用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 聖羅撤小學
go

聖羅撤小學 [複製鏈接]

Re: 聖羅撤小學

Hi Tiffany,

我都係working mom, 女女P2,  功課係多,
但除咗數學我會check功課外, 其餘的亞女自己handle.
默書/考試會幫佢温吓.   我女做事都好慢, 初期連琴都
冇時間練, 而家適應分配到時間冇問題.

你地mention的速算纸, 是要在指定時間内完成, say 2 min. time/10条.  我女係基本 x 數都做到, 但3位混算加/減未能完成一半.

考試是不會由老師讀題目, 所以我女今次Exam, English paper 有一個section 完全漏咗冇做.  當一個教訓啦.

Tks,

P1 下學期已經開始唔讀題目,你個女仲未慣咩 ?
-------------------------------------------------------

佢大頭蝦 !  成日錯d careless mistakes
今次漏咗1個section, 老師話好多同學犯同樣错誤.

係吖, 我仲有個细仔, 諗住考聖芳濟, 但呢間學校要筆試, 我個仔都chance 好低.   抽就考慮緊CSK, 德信

而家d 小朋友真係太幸福, 連著校服都有人代勞, 個個稻草人伸直对手就算.  我話佢做乜大頭蝦, 佢咪話我知好多人都overlook that section.  永遠回覆我都係有人比佢差, 有人陪佢....  之但係亞女成績又唔差, 咪算數放過佢囉.

羊咩咩太太,  到時帶check book就得.

Daisy媽,  呢招我知道.  老師一見同座小朋友上堂傾得多就執位,  執到佢地唔敢曳為止.  當然都有人會單獨座.  我個女話我知.  仲有老師比 德行分好嚴, conduct 隨時 B-  係general 小朋友 得分.  

呢個標籤我仲烏, 以為係執樹葉做標本勞作,  原來係 IT 功課,
亞女話自己攪掂, 我冇插手, 唔知做咗未.

新校長上任有一大串改革:
1.  改 cycle 上課日
2.  PE Uniform, 舊PE是夏/冬季都長衭(保守D)
3.  改 2 test, 2 Exam.  舊是 2 test, 3 Exam
4.  加入 Unseen Dictation
5.  改用現在較深之English textbook, 去年那本很淺, 故要另派 vocabulary worksheets 默書, 今年冇派過.  校長說新書中有2 choices, 一是比去年還要淺, 一是較深程度, 校方挑了深的.  我比較了 P3較淺系列的一本, 亞女P1 worksheets 已經 cover 晒,  比亞女睇佢都話d vocab各方面 佢9 成識.  慶幸校方冇挑本淺的.    數學補充及聖經書也改了.
6.  用內联網, 加強校內外溝通.
7.  早讀, 做讀書報告, 加强要讀課外書.
8.  以前課外活動是不會寫在成績表上, ie. encourage 参予.
9.  成績表 format 改加入多些details.  eg.  以前conduct 只有一欄, 現breakdown 至 好學, 紀律 .... As i said before, 佢地conduct 分好嚴.  B+ 已經年尾攞操行獎.
10. 中學部在沙田, 以前遷就家長可先選九龍城区, 再選其中學都收.  去年P6 已經唔可以, 必需1st choice自己中學+
2A1B 主科成績 先必收.  老師話keep 到考一半前都應可直上中學.  
11.  今年多參予校外比賽, eg. 音樂節
老師叫有學琴的都要去參加.
12.  Sports Day 好似係P3以上才去, 要去長沙灣運動場.  今年P1 P2 係校內玩.  
13.  多咗1個外籍老師, 堂數也是多了1堂外藉老師課堂per cycle.
14.  更重視德育教育 (校長講的)   
15.  比小朋友更多參予班內秩序, 多了負責不同設施, eg, 關門, 關窗.   舊年主要正副班長, 行長, 值日生.  而且主要成績/操行好才有得做.  而家by turn,  考包尾都有得做班長. 不論成績, 重參予.
16.  轉用新lunch公司.  老師話舊的一間不是不好, 只是做了5年, 有些高年级同學tired of the same repeat choices, 所以轉一轉.
17. 轉校車公司, 其實去年已轉了一次, 今年P1 的年内又轉一間.
***唔知仲有冇遺漏, 暫時記得甘多.***

記得有一次家長会d 家長有好多意見, 好嘈, 校長豉起面叫大家Quiet, 個樣好惡.  新校長有火氣, 有要求都正常嘅.  如果冇要求, 冇壓力就唔會推動到家長+小朋友努力.   

我自己buy 天主教比較嚴的管教.  所以细仔都以catholic school 為主.  聖芳濟係深程度,  男仔出路好d, 所以一定會試.  真係入到我會主力教個仔.  亞女自己會温書, 我會放手比佢自己 !

Hi all,

係我烏得緊要,  應該係視覺藝術功課, 亞女話係比赛嚟架.  可用任何颜料, 水彩, 螢光筆, 蠟筆, 鉛筆都得.   佢未做, 有好多同學已交.    唔好意思, 我真係冇乜理佢功課,  絕大部份亞女自己可以攪掂.  

亞女係到P2先某程度上獨立到.  小朋友每年大d 就會懂性d,  最初P2我女晚晚做功課到9點, 10點, 即刻就要瞓, 如果第2日要默書就11點温完先瞓, 6點就起床, 边有精神上堂.  冇練琴, 冇去超市逛吓......  後來我兩公婆有整個月不在港, 佢班主任幫佢after lunch 對功課,  自始亞女突然做功課奇快, 而家晚飯前佢已经完成功課, 練完琴.   佢班主任真係好好, 期間我每次email佢都收到佢feedback within 24 hrs.  有幾次係hk time midnight.   

