用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 09年畢業生SAR BB 大個囝大個囡
樓主: mmak
go

09年畢業生SAR BB 大個囝大個囡 [複製鏈接]

fyeung

個囡今個week 無返學...佢病毒感染...剛剛先退左燒, 今早同老師傾開, 打算next mon 先俾佢返學, 等佢休息幾日抖夠先....家下週街都係菌........所以呢個week 唔會游水住la....

30/9 disney......我都想收工同個囡入去喎....入到去6點, 唔太熱, 剛剛好.....

原帖由 mmak 於 09-9-24 09:02 發表
fyeung,

我30/9 放學入Disneyland ....
我囡放 1:15pm... 嗰日係便服日,  1/10 又放假....

fumiko

我update 左個blog, 您可以睇下個taiwan trip d 野....

您search: [email protected]

fyeung

10/1 入去, 我張cheap pass 好似入唔到???

我返而驚落雨多d 喎....

原帖由 fumiko 於 09-9-28 09:43 發表
fyeung,

唔該晒! 都想去多啦A夢樂園但車程長, DADDY 唔係好buy..如果唔去就好似玩唔到4天..要再想想.

唔到我話事 ~ 我囡話: babyboss 唔係唔好玩, 但有時唔知佢地講咩....

佢始終都係鍾意陽光海灘....佢好鍾意上次沙巴間酒店...話睇日落好靚....話出年要去多次!

我夠知靚吖, 但同台灣比, 貴好多....

但您要預左沙巴無街行....每日3-4點都一定下一場雨, 好準時架!

出島浮潛....係大人都唔到地架, 但睇d 魚大d, 靚d....

若果您想去沙巴, 我可以介紹上次我地個local tour guide 俾您, 佢話, 再去經佢地book 房平d 喎....住我嗰間酒店吖, 真係正, shangri-la tanjung aru....

原帖由 fumiko 於 09-9-28 12:48 發表
meowross,

睇到你個blog, 好似5天又ok 喎.
唔該想問下你覺得沙巴好d定台北好d?

我地上次都係自己去....去到join local tour 一日出島一日去睇螢火蟲....個guide係嗰個local tour 既女仔嚟....個囡好鍾意佢, 成日痴住佢....個女仔話下次去可以call 佢經佢地係嗰邊book hotel 可以攞靚d平d 咁話....機票呢, 您都係要自己係hk攪....

若果有平package 可能唔使咁煩! 我嗰次係先出機票後自己book 酒店....

sorry 唔記得搵卡片添.....今晚返去搵過!

原帖由 fumiko 於 09-9-28 17:00 發表
我地都係想book 這間酒店.. 問近package 價..

要tour guide 嗎? 我以為可以自己攪店tim..上網睇以為係酒店book d local tour 就ok..

死啦, 要做多d research 先得..

麻煩你比個tour guide 的資料我呀..唔該晒!

...

mmak

全力十卜, I vote for 27 Dec...

fyeung

我囡話好耐無見您個囡, 又問蒑蒑幾時嚟sleepover....

fyeung,

ok 習慣la! 係學野無以前咁就腳....家下ballet 同drawing 都出荃灣學...

咁新年可以玩時嚟玩la!

穎晴媽咪

真係無野好講, 只可以講 ~ 您見得癲人少.....更癲都有....對於佢地嚟講, 都未打c 佢, 有咩好大驚少怪......

原帖由 穎晴媽咪 於 09-10-10 13:50 發表
All,

尋日目睹有個阿媽拎住支羽毛球帕當街當巷
起勢咁追住自己個女黎打,到依家個心都仲
好唔舒服!mouth:" />

成個過程係咁既:尋日下晝我落樓接阿女,
入 lift 就見到一家三口,個女望落約莫十歲,
長頭髮瘦瘦削削,戴住副金色 ...

其實....25/26 號我都得架.....係正日俾d 細路癲下好唔好 ???

