用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖羅撒小學 CHAT ROOM
樓主: AmyWonglo
go

聖羅撒小學 CHAT ROOM [複製鏈接]

Re: 聖羅撒小學 CHAT ROOM

wankwok,
haha,我女開頭都有問我點解會知某d事,但我同佢講左我識左郭同學個媽咪,咁佢又覺得無乜野嘞,其實我個女都習慣,即使我同林老師傾電話佢都唔太出奇,問左原因又會覺得"好平常"o架嘞....因我成日同佢講"媽咪好鍾意識新朋友"..hehe
我都知便服日改左日子呀,開頭重驚個女會失望添,因為佢勁貪靚,重打算無乜幾何可以著條靚裙仔返學,點知而家撞正運動堂要著褲,我問個女知唔知"改日子",佢又好無野咁提我要著咩,跟住重話係自己寫手冊又點會唔知喎
其實一向我都習慣左同個女傾學校o既事,只係林老師在電話中叫我唔好迫得佢太多,不過我又唔想太被動等個女自己講喎,咪淨係提d"開心野"囉,例如有冇跳橡根繩呀,今日同邊個一齊玩呀,,,咁囉,,,hehe
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

wankwok,
hahhaaha,佢地有時講野真係好攪笑,我個女都有話尋日無同郭同學一齊小息呀,可能無落雨,我個女又掛住周圍走嘞,,hehe~
係呢,你女女識唔識英文功課呀?我發覺我個女d英文好似教左同無教差唔多,問佢又話有聽書,但我發覺佢d英文工作紙根本都唔識做,已經o係學校做左的兩三題其實都只係跟住miss Tin講左個答案就抄,我個女真係求其到不得了呢..
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

wankwok,
會唔會你女女未真正習慣而家個時間呢?我女頭一星期每朝都眼濕濕,而家叫做可以嘈到佢起身嘞,但佢脾氣都差左,可能而家要返全日班對佢太疲累吧,忙這忙那,好似24小時唔夠用咁,我個女d功課都係比k3時求其左好多,中文都還好,因為佢鍾意中文,但英文就差呢,佢唔鍾意所以更加無心機....
我個女開頭都好多野要"學",可能以前在幼稚園照顧周到,而家大部份都係要靠佢自己攪掂,返到屋企又少左好多時間玩,我都覺得佢重需要時間去習慣呢個"小學生活"呢~

daisy媽咪,
我連個社工姓乜都唔記得左嘞,咁你有冇問過佢班主任呀?

心心媽,
咁你個女補習時間長嗎?因我見屋企附近的補習社時間都幾長,3:30至到成5,6點,,,,,我之前都有諗過補習,但我個女瞓覺時間又多過人,驚佢辛苦之餘又會再少時間用囉,,所以都會遲吓先諗...

wankwok,
今日我個女調左位呀,無同你個女坐嘞,但係佢地兩個都有一齊玩,原來我女去圖書館係排隊玩電腦呢~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
係喎,10月7日個家長日你地去嗎?我去呀~

wankwok,
hahha,邊關你個女事丫,我個女讀幾年幼稚園都係一個多咀學生,可能開學頭未適應所以未發作啫,而家撞啱同你個女啱傾d,就發作嘞,,hahahaa....不過呢次佢就慘d,佢話隔離位係無人o架,,,
心心媽,
係喎,講開你女女返補習社,咁會唔會又另外俾功課佢做o架,我見而家d補習社好似都會咁,其實都幾辛苦啊!
daisy媽咪,
其實係咪你要返工無得"人釘人"所以佢先咁咋,我自己日日看住個女先會做咋,如果我唔o係佢身邊,其實我都唔知佢會唔會自動拎功課出嚟o架....

係喎,咁家長日可以約埋一齊都得喎..hehe~

wankwok,
我個女又無唔鍾意中默呀,其實呢幾日都有同佢默吓,中文書後幾頁有個"筆順表",咁錯字我就叫佢跟番個表寫一次就收工,佢中默唔大問題o架,反而下一次英默就慘,佢尋日先真係識讀新教o個堆生字(headmaster...group leader),叫佢一吓默咁多,真係有難度,唯有每日溫少少囉!
你個女識唔識讀英文拼音o個幾張紙呀??我尋日問個女佢好似一舊雲咁,佢係識識地,只係因為幼稚園教過,我又唔識拼音,而家都只係單字母個音個女都重記得吓,遲d真係唔識教佢呢!

心心媽,wankwok,daisy媽咪..
其實你地會唔會覺得英默比較上一次深左太多呢?剛那一次英默只係a-m我覺得熱身都還可以,但突然係one-ten加一堆新學o既keywords我又覺得太突然呢,我個女都係呢兩日先識讀新學的keywords,若要佢再串字,我覺得只係"催告",我估計佢好快會唔記得晒lu~~
doremika,
因我個女都係今年p1,無得同之前o既校長比較,所以比唔到實際意見你呢~

其實我想知keywords係英文書入面,定係老師加埋o個一d呢????因為明明係monitor,隔離又多個monitress,headmaster又多個headmistress........
我個女每日串一兩個,係非常勉強咁串喎~
講真,我估默完書之後好快又唔記得晒lu~~~~
我記得之前個校網有老師d相,但而家無左???因為我淨係知個女班主任係邊一個,個女話英文老師係miss Tin,我又未見過,其他老師佢又講唔出.....

應該係one-ten嘞,之前見個女功課係要寫one-ten啊!
心心媽 寫道:
我個女上次英默得77分咋,佢d大細楷亂左呀!好在中默100分,算佢喇.

