用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日見宣道勁想投訴個老師
樓主: islychiang
go

今日見宣道勁想投訴個老師   [複製鏈接]

Hkrazorback 發表於 17-11-10 11:02
我個人鍾意宣幼group interview模式,因入校比例肯定小過四份一機會,個面試就係一個stand out 機會,反而1 ...

我認識一位很有經驗的老師(入行廿多年),她曾說過面對反應太快的小朋友,可嘗試不要即時滿足他們,因為他們通常是比較心急冇耐性的一群,延遲滿足他們/給他們反應,就是讓他們學會等侯。這個面試,未知是否在測試小朋友的耐性。對於比較被動的小朋友,老師集中觀察,又未知是否在測試小朋友的互動能力。大家其實未必太介懷。

上一年,老師面試時,她也沒有特別把注意力放在我的小朋友,只集中在比較被動的小朋友,但我也有offer (不是大B)。大家不用太擔心。

babymu 發表於 17-11-12 09:55
其實只係咁橋撞唔撞到,我身邊有人in Sc 老師好hea 唔多引導佢,所以都打定輸數。間間學校都會有依D老師, ...

十分同意。

而且,始終是去面試,不是去上playgroup,不可能期望老師面面俱圓。宣道老師進行面試,比起其他學校,老師壓力可能更大,因為要近距離面對幾組家長+小朋友反應。宣道的面試,已給人很高透明度。樓主可以不記名寫信反映圓事,但是用不著投訴既。

有些學校面試是獨立進入課室,老師面試的情況大家更加唔清楚,是否又需要投訴改善一下呢?唔投訴,又唔知道老師質素係點喎。

anpanman_baby 發表於 17-11-11 11:07

這個面試老師係做多左既,佢唔應該在面試時去教導小朋友。(回應 "沒有禮物,因為小朋友沒有坐下來"這一點)

hkgra 發表於 17-11-13 10:00
放鬆一點,吸收經驗
下一次面試一定會更好
我覺得每一次面試,都令自己同小朋友學識更多野

十分認同。就當是汲取經驗也不錯。

宣道的面試,我覺得係值得一試。因為這是group interview而家長又可以觀席 。上年,我見個囡很投入主動,又見老師有耐性面對較被動的小朋友,我既感覺係老師很懂得帶領小朋友學習。

同一件事,每個人既觀感認知都唔同。寬容面對,自己和小朋友也會開心啲。
‹ 上一主題|下一主題