Xmas Party:

20 Dec
mom1118

25 Dec
meoworss

26 Dec
meowross

27 Dec
meowross (until 1600)
mom1118

大家自己加名la....

mmak

過埋呢兩week, 完晒d quiz 先諗la.....我淨係掛住應付佢學校呢d 所謂quiz (咪即係考試lor), 琴日連琴都唔記得學吖....好忙...

您幾時可以scan 嗰d 3d 俾我, 佢今個fri maths quiz.....

原帖由 mmak 於 09-10-20 14:13 發表
ross,

暫時25-27/12 都得...

喂~不如諗吓去邊搞, 咩形式好呢??

穎晴媽

唉! 唔係人人都可以與時並進...有d 人會覺得, 細時亞媽咁打我, 我家下咪咁打番我d 女lor....將d 幾廿年小恩小怨, 放到鬼咁大.....扭曲事實....家下有d 咩事, 就攞自己d 小朋友嚟出氣, 仲威嚇埋自己父母....聲大夾惡話想當年咩咩咩, 仲話係學佢地......

我都有d 咁既屋企人....所以只可以講, 好無奈lor! 真係一樣米養百樣人.....所以我成日驚剔自己, 唔好話教好過囡, at least 想佢係充滿愛既環境中長大, 有一顆善心.....

好彩個囡無咩好, 心地就真係幾好, 重情重友情.....佢緊張佢d 朋友多過亞媽呀陰功!  

原帖由 穎晴媽咪 於 09-10-24 15:06 發表
meowross,

癲人我唔算見得少,我細時就領教過,我祖母因
同我媽有拗撬,心情不佳就搵我來出氣,佢發狂
咁拎住把菜刀追住想斬我,若果唔係我爸及時拉
開我的話,依家我未必係度!

我只係認為,以前我地細個既年代,成日俾父母
打到成 ...

唔會la, d 警察都係多一事不如少一事, 係咁2 講下佢地停左就算, even 社工都跟得唔多.....電視都有得睇la, 轉過頭咪又出事!

原帖由 穎晴媽咪 於 09-10-24 14:43 發表
小熊媽咪,

呢家人同我一樣都係住最尾果座,我老公聽完
我講事件始末之後就話,若當時有便衣或休班
警員經過目睹呢一幕,呢家人或會被控虐兒呢!

...

e? 亞囡間學校唔知又使唔使考music 呢?

我記得我細個時都有架, 逐個逐個排隊去琴邊單獨對住老師唱....(1,2 年級), 老師會睇您大唔大聲, 音準唔準....

又試過單獨對住全班唱...(3,4 年級)

又考過俾d 三角鈴呀沙鎚呀一路獨唱一路自己伴奏...唱/做得好老師仲會即時當住全班讚/彈....(呢樣就好似4年級以上先係咁做)

我記得5/6年級有paper 添....

所以呢, 一年級都係唱下歌仔掛....take it easy!無問題, 音唔準都有可愛既表情搭夠

原帖由 mmak 於 09-10-28 11:25 發表
噚日阿囡本手冊寫, next week "singing test" 音樂堂都要考唱歌???

視藝, 音樂 都要考... 學校又唔會教到D咩???
想返少樣ECA 學少樣嘢 都唔掂呀???
真係人都癲呀~~~

...

fyeung & all

xmas party ~ 我想戶外青草地.....

or 跟大圍....

絶對認同

我個囡好少少, 我教就入心d, 個老豆一跟...唔使15mins 佢地兩個就開片..... 但媽咪真係心力交碎la....放過我la, 亞囡.....我都唔明, 點解佢個sea food 係三角型既.....坐唔定!

原帖由 小熊媽咪 於 09-10-31 10:48 發表

唉, 其實我有買架....不過d細路好衰, 係要人地教先入心.

係la, 我個囡見到林林同蒑蒑d choir 相, 問: 林林幾時同佢去op 喎....

喂mom1118, 幾時等我地刹上嚟? 您查實幾時要返工?

