用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 聖羅撤小學
樓主: vickycheung36
go

聖羅撤小學 [複製鏈接]

Re: 聖羅撤小學

夏令時間表點睇? (如果考完試, 放早d都好呀, 老師同學生都有得take a rest !)  但9月都係, 對家中冇人stand by的都好煩, 要找人照顧 ?  

又有拔尖補底班, 校車點安排? 走2轉 ? (我估如果坐學校校車都應該ok, 如果時間夾, 可以同幼稚園小朋友一齊放學, 但保母車就唔知啦 !不過我估1/2年班唔會要補底住掛)   : ic, 諗唔起可以跟幼稚園車, 下年好大機 P2都要拔尖補底, 新作風
乜野人有得参予 ? compulsory Or voluntary ? (我估係學校選, 好似我個女中文得60分就一定要補底啦, 不過如果比老師pick左, 唔知可唔可以唔參加呢 ? )   亞女話唔參加, 怕唔夠時間做功課  

新校長真係帶來 revolution !! (好多學校都有夏令時間既, 有時改都唔係唔好既 !  真怕工人唔記得接女

由 Daisy媽咪 於 2006-06-02 19:51:44

我同事話琴日電視個英語一分鐘節目話聖羅撒win 左中學組同小學組既英文比賽冠軍, 大家唔知唔知呀 ? 不過我冇睇, 都唔知係咪真 !  
-----------------------------------------------------------
我friend 話係英語音樂節,  SRL中學部得第2
係要create & perform a drama in English !
SRL英文程度係讀高一级, grammar 就高2级  

唔知係唔係同一活動??

Dear all,

你地講的節目我冇睇過,  真想 look look !
我friend 話的英語音樂節 是晚上11時多播的, 佢睇到話我知的.  可能不是同一節目.

所有考試時之默書卷都從未派過,  亞女就話全部係全句的.  
會改動書本上之句子, 串連生字作一小段, 一小段有連貫性之段落默的.   (P1唔知有冇唔同?) 張spelling list 基本上cover 所有默書 keywords 及 有機會用在 language & reading paper 上.    所以是必讀的 !   另外要讀lang 指定 pages 因為d 小朋友有時係一句中之 淺字都唔記得架 !

eg.  I have two brothers and three sisters.
可能唔記得 have,  and 等"嫻"字, 反而brothers/sisters冇錯.

Daisy 媽,  叫亞女快d 休息, 考試時唔好暈陀陀, 小朋友病就最擔心.

壓力係來自内心, 睇父母的要求及小朋友的脾性.   我P1時都好緊張, 而家對個女的學習就冇乜壓力,  因為佢不過不失, 我女係幼稚園上, 可能大家程度差唔多.  so far so good 我好放心 !

我女K3時係kinder 嘅課外活動參加了Phonics班, 而家校内也有.  

我最鍾意参加校慶日,  有好多遊戲, 又容易攞礼物

doremima,  我上網睇咗個website,  但睇唔到頒獎 添 !
如果有料/有相就post 上黎 !

而家 "黑雨" 啦,  要接小朋友放學,
啱啱打去學校,  11:45分校車從學校開出
但教統局話继續上課 ???    究竟點 ????

啱啱再問校車ee,  今日继續上課至放學為止 !
唔需要提早pick up !!!

搞到我狂打电話比工人又話提早又話唔提早 !

终於可以继續今日的message !  

我個女同樣好鍾意返學, 從未請過一日假 ~!
呢幾年流感都好勁,  今次雪梨型, 下次蘋果型,西瓜型, 荔枝型..haha,  搞到打流感針都唔100% work.  我女話佢果班有3個小朋友發燒, 多數又係流感啦.

Quiz & 小測 就係 exam的rehersal 大同小異, 記得温呢d papers !

搞到我狂打电話比工人又話提早又話唔提早 ! ----> 真係傻婆甘   :  仲諗住乘機即刻走人自己去接.

Tks doremima,  

I print out to show my daughter !       

