用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保羅男女中學附屬小學 2017-18 SPCC小一等候結果打氣區
go

2017-18 SPCC小一等候結果打氣區   [複製鏈接]

陽光點的歌 發表於 16-11-13 17:07
如果入到一條龍學校還好,至少大機會唔使再諗6年後會點
入到 final stage 的是但有一間 offer 都已經偷笑了。而家仲難捱過糧尾等出糧的日子。

甘恩 發表於 16-11-14 13:05
所以我壓力很大,知道自己細仔性格不利考小一,一直擔心0 offer,反而被人批評我好識有技巧曬命,真係無名 ...
反而我小朋友性格適合考小一,不過今次佢比追求完美的性格 TALL 累。
係 SPCC 出嚟佢話唔識 VEGETABLE 點串,我哋唔信,要佢一定要串,係冇提示,冇引導佢嘅情況吓佢串左出嚟。
原來佢係怕自己串錯所以先唔串,其實係串對的。
佢好多好多好多哩類 CASE。

佢細細個已經對中,英文字有好濃的興趣,又好喜歡學習 (昨天見到一蘭個蘭字,佢會自己話我返屋企要寫個蘭字,我話點解,佢話因為原來個蘭字係草花頭,加個門,再加個東字),如果唔係對自己要求太高,令自己冇信心而唔敢答問題,佢情況應該好小小。
哩個亦係我主要壓力/情緒低落的原因。
反而家姐我知佢學術水平麻麻兼對學習唔 DEMANDING,所以冇幫佢報D乜學校,仲輕鬆。

甘恩 發表於 16-11-14 14:34
我細仔呢方面都似你個仔,佢又係對文字好有興趣,自己在屋企不停寫,K2已寫好深的字,如海嘯、雪崩、龍捲 ...
嘩,原來同道中人呀!!!!!!!
EXACTLY 一樣!!
我其實昨晚有夢到你,不過等下星期先講內容你知。
(絕對冇暗戀你成份呀!)
希望無論 SPCC 或 TSL 都有機會同你細仔做同學呀! :)

chansiub 發表於 16-11-14 14:50
回覆 Sushi_love 的帖子

好多小朋友都係咁。鼓勵佢地去試,同埋話俾佢聽唔試唔答係一定無分,仲要係必錯。 ...
佢主要係話怕老師罵 (其實佢讀個間係 HAPPY SCHOOL,老師唔罵人的,除非係曳小朋友啦)我去 SPCC 2ND IN 時我已經比定校長張相佢睇,話哩個校長好好人的,佢都係話校長個樣似會罵人)。

我已經知佢會壓力大,已經同佢解釋,學校面試係要表現自己有禮貌,要望人,要努力回答問題。
面試完後就排隊睇下學校有冇位收自己,姐係去麥當努咁,要排隊,不過如果排輪到自己時,冇哂麥樂雞,就冇囉。
我唔敢提分數。 XD XD XD

希望 INTERVIEWER 可以望穿我們一眾小朋友的內心,其實係識答只係唔敢答。

甘恩 發表於 16-11-14 16:52
應該沒有關係,細仔26/9 first in,看留言當日早上面見的小朋友應該完全沒有考學術。反而學校揀2nd in應該 ...
我唔知我個仔係唔係吹水,佢係 9/28 下午 IN 的,佢話老師比左一個蔬菜的圖片佢,問佢英文係乜,同點串。
有認中文字,佢話佢唔識。

再重申,我個仔係吹水王,唔知堅定流㗎吓!

甘恩 發表於 16-11-14 18:54
你哋都話有考學術,咁我細仔考嗰陣應該發緊夢,問極都無話。
可能冇特別記住,或者記憶體去咗記新的生字。
我大女幾年前係話有配對,比個警察樣你睇,要揾返個英文單字出嚟。

大女時都有同梁校長單對單傾。
之後我仲懶係有禮貌咁叫大女畫幅梁校長嘅畫寄去學校做 thank you card。
而家諗返起,其實唔應該寄,因為畫到校長個髮型好似爆炸咁。

hppa    發表於 16-11-15 12:06

AEteam 發表於 16-11-15 08:40
回覆 Sushi_love 的帖子

我見其他家長都話會寄信,多謝咭等,其實校長會唔會睇? ...