原帖由 小熊媽咪 於 09-10-31 10:42 發表

好呀.....我想見下mom1118 :)

mmak

科公文中, quit 左la!暫時亞囡學校科普通話都ok, 我都估唔到佢個拼音咁好, 有時同佢做作業, 要聽cd, 我聽完都唔係咁清楚邊個音, 個囡仲會教番我轉頭 (查實我係識架, 家下係公司仲有邊做邊學普通話, 話晒仲係讀緊高級班添!)

我仲quit 埋公文數....點知個囡嘈, 話覺得自己計數無以前咁快....要讀番喎! 唉, 11月逢thu 又學番lu....

我個同事個仔上左中一, 佢個仔個數學補習老師話, 好多時(esp d 英文中學)d 學生d 數既理解能力係無問題既, 反而係d 基本功 (+-x除)做得唔夠好, 唔夠純熟, 仲話, 數真係要操架.....佢千叮萬囑叫我唔好放棄公文數喎....佢話, 讀到6年級差唔多架la, 因計埋d 超愈學年, 可能已等放form 3程度.....咁上到中學時個底好好多....

仲有, 佢個補習老師仲話, 因e 家係行334, 高中係由form 4 - form 6....變相好多學校為左谷成績會將form6既數提早係form4 就教....所以家下d 數係深過以前咁話, 個底就更加緊要....

聽到都驚.....

原帖由 mmak 於 09-10-30 19:50 發表
mom1118,

試吓買D 補充練習 做, 再唔得先出去學...
我囡學公文中文, 多多少少都有D幫助, 起碼搞掂埋D普通話, 可以煩少科.
但每星期要去上堂 每日又要做功課, 壓力都唔少架...
centre 已經近屋企, 唔使坐車但一來一 ...

mmak & all

我鍾意, esp "俾錢就攪點, 唔使煩!"

咁係咪要快d firm 日子, 驚會俾人book 左 ? 定係book 左先, 反正未使俾錢住???

唉...好煩....個囡又病勒.....

原帖由 mmak 於 09-11-1 22:55 發表
fyeung & all,

Re.: X'mas Party

"YMCA佐敦會所"... 有無興趣??

http://forum.baby-kingdom.com/thread-2702589-1-1.html

可以幫吓d年青人, 又俾個機會我地班家長休息吓... 唔使揍囝, 又唔使煩搞party, 俾錢就 ...

插班試....點考?有無電話我打去問下?

原帖由 mmak 於 09-11-9 20:12 發表
"pack定包服".... me too ar.

我係搞掂學校嗰D test 先, 淨得1日時間咁多嘢都唔知點溫, 好彩.....

我近排差不多每星期在"太子"都見到有人去考插班試, 我諗有人走....講真壓力唔少架...
聽朋友講佢親戚個囝 ...

有無得幫我攞張form, 俾埋電話我...我未考過吖!

原帖由 mmak 於 09-11-11 13:15 發表
ROSS,

插班試....點考?

俾張卷小朋友做, 30mins 限時....
我囡考小一班時, 一早有埋範圍俾你溫好, 先去考... 唔太難.

我見嗰D插班生都比較大, 約 P.3

只有電話錄音讓你留言。 打電話去亦沒人接聽的。
如你 ...

all

突然間諗起 ....大家有無興趣去堅尼地城寶翠園playtown玩....我上年xmas 去左, 無咩人...入面有枱有椅, 亞媽們可以坐下傾下計... 係要自備野食???

http://www.playtown.com.hk/

再唔係嗰樹有老麥....亦可以book 佢地個party room, 但
係以我既經驗, d 細路係玩到喪左, 捉佢地唔住, 玩到唔使食....個party room 用唔著....

原帖由 ang_chiu 於 09-11-26 22:16 發表
找到TERESA幫手book了紅磡海逸豪園 26/12-3小時 HKD 300/hr. 巳包音響.
‹ 上一主題|下一主題