用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(小學部) 08/09年小一至小二之家長, 請進~
樓主: helenjoe
go

08/09年小一至小二之家長, 請進~ [複製鏈接]

原帖由 200012 於 08-9-19 12:35 發表
好似22-25

係呀.....好似明年開始有小班制....

其實, 我都鍾意小班的.

vip no. 分享:
menard 85折, 可代買.
isa knox 9折
SebMed美康會員價
Harvey Nichols Beauty Card, Kiyto手袋 85折

原帖由 FungMm 於 08-9-19 09:31 發表
Hi helenjoe and all parents of TT,

Thank you all of your kindness.  You are really so helpful and kindness.

Yes my son will attend the interview tonight, I feel a little bit exciting.  During the no ...

hi fungmm,

5好客氣啦....剛剛我同事告知我佢仔仔今晚去崇真小學面試呀...佢仔仔現在讀崇真幼稚園國際部k.3.

等你和我同事的好消息呀!
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價
Harvey Nichols Beauty Card, Kiyto手袋 85折

原帖由 Chris 於 08-9-19 22:22 發表
請問23個聲母是邊23個呢?
我只數到21個!

b p m f d t n l g k h j q x zh ch sh r z c s

還有邊2個呢?

應該有24個聲母:
還有 ia  ua  uo
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 FungMm 於 08-9-20 13:54 發表
Hi helenjoe & all,

昨晚所見真係有很多家長及小朋友到interview, 而大都份都係祟幼因小朋友都好清楚學內的情況.

interview內容據囝囝所講都okay, 不過interview時有一位小朋友用colour pencil "銡"另一位小朋友,  ...

hi fungmm,

仔仔終於考完了, 祝你成功啦.
放心啦...崇真唔會唔收校外生呀..我仔仔和diane仔仔也是校外生0麻...

我也很認同譚校長的教育理念的.....所以才選這間學校.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 Chris 於 08-9-22 23:47 發表

我問過其他級別的家長,佢話唔一定要參加,所以我無參加,基本上無乜時間,月尾已經話要測驗,邊有咁多時間呢!
請问你地有冇參加拔尖班呢?
我就無參加,不過細佬話得幾個同學仔無參加,所以有時最尾嗰堂佢地會去隔離班一齊做功課。 ...

我都無參加網上功課......
d時間留返同仔仔溫書.

我仔仔無參加拔尖.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 FungMm 於 08-9-21 10:25 發表
Hi helenjoe,

Thanks. 不過仲要等14個working days.  昨晚和囝囝傾吓時他都好喜歡崇小不過真不知有幾機會, 因明年小班共收100位小朋友, 扣除崇幼生... 真係所"yu"無幾呢!

所以我叫囝囝只要努力, 總會有一間好的小 ...

hi fungmm,

如果你緊張小學的事, 唔好使到仔仔緊張呀...
記住同你仔仔講, 一有書讀呀....

放鬆心情, 祝你仔仔好運.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 hong2002 於 08-9-22 09:09 發表
亞囝問左老師,佢話係21個聲母,老師打錯23,不過,你地唔好信佢(可能佢自己幻想),最好自己引證下.

hong2002

昨天已問仔仔中文老師(電話), 她說未教ia ua uo, 23個聲母還包括了y 和 w.

即共23個聲母.

今天佢地中默, 我叫仔仔盡左力就ok啦, 不用緊張.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

昨天仔仔手冊寫要做閱讀彩虹, 29/9前交.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 Diane俊俊媽 於 08-9-25 09:20 發表

啊...黃色小薄仔星期2才派, 我見22/9個欄佢寫了 : my name is xxx, i am a boy, i am ....., i am strong...., 所以我仲以為係寫 佢每天學過d咩. 其實係點做呢 ?

一望班仲未派到手喎.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 Diane俊俊媽 於 08-9-24 10:55 發表

我都有點抓不著頭腦, 是否gs橙色一本那份功課 ?
如果是, 好像是叫家長mark下每天刷牙的紀錄....唔知係唔係.

另外你地有用學校的互聯網check工課嗎, 昨天的試了, ok的.
不過, 其他資訊未齊全. ...

diane,

一禮班派左密碼嗎? 我仔仔果班未派喎.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

hi 各位,

今friday才test GE & GS, 昨天下午owen做了GE test paper..(學校派), 未溫GS.

跟住, 我和他去sports centre 練乒乓球, relax一下.

every firday 功課量很多, 星期六做晒....跟住佢話有2本圖書報告要做......咪昨天早上做埋最後一本圖書報告.

VA畫未畫好....等1/10 假期畫啦....順便溫埋GE & GS.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

校車一事

今天為校車一事, 我老公好勞氣.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 Diane俊俊媽 於 08-9-29 17:14 發表

唔好勞氣, 謝生有了答覆未?

diane,

這事情已經大家共識了.
我老公今早送仔仔上校車, 亦跟司機傾過.

我老公說初時校車保母態度不好, 跟著, 我和謝先生發表意見後, 態度明顯好左; 但昨天一事, 保母早上在校車度, 大聲說我老公的不是....全校車學生都聽到.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 200012 於 08-9-29 16:32 發表

咩事??????

hi 200012,

可否交換電話, 有時間再傾...
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

小一家長茶聚

diane & 各位,

今星期六, 12:30-2:30pm, 我會和仔仔去, joe要返工.

內容:
1. 小一共同睇
2. 家校交流會
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 200012 於 08-10-3 11:07 發表
吾怕 cs 只是估 100%,中英數佔200%,但今年吾洗 test 宗教 是否受上次中學部9事件影響呢!

真係5知道喎.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 Diane俊俊媽 於 08-10-2 11:28 發表
BRYANT星期5的課後活動無緣加入小小科學家但就編了入團契, 真係有點失望呢, 希望在團契班裡他能有所啟發la.

hi diane,

owen今天下午足球訓練班, 天氣咁差, 唔知有無得踢.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 Diane俊俊媽 於 08-10-3 09:30 發表
今日測eng & gs 希望個個都掂la, 昨晚只同bryant溫了1小時書, 便早早講故事同佢上床sleep la, 等佢保持輕鬆的心情, 唔使咁緊張.(因佢緊張會肚子痛呀)

diane,

昨晚owen只得2樣功課, 只係review陣gs, eng只是我跟他說要注意什麼什麼.......沒有給他任何壓力.

我叫他盡力就可以了....
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 Diane俊俊媽 於 08-10-4 09:19 發表
唔該helenjoe話我知係著便服, 今日見佢地個個都好醒神, bryant仲一早6點幾就起身好興奮攞住個小提琴出來又睇又摸,  又係度唱歌,真係比佢嘈醒晒mouth:" /> ...

diane,

5好客氣啦.

今天owen早上返小提琴班, 跟住返group b, 12點放學, 我去接他; 買定左d野食比佢, 跟住我去佢課室"小一家長茶會).....看相片(power point)介紹他們在學校的生活, 上課/ 早操/ 午飯等, 我都見到幾張owen照片呀...hehe.

佢地去左302室, 我地約2:20pm完結.

好開心, 認識了不少同班同學的家長呀..

希望佢地能在這裏交流下.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

今天最後一天的測驗 (中文 + 數學)...

努力呀......
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價
‹ 上一主題|下一主題