講開英默,我想問下係默1-10或one to ten呀?我估緊係咪老師講one,小朋友寫1? any idea?其實今次英默真係突然間深左咁,要串headmaster, monitor etc都幾多字母架,我對個女都無麥信心!

hayamama,
我女本身唔係讀st rose幼稚園,以前幼稚園返下午半日制(傳統),佢本身係大女(1月出世),所以幾年幼稚園都唔洗點操心,即使兩歲第一日返n1都無喊過o架!!
一升左小學,時間適應開頭較辛苦,一來早左好多起身,二來全日制(連埋搭校車每日返學差唔多9小時),其次係,要習慣自立,因為已經唔會再好似幼稚園咁多嬸嬸照顧周到lu~
其實我覺得我女性格都好自立,但升上小學咁大轉變佢都好辛苦呀!
若以功課嚟講,我覺得要睇你小朋友上堂"專心程度"去到邊囉,好似我個女咁,好明顯睇到佢有興趣o既科目真係唔洗我點理,只係有時粗心大意做錯,但無興趣o既科目就完全唔識咁(英文),英文功課大部份都要pg,課文亦係要我自己教佢讀!過兩日英默要默one-ten加headmaster,headmistress,class teacher,english teacher,classmate,monitor,monitress,group leader!!
我女串左好多日都未識囉!!!!
好似wankwok咁講,真係要睇你小朋友性格o架,如果佢本身性格係好依賴,咁更加需要時間去陪佢適應啊!!

唉.....我個女一日最多可以叫佢串兩個咋,,,,
d字又長,所以要迫佢拼音去記,,,
但佢反問番我,tor同ter有乜唔同,classmate係一個字,分開當錯,咁點解class teacher分開又得喎,,,,,
我真係嘔左兩公升血嘞,,,,救命呢~~~~~

其實到廿幾號就test嘞,但我發覺英文好多都好似未教咁,o個本an unusual school day係咪未開始教呀??我見佢都未寫手冊話要帶返去,不過又要test到p.11....
拼音都好似要考8個,但好似教左3,4個,,,,,
咁好難預備啊,,因我女要每日溫少少先入腦啊

Vernique2005,
你o既解釋真係令我大開眼界呢
老實講,我覺得自己係向住個女o既方向去學習緊,我個女絕對係一個"問題少女",好多時一俾佢反問我,我就要去努力搵答案呢~~~~^.^.....謝謝你幫我解答左之前兩個"難題",咁我可以好好咁解釋番俾個女知道嘞~thx!!!!
另外我覺得你教串生字好有方法呀,所以開多另一個topic,等多d媽咪可以分享到你個方法...你會介意嗎??
http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=425686&post_id=6667804&order=0&viewmode=thread&pid=0&forum=7#6667804

wankwok,
今日佢地英文有張phonics的worksheet,我個女好似舊雲咁,因為得d圖無生字,有幾個佢就知係"h",但部份佢根本都唔識,所以唔識做嘞,,,其中一張圖都唔知係乜(heart下面那一幅)
我問左佢幾次,老師有冇讀一次d圖俾佢地聽,佢都話冇,你女女識唔識呀???今日重有同學仔打嚟問阿女添~~~我平時聽個女講o個個同學仔上堂都好留心,但真係唔知點解會就咁就叫佢地做呢張worksheet嘞
今日再問個女,o個本unusual school day都係未開始教~

係喎,
我想問問大家到最後有冇幫小朋友報興趣班呀??????
我收到通告就報左詠春,第二日就交埋支票嘞,見佢話10月3日通知,但完全無人通知,我諗可能唔入卦~
你地呢?

今日收到特通嘞,我女今個星期六開始第一堂課外活動呢~
你地呢????
聽日家長會喎,wankwok你收工趕去??到時join埋一齊丫,話晒同班嘛,,,hahaha

今日開完家長會,知道原來唔係自己個女英文特別差,總叫"差得有原因",咁都放心d嘞,,,hehe

心心媽,
我入課室無耐就同wankwok相認左嘞,,hehe..因為我地兩個女都坐得幾近吓,咁當晚又各自坐番自己個女座位,所以好易認呢,,,hehe
我都覺得欠10次功課記缺點可以遲d先實行o係小一生身上呀,因為佢地o既"責任心"同"自立"都尚在訓練中,我個女就星期五先忘記左帶一樣功課返屋企(好彩家長日我可以上班房幫佢拎啫),我覺得應該用賞勵去協助佢地,罰係要罰,但老實講丫,我個女對"缺點"呢樣野未係太明白,反而你蓋個豬印去佢手冊佢重驚死添,,,,"缺點"只係罰家長,對小朋友好似未係太合適囉!!
同埋呢,我自己覺得手冊個"間格"唔多適合佢地囉,跟本每日都真係好多野要寫,原意印好科目可以寫少幾粒字,但特別中英文科經常唔夠位,我見佢成堆野都要慢慢睇佢有冇寫漏,靠個女自己睇真係..............

係喎,你地有冇開英文每日一篇???
係咪今日先開始呢???
我唔係好識用...,同埋內容對我個女嚟講都好深啊,佢自己一個人無可能讀得明白個故事o架!!!

係喎,你地有留意內聯網嗎?其實都有其他家長提到"欠功課記缺點"件事,我自己覺得學校決定得實行都唔係咁易話"取消"啊!!!
不過真係希望學校可以有更好o既方法去提醒每一位同學執好功課先返屋企囉,,,,,好似我個女咁,明明班主任都話午膳後要執好功課先可以去玩,但我個女原來都無執就閃左嘞(重話自己係午膳長 ),佢有得玩就諗住放學前先執,所以每日返到屋企我都見佢唔係"全部功課"放入功課袋,部份我諗急得滯所以求其掉入書包就算數,,,,
若要真係實行呢個新規舉,我覺得都有必要老師再三提醒or有更好o既方法令佢地唔好帶漏功課囉,,,,,,,
‹ 上一主題|下一主題