用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母幼稚園 聖母幼稚園同學會 part IV
樓主: sara11
go

聖母幼稚園同學會 part IV [複製鏈接]

醒目開學勳章

講開阿二上小學,你有冇計劃吓,一到考試/測驗時點樣同一時間溫兩個,講真!我係諗吓都會「震」 ,話說阿囡間小學,唔計平時D test,quiz 呀咁!一年得3次 term test (4-6年級叫 exam, 1-3叫 test), 唔似人哋一年有4次,咁就真係有利有弊,有辣有唔辣,於是每次範圍都好多好廣,尤其中文,真係攞膽!又多又深又長又難!佢派返份卷返嚟!果兩篇閱讀理解!長到我都冇心機睇!

所以如果你有好計,講D嚟聽吓!

原帖由 sara11 於 11-3-23 10:02 發表
lola,
你唔駛擔心啦!到呀二上埋小學,呀三上K2,你就會慢慢唔記得追呀大追得咁貼!其實你大女真係又乖又叻,好羨慕!

醒目開學勳章

好認同吖!我老公係成日,唔係!係日日都喺度打機、睇電視,就算阿囡考試,依然照舊,如果叫佢幫手溫書,佢係會只講答案俾阿囡聽果D人!所以我都費事嘥氣!

你又唔使暈住,一年級就難極有譜嘅!之後就真係要食定補品,嘔血都唔使太傷嘛!

原帖由 pyma 於 11-3-23 11:58 發表

老實講,我得一個,成日聽你地咁講,我都好驚好震
你地都知,d爸爸都係有破壞,建設少,仲有幾個月咋,我真係諗到都暈

醒目開學勳章

今日接阿二放學時!見佢喊!原來阿二上堂坐得唔好!畀老師收咗張櫈!阿二冇得坐,罰企咗一陣!呀!我又估唔到阿二都好薄皮,咁都喊!我頭先仲醒多佢兩句:「我都話你坐得衰架啦!啱啦!我係老師都收咗張櫈,唔坐就收咗佢,唔好阻住,「kick 」親人!」

醒目開學勳章

邊有咁易改吖!日日罰、日日罰就差唔多!我都唔知幾想老師罰吓佢!等佢日日返學坐到樣衰衰嗱!

原帖由 pyma 於 11-3-23 13:43 發表

噢,咁亞二被罰後,而家有無坐好d呀

醒目開學勳章

派咗2個禮拜喇喎!vocab 都寫唔少囉!

原帖由 sara11 於 11-3-24 12:30 發表
想問下你地有無新一期既學習綱要,即係 water, drink....呢張?我唔覺,唔知係咪呀女無拎!

醒目開學勳章

原帖由 pyma 於 11-4-14 13:19 發表

我問過亞囡, 佢話老師無鬧過小朋友, 因為我個囡對呢D好敏感, 如果有咩大事, 佢一定笫一時間話我知, 我尋晚都有叫囡囡幫我眼睇下你囡囡, 不過佢話唔同組, 盡力啦

你囡囡好搞笑!講嘢咁老積嘅!

醒目開學勳章

我之前幾日見你老公同你一齊阿囡湊返學,係咪呢排老公返番工唔得閒凑,所以有少少扭計吖!

原帖由 chole媽媽 於 11-4-14 12:26 發表
真係幾嚴重架,我真係未試過連續三日都係咁,不過老師都好好立刻幫我跟進,我都有問過囡囡,老師有話你咩,佢又話無丫,呢D係唔係叫焦慮証,我真係好擔心....... ...

醒目開學勳章

冇忙佢哋喇!尤得佢哋3姐妹自己「圍、喂、威」啦!只要冇測驗,我自己做自己嘢啦!不過自己嘢都係屋企嘢嚟!

原帖由 pyma 於 11-4-14 14:04 發表

我囡不嬲都好老積

其實呢句說話係我經常同佢講, 佢學我姐

你都好耐無上黎, D細路下星期放假, 你咪又好忙囉

醒目開學勳章

e+ 要玩多多多多多D,小學係陪囡讀書吖!

