用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS九龍糖學校(小學部)黑暗悲慘經歷
樓主: 00806143
go

KTS九龍糖學校(小學部)黑暗悲慘經歷   [複製鏈接]

00806143 發表於 20-8-4 16:10

斷腳坐輪椅點解都要逼個仔仔返學校,小一、二有咩咁緊張不能脫課?有冇想過其他方案,例如家中自學,叫工人回校取功課和老師改正作業...
等隻腳好了可以行才回學校,何必有咩閃傷害了個小朋友

feifei_baby 發表於 20-12-5 01:09
點解坐輪椅唔可以返學?有啲小朋友有病行動唔方便都會喺主流學校返學,小學概覽內,不是有列明每所學校有 ...

咁言下之意,小朋友一、二年班跌斷腳坐輪椅,仍然要必須強行返學,你大人跌斷腳坐輪椅,你老闆有冇逼你坐輪椅返工,道理就係「公司樓下有無障礙設施,你快D返來處理你行街見客工作。」

唔係話間小學啱,冇人情味固然唔妥,但同時係問個父母本身有冇責任先,小一咁細玩乜嘢玩到斷腳冇安全防護,之後又逼個仔坐輪椅返學,又因為學校唔配合就唱通街先,自己就一D責任都冇?

feifei_baby 發表於 20-12-5 10:00
強行不強行,不是你同我講的,唔係應該醫生決定?醫生覺得要請兩個月假,就會寫兩個月假紙啦⋯⋯ 我都有見 ...

正常一、二年班小學生斷腳又輪椅都在家休息下啦,又唔係要考呈班試,做乜事要急住返呢?

講到滑雪,一年班可以搞到斷腳咁誇張,我諗你都唔會咁樣卦

MrBeast 發表於 20-12-5 08:41
我帶我小朋友去滑雪,一早講明係dangerous sports, 上山前必須識停和轉灣,不過父母好多時忙out source 哂 ...

正常小朋友一年班咁細,滑雪都係山腳跟住教練短缐試滑又玩下雪兜,小朋友咁矮重心低,好難搞到斷腳,通常幾年旅行玩熟咗才請教練一對一跟上山,但都係之字型落山好慢,等好耐才一轉,而且未學滑先學跌,子女去玩過都知好安全。

如果冇技術就父母直接帶上山,又斷曬腳咁,咁個父母好搏啦

yiqiyihui 發表於 20-12-5 08:14
不如解說下滑雪除咗租用嗰啲equipment 之外可以有咩防護。 意外就係意外,唔明點解滑雪受傷係父母責任?  ...

最簡單就係山腳跟一班小朋友滑雪班玩到熟,再有教練一對一跟上山,小朋友上得嘅雪道通常好安全,隨時瞓落軟雪地阻止跌傷,唔好去玩硬雪地和人造雪地,做父母點會冇全套評估和保護,單靠equipment就自己去飲咖啡

00806143 發表於 20-12-5 12:05
從來都冇講過我哋父母一啲責任都冇,我老公已經內疚到死  再者,亦冇迫小朋友坐住輪椅都要返學 ...

點作嘢呢?全部根據你篇文大家推論,唔啱聽就話人作嘢,你都幾自我中心哦。

問題係又斷腳又輪椅,傷筋動骨都要休一百日,何解咁急要個小一學生趕返學?

咁當日又搞乜會斷腳,滑雪冇請教練,否則你老公為乜內疚?

00806143 發表於 20-12-5 12:09
其實純屬意外,我個仔一早已經學識滑雪,識停,識轉彎,識如何減慢速度,完全冇問題,所以今次真係一次悲 ...

小一年級,點樣一早學識?你介紹下,香港人唔係當地人可以日日滑,一年冬天去一、兩次旅行,一個小一生點樣一早學識又控制自如?

我個仔四歲開始,年年去外國滑雪,依家八歲都唔會放佢一個人上山,都係請教練陪。

悲慘係因為掉以輕心吧。

00806143 發表於 20-12-5 12:13
請你唔好再斷估,就覺得自己知道曬一切啦, 好難頂

問你問題點解不直接答,有人質疑你就攻擊人「作嘢」、「斷估」,「好難頂」,真金不怕紅爐火完全冇合理解釋,只係自我形容「悲慘」

如果當日你同樣態度對學校,咁相信你嘅「單邊」控訴都好多「遺留」。

feifei_baby 發表於 20-12-5 11:52
其實重點唔係父母有冇在滑雪時有冇好好保護小朋友,而係學校處理。

如果一個家庭一年滑幾次雪,又預感小 ...