我大女水平唔夠,所以 SEND 乜都冇用。
其實細仔哩次都有諗過後補 Profolio 或寄 thank you card,不過怕醜人多8怪,都係一同不如一靜。

SigridTruda 發表於 16-11-15 09:10
好叻呀, 兩位小朋友都入到SPCC 2nd in
哈哈哈哈冇呀,我個女1ST IN 表現好差, 強項唔係學術上,望住個警察樣都揾唔到 POLICEMAN 哩個字。所以入唔到 2ND IN 呀。
個陣亦係諗住償心願,只試一間 SPCC。

不過,我個女而家都搵到一間唔出名,不過好適合佢的學校。
所以,無論點都好,the best is yet to come.

hppa    發表於 16-11-15 12:11

retriever 發表於 16-11-15 10:11
你地細路真係勁, 記得咁多?!

特別係仔, 真係唔易.
因為我8掛又緊張,所以都問左好一陣子。。。

陽光點的歌 發表於 16-11-15 11:19
學校適合小朋友就夠,唔使理人標籤!
Yes ah!我覺得一間公平的學校係唔應該放眼係哩D野到。
所以漢華,6慶淘個D有要我列社會服務,強項,獎項個D我一概唔報。
問嚟都廢!

DevilPig 發表於 16-11-15 13:44
我覺得分數佢地已定,已欠 admin 寄信
我其實唔介意入香港仔拎消息。

kkqueendom 發表於 16-11-16 10:19
就算佢星期五寄,以我家距離,應該都要星期一中午才收到信,星期一上網CHECK會快D ...
我問左,佢哋唔會網上公佈喎。
只會寄信。

kkqueendom 發表於 16-11-16 11:16
IC,以往上網都可以CHECK,咁星期一真係要飛返去收信了
我之前試過2次其他學校突擊網上有公佈,我冇 NUMBER 係手哩咁HEA,今次我都唔知自己乜 NUMBER,所以問吓,如果有網上就諗住早D炒定D NUMBER。

SigridTruda 發表於 16-11-16 11:29
下! 今年無網上公佈? 甘寄出信件會網上公佈嗎?
咁就唔知喇,我只係問幾時同點樣的方式通知,佢話今星期寄信。
我問會唔會打電話同網上公佈,佢話唔會。

kkqueendom 發表於 16-11-16 11:30
我都試過,所以而家有SECOND IN既學校.都會影低張相,方便隨時可以CHECK
我就係剛剛換左電話,舊電話係屋企,所以冇左 RECORD。
我立即打返去叫姐姐開我舊電話,點知我用中文,佢都唔知D相係邊,搞左好耐先揾到。
最無奈係有一個冇小朋友的同事話,你唔爭在個幾個鐘,返屋企先睇咪得囉。
唉,你估我想㗎咩,壓力真係好大㗎,真係難為 (大家)天下父母心呀。

陽光點的歌 發表於 16-11-16 11:48
應該會但要到下星期一先放上網
咁如果係上網係依乜 NUMBER 呀?
我見佢話冇上網仲放心哂。

陽光點的歌 發表於 16-11-16 11:50
你搵唔返個申請NUMBER?
上次陳守仁前一日比家長揾到漏洞可以預早上網睇,我冇 NUMBER 係手。
今次唔想咁失策先預早問定。

陽光點的歌 發表於 16-11-16 11:51
跟以往就應該上網會放,唔會出名只會出申請NUMBER
咁真係唔明點解佢會答我冇上網。。。
‹ 上一主題|下一主題