原帖由 pyma 於 11-4-14 14:15 發表

都好呀, 佢地有伴自己玩, 我放假就要陪囡玩

醒目開學勳章

e+ 聖母D 嘢都深咗D 喇!我見上星期張哈哈笑工作紙都好有創意。

原帖由 lola2008 於 11-4-14 14:18 發表
e+ 要玩多多多多多D,小學係陪囡讀書吖!

醒目開學勳章

再放長D真係會冇命!我驚暑期驚到死吖!

原帖由 sara11 於 11-5-3 10:05 發表
Good morning!
終於都放完個悠長假期, 再努力!

醒目開學勳章

响年頭老師咪送咗盆大岩桐畀阿囡種嘅!今個 easter 終於開花啦,仲打孖兩朵一齊開,開心到阿囡暈,成日話要快D返學同老師講吖!

醒目開學勳章

只係換咗個大D 嘅盆,加D泥咁囉!種到見到花「 lump」 就加咗數滴開花肥!

原帖由 pyma 於 11-5-3 12:19 發表

你點種架, 有無加咩架, 我果棵只係不停長`葉同長高

醒目開學勳章

我乜手作仔都冇做,但今日放學,阿囡話16號要交個 DIY 錢罌,我點算吖 ?!

原帖由 pyma 於 11-5-3 12:59 發表

亞囡都好心急見你個囡呀

我地都有做D手作仔送比老師, 亞囡都有份小禮物比你個囡, 但頭先佢話唔記得比喎

醒目開學勳章

我嘅新頭像就係阿囡盆大岩桐啦!

原帖由 imcc0_0 於 11-5-3 12:39 發表
Hello
我果棵都係喎...只係不停長`葉同長高

pyma
我今朝送阿囡返學, 我見佢一入到學校就揾你囡傾啦, 又將d 敬師節既小手功俾你阿囡睇...

...

醒目開學勳章

你有心機做手工真係有着數,我大囡 P2,今年music 話說要整個 musical instrument.  佔考試10%,我為咗呢壇嘢!懊腦咗幾個晚上!

原帖由 pyma 於 11-5-3 12:59 發表

亞囡都好心急見你個囡呀

我地都有做D手作仔送比老師, 亞囡都有份小禮物比你個囡, 但頭先佢話唔記得比喎

醒目開學勳章

嘩!你仲勁!我......!點算呀!

原帖由 sara11 於 11-5-3 14:36 發表
錢箱我做左, 尋日先做埋相架&工作紙front page 兩樣, 跟住搞埋呀哥份 power point project, 做完已經零晨兩點! 敬師小勞作要呢兩晚先做!

醒目開學勳章

我諗我要同3個囡囡一齊報「親子美術創意勞作小手工班」

原帖由 imcc0_0 於 11-5-3 14:28 發表
係呢, 各位, 有冇諗定會唔會報d 咩 summer course?

醒目開學勳章

可能生長速度有異啫!好快見花 lump 架喇!我開頭都淨係bill 葉,但 bill bill 吓就有lump。

原帖由 pyma 於 11-5-3 14:12 發表

有咩方法可以種得咁好架, 教下我呀唔該

醒目開學勳章

冇通知喎!點解你咁快知嘅!阿囡好似話要抽嘅喎!莫非又冇我份!哼 !已經 n 咁多次喇!點解次次都冇我份?

之但係阿囡係咪有份表演架?佢完全冇任何雀躍之情,淨係放 easter 前前前....係咁 2 講過做咩妹妹!詳情冇講!放完假後我都冇咗件事囉!

原帖由 sara11 於 11-5-4 09:54 發表
Good morning!
唔知今日落雨影唔影到團體畢業相呢?

lola,
你今年有無份睇瑪沙利羅瞻禮?
‹ 上一主題|下一主題