預感?
小朋友滑雪冇預備靠預感?

legolas625 發表於 20-12-5 13:29
即等於強姦案,怪個受害人出夜街、著得少布咁

KTS護旗手好煩

即係有人自稱被強奸,有人問多二句,問個個就一定係強奸犯共犯

yiqiyihui 發表於 20-12-5 14:07
錯重點囉。如果個小朋友隻腳係交通意外俾魯莽司機撞斷咁又點計。父母有冇責任學校咪又係要handle 返同樣嘅s ...
問題重點係小朋友受傷咁重,點解仲要即時返學?呢個決定唔係父母,係邊個?

b3410 發表於 20-12-7 17:58
中point
有些人把自己的要求放到好大,滿足唔到就“黑暗悲慘”

所以建議個家長去睇完Les Misérables,先明白如何使用「黑暗悲慘」來形容自身遭遇。

否則個仔下次午餐少舊肉食唔飽飯,又可出個po 「我個仔在xx學校塊肉餘生錄」。

honeybunny8    發表於 20-12-7 22:29

gigayan 發表於 20-12-8 18:38
兩年前大家對家中自學仲未有咁高嘅接受力,經過呢兩個學年,家中自學普及咗,應該感覺無咁悲慘.......
...

小一冇咩必要要強行返學校學習,可在家自習,然後交工人送學校老師改功課,特別是斷了雙腿連去廁所都無能力,在家休息自習對各方面都最好,否則扭親筋骨影響雙腿日後發育,就真係「黑暗悲慘」了。

gigayan 發表於 20-12-8 21:44
道理你明,我明,但總有人唔明
唔明唔緊要嘅,小事一樁,影響不大的

題外話,其實從用詞可看到當今父母的心態,動不動就極端化。

學校不配合揭廁所板,就是「悲慘黑喑」世界,如果這套思想灌輸給小朋友,一件小事就黑暗悲慘,人生不如意事 十常八九,豈不是終日活在悲慘世界。

如此容易陷入悲慘和竭斯底裏,小朋友日後的生涯也必然常常悲慘。

文字形成思想,思想決定處世態度。

honeybunny8    發表於 20-12-10 22:27

gigayan 發表於 20-12-8 22:16
都係題外話,因為當今好多父母環境比較好,可以俾到富裕滿足的生活一家人,而且家中小孩一般一個起、兩個 ...

題題外話,環境好就根本沒有這些問題了,例如請多二個工人一個專職學校侍奉,又或者唔志在小一讀邊間,最緊要個仔舒服,不會斷雙腳仍要返學。正係環境大眾又要求自己小眾,不合已意目標落空,就陷入「黑暗悲慘世界」之大悲劇感了。

用詞其實反映內心,她當刻認為黑暗悲慘就一定是烏雲籠罩閃電交加連串不幸的命運折磨,否則如你我覺得小事一椿,最多落一個「不愉快經歷」標題,對幾千想報讀家長已經已經夠震撼了。

gigayan 發表於 20-12-9 09:24
題題題外話,最大觸發點是「不合己意,目標落空」,即係我有錢,解決問題方法有千萬種,但我只需要你聽我 ...
沒錯,活在單維度時空,不是按自已想法發生就停留原點,會不知如何應變,覺得宇宙傾刻變得黑暗悲慘孤獨無助。

bettyay 發表於 20-12-9 11:12
樓主在post遇到很多同道人丫!所以我覺得佢不用分身。其實支持邊方都無問題。大家可以以情緒以被服侍為先 ...
反對者就是學校護旗手,支持者就是向來不喜歡KTS
等於強姦案中,凡是質疑受害者,就必定是幫兇,凡是支持受害者,就必定是苦主同盟。

簡單二分法,非黑即白的思考模式。

立論不重要,先劃分階級立場,進而攻擊立場代替思辯。

Gdhopebb 發表於 20-12-11 15:57
依家重唔幫樓主煲大佢?有貢獻呀樓主,KTS得你有貢獻,咁偉大做宣傳!加油呀~推你上70page ...

好黑暗悲慘呀

00806143 發表於 20-12-11 14:58
你除咗煽風點火?剝花生,你仲有乜嘢可以貢獻嘅地方?

支持樓主,世界都對你不公平,所有網友都欺你,人善人欺天不欺,天會幫你,他們都係衰人。
‹ 上一主題|下一主題