用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保羅男女中學附屬小學 2017-18 SPCC小一等候結果打氣區
樓主: SigridTruda
go

2017-18 SPCC小一等候結果打氣區   [複製鏈接]

陽光點的歌 發表於 16-11-16 12:30
如果收,邊一日注都唔緊要 ~
係呀,你要我用手爬去註冊都可以,冇問題。

TTMother 發表於 16-11-16 12:33
咁大家真係要留意信箱呀 因為如果學校唔放上網 真的寄失無去到學校註冊就大件事: ...
祝大家入入入 !! YES YES!入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入入!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
祝大家入入入 !!祝大家入入入 !!祝大家入入入 !!祝大家入入入 !!祝大家入入入 !!祝大家入入入 !!祝大家入入入 !!祝大家入入入 !!祝大家入入入 !!

TTMother 發表於 16-11-16 12:37
識到你們陪我一起等待結果已是福氣

所以一定要日日上EK : ...
我唔敢夜晚睇,怕自己會夢到 BAD SIGN。

甘恩 發表於 16-11-16 17:32
但我有另一看法,就係校長唔想兩兄弟分開返學,所以直接reject!呢個機會唔細。 ...
唔係咒你,不過佢 REJECT 左你,唔代表 PB 100% 會收。
相反,如果佢收了你, PB 又收了你,反而決定權係你到,佢應該相信家長的決定而不是幫家長去決定。

甘恩 發表於 16-11-16 17:47
如果校長可以諗得咁仔細就好,最慘諗到一半就直接reject!真係OMG!
個人認為,做得神校校長(姐係神長),又顧慮到哩點嘅,心思應該都夠細密。

我今朝一開眼立即諗,真係好開心呀,係 WORKING DAY 尾二個日啦!
(將D日子斬開嚟倒數,一至三,四五,六日 咁樣)

我夜晚死忍爛忍唔上 EK,避開希望唔好夢到 BAD SIGN。
好衰唔衰,昨晚同我老公講左一講 D UPDATE (我好耐冇同佢提過),佢立即發夢夢到 BAD SIGN。
唉。。。。。。

crysta2l  好難忍, 唔上來EK 啊!!     發表於 16-11-17 14:44

陽光點的歌 發表於 16-11-17 14:27
成日諗住真係發夢都變惡夢
我已經避開夜晚唔睇唔諗。

其實我話 BAD SIGN,係夢到 SPCC 收左。
(再講一次,我 CKY 放 2ND IN 前一晚夢到入左 2ND IN,點知出嚟係相反)

我前晚夢到 WAITING,照推斷,一係 REJECT 一係收。

點知我老公昨晚發到入左,雖然唔係惡夢,不過亦多數代表會係 REJECT。
今朝佢坐係床邊 STONE 左,話今次 PK 了,我夢到你個仔入左。

最後包返一句,雖然只係發夢,不過個夢的提示已經好明顯,個結果係乜。

甘恩 發表於 16-11-17 15:00
預咗唔得,壓力會無咁大。記得之前開始有人收到電話有2nd in時,相信大家會血壓上升,留意有無2555字頭的電 ...
因為係公司唔方便用太多時間揾返你個 POST。
(費事開住個五彩繽紛的 EK 版面太耐,雖然我有 10至15分鐘 REFRESH 一次)
我想講,個人而言非常歡迎亦好高興係到同你傾計,所以你真係唔好客氣!

甘恩 發表於 16-11-17 15:28
自行得10分,無可能收,所以都唔使睇結果。
SAME SAME。
所以我自行連報都冇報。 要等大抽獎。

甘恩  我有報,以表誠意,增大面試機會。  發表於 16-11-17 15:35

其實甘恩咁諗好正路,我冇報亦唔係唔正路 (廢話,姐係各有自己睇法咁解)。
我已經受唔起再要叩門的刺激,人地話叩門比而家更殘酷。
所以,我決定左,如果而家等緊哩3間都唔收的話,就疊埋心水等讀寶校,我相信我個仔的能力讀寶校成績唔會差。
儲靚 PROFOLIO, 小二再考插班。
小二考唔到,小三再考。
小三都考唔到,就望小六派到好學校囉。。。 唔係點姐。。

同埋,其實 PB 我都有報的,不過同 DBS 撞時間,PB 我申請左 SL。 (我個仔係見 DBS 前一晚的確係嘔到夜晚9點去睇夜診)6月仲有機會可以有 INTERVIEW。

所以,只要 KEEP 住呀仔的學術水平,有賭未為輸。

陽光點的歌    發表於 16-11-17 16:06

SigridTruda 發表於 16-11-17 15:57
祝你等埋星期六, 就唔駛等其他呢! 等邊三間? 幾時先有結果?