Dear all,

琴日要補考呀!  原來學校上星期通知個别學生補考.
今日已经派卷啦!  我女唔肯話比我聽幾多分,  比佢激死.

Tks,

當然係考得晤好先要補考 !   
有個同學仔考完話比我個女知, 我都從來唔知有補考.   學校未有出過通告,  只知2主科唔合格 or 平均分唔合格就要留班.  去年肯定有人留班, 女女個同學今年仲讀緊P1.  我以為因資源問題 P1係唔會留班架 !
個新計分方法我唔記得點計啦, 睇下有冇其他mami 記得.

hoyukmei,  
我女話聆聽係冇headphone 的,  但都ok 聽到的.

Tks,

hoyukmei,  我女係P2.  佢話聆聽只係播一次, 我女都係有d 唔識 !   我女中文背默竟然漏咗3個字, 扣左9分 !  

如果平均分9x, 會全班5名內到,  7x分會去到 尾10名到 !

要考中間, 例如36人一班, 要考18名前先安全上到 中學部.  
中學部英文讀高一级, general 唔錯.  但oral 始终女仔好怕羞, debate 個part唔得.  個 location 我都覺佢吊脚,  但始终band 1/英中/校風好, 我weight 後者多於 location的問題.  仲有係我地中學網係九龍城, 如果考得好, 大可另選好中學.  So  我選St Rose 1st choice 因為 "进可攻, 退可守"        

Re: 聖羅撒小學

Daisy媽, take care !

st rose 份卷都幾厚,  今次老師話 "作文" 好差, 大部份7x-8x 分, 仲有人做唔完,  問小朋友係唔係覺得好深?  我女話做完+番check 後只剩5 min,  just made up.

升班我聽聞係平均把每班d 叻人分到每班,  冇精英班, 好平均的.  eg. P1如果考10/37, P2 係班中都差唔多位置10/37左右.

我女就通常去問考第一 的小朋友分數去比較下, 睇下自己係唔係相差幾条街.   
而我就覺得over 85 係 acceptable level + 排位差唔多就知有冇进步/退步.  單睇分數高低好難比較进步/退步 !
如果張卷深咗, 所有小朋友都覺一樣深咗,  咪唔影响ranking !  

cameo, 升 ? 班會列明係成績表上 !  
我女話12號派report.   

我冇睇清楚張通告幾時派成績表!  今年结业礼改係中學部舉行, 又冇課室, 唔明點派成績表.  

去年都係得1日家長日, 仲要係1st term後 11月左右.  之後都未联絡過班主任.  今年都叫做有內联網.   唔知係咪因為一年見一次,  家長日总係等歺死 !  個個家長都"抓緊"機會,  15分鐘根本冇個準時.   今年足足遲咗1個鐘.  

我女個班d家長咪唔夠位座, 好多人企, 有d男仕想讓座, 次序又亂咗 !  我一個人去見, 所以唔敢走開.   有2女果d 見先架, 就呢d 家長一朝見2個女的班主任, 唔使分開時間走多轉.

今年真係多咗改變,  "數學課堂工作紙表現優良獎" ?
唔知係唔係新出?  

Hi all,

昨日的車禍發生係學校附近, 好sad, 好擔心係我哋學校小朋友, 琴日又未有公佈, 好好好擔心...   點知個女原來也同樣有注意呢個意外新闻.  一入門口就比佢問呢個news ~!   
自己有個女,  真係感同身受 ~

atta, St Rose 的學生住得很散, 青衣. 西貢. 將軍澳. 大埔都有, 一放學就車走. 好似7xx人坐校車.  
我諗係學校果頭無專門補我地學生,  係都返自己屋企附近補啦 !     

clanna123,

係好散! 始终st. rose係一間口啤唔錯的學校, 又有英中back up,   有好多家長都寧願路途遥遠都好過比入附近的屋邨小學好.  這長遠对小朋友影响極大,  Excuse最少我係甘諗 !    至於有冇校車, 你打去學校攞校車公司電話check下, 聽聞校車有外判d 比較冷門的線比同行, 再在某個地方轉車.

Tks,
‹ 上一主題|下一主題