又家長日我要求早點(事先已要求)見老師, 然後返工.  我雖然准時到, 但等了超過一小時 排頭位.  當時有另一家長即時要先見老師,  老師就話必需先見完我, 老師即係有心裝載, 記得我要趕返工.   

我見過幼/小/中學三個校長, 以而家個小學校長最擅長演講, 說話有力, 立場硬淨.  副校長則比較林善.     

Daisy 媽,  去年星期五係放早D, 好似早半個鐘至一個鐘, 唔係半日 !

Daisy媽,  D卷冇理由甘遲, 成績表都派咗甘耐.  我冇check個女d paper齊晒未, 我一直都以為順理成章已經退番晒.  所有test paper已經做咗改正, 你應該最少見過一次.

cameo, 新生日老師叫我地唔好帶小朋友去喎.

考試後放半日, 都係d做 研習, project 等, 去年一直到7月都係.  不過好似冇10:45甘早放.

Hi all,

去年情況:
暑期功課只係一本standard 暑期作业, 好少功課 !
去年亞女第一個星期已做完.  very relax !
至於活動完全冇架, 要自己arrange 活動的.  

校長会睇卷 & 默書 ?  冇諗過佢有甘多時間去逐一睇.  成千學生...

SRL 我就係覺得佢進可攻, 退可守.  小女kinder時我都唔知佢讀書得唔得, 故選有中學back up之管教嚴. 校風纯反而係我嘅priority.  如果讀得好, 我都會考慮更好英中, 但worse come worse 留係 SRL 都係Band 1中學.  而且英文讀高一级 not bad !            

我女都冇補習,  當然同學中都有人有專科補習.   全科托管就暫時未識過有人甘做.

校長幾有耐力播 !

cameo,  我女就未試過成個功課袋漏咗, 不過就好多次漏一本作業, 功課薄等, 我住得遠, 冇返去攞, 由得佢比老師寫手册.  呢d教訓我女都好有警惕, 以後成個drawer都清晒番嚟, 連crayon都成日攞番屋企.  

Daisy媽咪,  你個女中文真係牙煙d.  P2有全篇作文, 當然也有課外题默書, 不提字填充等.  我中文都好差, 但我都自己教, 因為我想跟进到佢的弱點.  

上門補我接受, 出去補習社我就唔贊成, 一大班小朋友掛住玩多過温書.  我有幾個親戚去托管只係可以帮到完成功課, 一點进步都冇.   老師1對8, 根本冇專注給每個人, 師資又良莠不齊.  所以如果只想唔使勞氣同小朋友做功課, 去補習社就ok.   

Hi all,

中文作文一篇50字up,  唔記得上學期開始未?  
老師會比key words及圖片guide 個故事出黎.
唔太難.

漏功課其實都唔係好大件事, 比人寫手册姐.
我相信唔會真係記過的.  我而家連手册都冇睇佢, 冇签.
過咗一年過渡期就冇甘辛苦架.

考試範圍咪係通告背面囉, 乜仲有另一個範圍 ??

Hi hoyukmei,

我啱啱問過亞女,  佢個班幾日都冇人請病假.
不過今日有幾個同學請假去跳舞.

會唔會係你女個班有人感冒 傳開去?

Tks,

Daisy 媽,  check 過作文worksheets, 11月開始第一次作成篇文.  有guide line 成個故事大綱,  以我甘怕作文都覺得guide 得幾好, 我細個時老師冇呢d guide line.  作親文我都唔夠字數      

cameo,  ic,  張通告背面已經係範圍, 另有一張spelling list係 dictation 同 不提字填充 用,  我地派咗啦.  

我女唔係2C, 唔怪得唔知道啦 !
Daisy媽,  你個女記性好應該讀書冇問題     有研究話初小成績好的多數是因為記憶力强, 背誦能力高,  但讀上去就要靠理解, 所需的task 更多才能成績好.    我有時都好frustrated,  亞女講極都唔明,  但過咗一陣佢就會突然消化咗明白晒.  又有時好淺白的題目亞女成日錯,   努力D啦 ! 一定過到関的.
Cameo,  你都好夜鬼 ! 張spelling list 同討論紙都係考試範圍.        

cameo,  比女女休息多d, 功課就forget it.  :  身体緊要.
呢個時侯病總好過exam時病though.   Take Care !

講真, 我寧願一係病到缺席, 否則頭暈暈去考咪仲衰.   老師話absent 考試唔需要repeat 的, 學校會review 個小朋友全年performance 去決定的.  Touch wood, 真係miss 咗 exam 都冇甘   

我侄仔每次exam period 就呕,  医生話腸胃炎, 但又冇疴.
次次都係甘,  好多次都miss 咗1-2份paper 冇考.   

Daisy 媽, 有幾多小孩子夠專心吖 ?  我女只有睇TV 先專心到亞媽叫都聽唔到.  

各位,

夏令時間表點睇?  
又有拔尖補底班,  校車點安排?  走2轉 ?
乜野人有得参予 ?  compulsory Or voluntary ?

新校長真係帶來 revolution !!  

Tks,

doremima 寫道:
請問聖羅撤的家長,是否如果不是它的幼稚園學生,就不能叩門,因為我打電話到學校,他說冇後補位。
-------------------------------------------------------
我估外來生chance唔大,  自己幼稚園生都收唔晒,
边有位比外邊小朋友 ?  

‹ 上一主題|下一主題