用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 將軍澳區一問
發新帖回覆
go

將軍澳區一問   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 22-11-6 14:02
其實觀塘區B1中學水平不見得比TKO個3間好,東區亦只有3間成績明顯較TKO既好
hello,又要請教,東區哪三間較TKO好?
小女在讀TKO某保良局公立小五,今日見老師得知第一次考試成績仍在級前三內,已經保持兩年。所以如果往後還能穩定的話,自行會搏港島BAND1A,請問有推薦嗎?目前只有BPS一個心水

另外還想請教,如果讀TKO英中,迦密和宣基的差異,值得每天多花一個小時在路程上嗎?由家中行路至宣基只要5分鐘,實在非常吸引。而搭車至迦密,我感覺單程起碼要半個鐘。

多謝先,從阿女小一開始就從您的資訊中獲益良多!

TKO一線小呈分級三內,自行本打算BPS+宣基,但學校話宣基不妥,建議喺另外幾間區外學校里重新簡過,所以可能自行BPS+張祝珊,但有少少驚冇運行食全餐的話,扣唔番主恩或者宣基

lot888 發表於 23-12-13 22:04
張記有男有女,選女校机會可能大一點,唔怕坐多幾個站,我會放聖提女自2,怕就放跑馬保綠,机會都大。3月尾 ...
學校建議從伊官,英華,聖提或張祝珊中選一,張祝珊tko過去其實幾方便,多謝你建議嘅,還有幾日可以睇睇

B.B.BaBa 發表於 23-12-14 11:39
TKO 一線級頭幾位,普遍都係誇區外闖,好少會留本區。
另外,宣基不妥係指學校有問題,定係話你揀宣基係不 ...

冇講明,就係話宣基自行唔合適,我估一係傳聞嘅tkob1自行中意他區學生,二係學校希望佢盡量跨區衝擊名校嗰d

Leedsforever 發表於 23-12-14 12:09
將軍澳小學嚟講,將軍澳天主教、馮晴同將軍澳循道衛理是一線,基徳同劉徳係三線,其他也是二線小學嗎?謝謝 ...
我感覺馮晴,將天,黃永樹,宣基和將循是一線,還有d佛教小學也可以是三線?

Leedsforever 發表於 23-12-14 16:56
你囡囡一線小學級三推薦這些,是因為你們想男女校嗎?張祝珊去過一次就怕怕,好吾方便 ...
我都冇去過啊,睇google map話屋企過去30分鐘左右咋,請問張祝珊係點唔方便法?

B.B.BaBa 發表於 23-12-14 17:03
宣基小應該不屬一線
近年另外四間應該更多tko家長喜歡,宣小和宣中斷纜後好似冇咁受歡迎了

Leedsforever 發表於 23-12-14 17:08
你同小朋友去一次,等佢感受下喜不喜歡,喜好因人而異,我哋就放棄不考。張祝山在山上面,好似在地鐵站附近 ...
多謝你意見,係個好辦法,自行前我會同小朋友搭車過去睇睇外面都好

Leedsforever    發表於 23-12-14 17:14

chubb88 發表於 23-12-15 13:27
回覆 pumpkinfly 的帖子

太過保守!據我所知,TKO一線級頭,好多去博QC及女拔,當然成功機會唔算太高,反 ...

我估學校都係嫌我報宣基不夠進取,因每年師兄姐都有獲派幾間好好睇睇嘅他區英中,聖保羅,男女拔,bps什麼的,其實我都有少少想試伊官,最近會帶小朋友搭車去下張祝珊,伊官和MCS感覺下路程如何,多謝意見🙏

Leedsforever 發表於 23-12-14 17:08
你同小朋友去一次,等佢感受下喜不喜歡,喜好因人而異,我哋就放棄不考。張祝山在山上面,好似在地鐵站附近 ...
你啱啊,我地最近去左張祝珊和伊官。張祝珊行上山度要十二三分鐘,冬天上去都扯曬氣一身汗,我地屋企附近冇巴士直達,所以如果番風落大雨都幾狼狽,所以阿女話唔想報反而伊官其實好就腳,只係伊官應該難度更高,而且好似我地小學級一都打算報伊官,心大心細要唔要撞車。所以依家自二仍然冇著落。。。。

lot888 發表於 23-12-13 22:04
張記有男有女,選女校机會可能大一點,唔怕坐多幾個站,我會放聖提女自2,怕就放跑馬保綠,机會都大。3月尾 ...
自一會報bps,聖提感覺好遠咯,如果dse並不比主恩好太多,唔想路上太辛苦。然後本身想過英華女,但係除左遠,我仲見有ek家長話行上去的話,有一段路程係非行人路,所以都打消念頭。除左spcc,其他學校都希望可以唔使轉車接駁

請問大家有咩1A中學推薦嗎?自律型女仔,比較文靜但都有做運動,學校風格不太介意,希望可以喺tko搭地鐵返學比較方便

回覆 10090 的帖子

多謝你的建議

回覆 Poyau 的帖子

多謝你,一路用大數據做網友嘅強大支持。
BPS會報,應該自二就報伊中了。如果運氣唔夠自行失敗,我地仲有叩門可試,大不了食全餐啦

Joe8889 發表於 24-1-4 13:05
回覆 pumpkinfly 的帖子

運動有幾重要?
泳隊游左幾年水,但冇個人獎項,阿媽當做運動咁推佢一個星期游幾個鐘者,所以冇話好熱愛同好重要,亦都唔覺佢有乜天賦,就係比較乖去訓練而已
所以中學其實運唔運動都冇所謂。。。。不過呢兩間好似遠d,之前考慮過保一,但都係因為唔想轉駁車放棄

kirstyau 發表於 24-1-4 14:04

街外人?!交自行申請要正門(問了學校)但個位家長擔心學 ...
多謝你的資訊,又多左d奇奇怪怪嘅知識。不過都係伊中+bps算啦,英華女我地唔係好了解同誠心,感覺好似遠左少少啦,反正都係撞彩,阿女其實鍾意男女校多dd

天外之人 發表於 24-1-4 16:24
回覆 mengye 的帖子

同你講有朋友同學,普通小學級10都冇,都可以入到SPxx,當然最後讀成點冇人知了,所以自己 ...
有特異功能?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