用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 我仔仔2011/11/11出世。。
go

我仔仔2011/11/11出世。。 [複製鏈接]

回復 caraman923 的帖子

試多幾間,唔會無書讀ge. 不過要有心理準備讀下午班,同埋可能要寫求位信一路寫到聖誕卡。加油!

求位信即係寫信比心儀學校同校長講你有幾渴望入佢間學校. 你search下EK應該有討論.
你個細B最快要12月先可以番學.學校會唔會唔收其他學生3-4個月學費留個位等你呢?
如果收左其他學生就要等有人退學先有位. 退學經常會發生,不過可能要等年頭1-2月.
有D人考到K1後就唔繼續讀PN,所以1-2月通常會有幾個位.
學校又未必會用番之前waiting list打電話,因為大多數waiting既人都已經讀左另一間唔想轉校.
所以BB11月生日後寫多幾封聖誕卡/求位信,比學校知你幾有誠意,免得要老師打好多電話食檸檬.
你個細B考K1時可能未有PN學番,要搵D模擬番學既playgroup上下呀!

唔讀n1都可以報k1? Of course!!
但係會唔會因為佢無讀過n1,收嘅機會細好多? 收嘅機會細D係因為小朋友返左幾個月學明顯成熟D,坐得定D,放膽D答老師問題.  無返過學小朋友如果interview時坐唔定唔睬老師就無咁著數.相信學校唔會因為無返PN而唔收.
搵間會train小朋友坐定答問題的playgroup,8月開始當返學咁上堂,話唔定11月已經見成績!
至於返學適唔適應,收得你就得架啦!

回復 ambj 的帖子

建議你去北角衛理堂入表排隊讀幼樂坊(playgroup),+ kornhill維記+北角民生+太古城寶寶playgroup
年尾報佢地N1,不過細B未必收.
希望入唔到N1都入到playgroup.
無N1讀照報佢地K1+出面其他K1
讀住playgroup先,2月有N1插班就讀N1.
無就繼續佢地playgroup至K1開學
收生機會最高應該係太古城寶寶
‹ 上一主題|下一主題