多謝你呀,希望大家齊齊入 SPCC。
而家等緊 DBS 2ND IN,TSL 3RD IN。
(我 3間都好後 LAST IN)
DBS 12月有消息,TSL 1月有消息。

哩3間都係我最喜歡的學校,TOP 1 當然係 SPCC 啦。

甘恩 發表於 16-11-17 16:17
你估咁易讀寶校?首先你要3間都唔中,機會是8分之1。之後大抽獎,要甲1和乙123都抽唔中先有機會,因為無可 ...
哈哈哈哈 好安慰呀,多謝你呢!

我大女大抽獎時,親身經歷過好多家長邊排隊邊祈禱樣,亦見到有抽中寶校出嚟想喊嘅樣。
我個區,寶校得一,兩間,其餘係中規中舉的學校,你唔會覺得佢哋可以幫到小朋友發揮到D乜野。
我個大女有幸被派了去我區最熱門的學校,後來發現自己好唔 BUY 傳統個一套。
你話 SPCC,DBS 傳唔傳統,我覺得都傳統,不過起碼學術可見一斑 (如果你讀得嚟嘅話),兼資源一定好D,發展亦有機會好唔一樣。 SPCC 校風仲咁好,唔到我唔流哂口水。

hppa  Of course good resources with such high tuition fees and donations  發表於 16-11-18 00:19
甘恩  直資資源真係多到你唔信,特別係神校!  發表於 16-11-17 17:14

TTMother 發表於 16-11-17 16:15
我都係只餘男拔 second in 但我知我家小兒有offer 機會不太

英華 我家小兒唔鍾意:pity ...
入去前買包佢鍾意的糖果,比佢食一,兩粒,叫佢乖乖哋,出嚟再有得食。

TTMother 發表於 16-11-17 16:50
考男拔哭住入呀 話無女仔 要走
1ST 定 2ND 喊住入呀,我個仔都係見到冇女仔好嫌棄呀!!
你或者氹住佢先,因為女同學係明天先見,所以今日全男班。

甘恩  你囝仔有潛質做情場浪子!  發表於 16-11-17 17:13

TTMother 發表於 16-11-17 16:56

講真 spcc 係傳統中文學校 但小朋友個個中文英文都好好  ...
我個女都係讀國際學校,因為係自然學校所以係好遠。
校長完全無問過點解細佬唔跟家姐,而要去試一間咁唔同的學校。
希望佢可以睇穿我的心,知道我想呀仔可以學術性D掛。

chansiub  有事請教,我pm 了你。  Thanks.  發表於 16-11-17 17:25

TTMother 發表於 16-11-17 17:05
因為一入到校長室 同校長講完早晨 就同校長講爸爸唔太識聽中文
...
校長冇用英文問嗎? 我以為可以選擇語言。 (NICAM)
同埋你哋有冇報 CKY 呀?

公佈 2ND IN 時,係收完電話學校先係網站公佈定係公佈左先收電話的?
SORRY 老人痴 OIL 忘記了。

陽光點的歌 發表於 16-11-17 18:43
前人不是說沒電話通知嗎?
1st in 後有電話通知 2nd in。

陽光點的歌 發表於 16-11-17 19:22
但收取好似無的
係呀,不過我係到諗,雖然校網未公布,會唔會其實已經寄佐信。好似通知 2nd 咁,先電話後話已寄信。

琴晚唔乖,臨訓前睇左陣 EK,最終都係勁發夢同你哋傾計,個結果又點點點。。。 發左好耐。
哩幾晚有冇人都發夢呀?
我已經同左姐姐講,今日要落去幾次睇信,好重要。
仲要開信封影封信內容比我 (次次佢都係 ONLY 影個信封面,激死我)。

chansiub  我瞓得超衰  發表於 16-11-18 09:03
‹ 上一主題|下一主題