用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 校方懶得同你分析, 胡亂叫小六生報跨區名校 ...
go

校方懶得同你分析, 胡亂叫小六生報跨區名校 [複製鏈接]

原帖由 chumamma 於 11-9-13 01:24 發表
想問小六老師會否為學生分析如何選校。

我最近聽到親戚好怒氣, 話學校唔講名次, 又無好好同家長分析, 只叫Brand one (包括1尾) 小六生試張祝珊名校。

我心想, 入到張祝珊就佢學校出位, 入唔到就你自己事。

今天,  ...

你意思係無講全級ranking,但有同家長交代左係band1成績???
好多學校未必會咁詳細o架,如我女間小學,佢有喺完晒3個呈分試之後,將總成績編左全級ranking,但亦無直接講咩banding! 其一學校無100%肯定,其二靠家長自己估,呢種情況最擔心當然係band1尾/band2頭 !
所以最實際睇番自己小朋友成績(無名次就睇平均分),比較吓對上兩屆本校派位情況,咁會實際D~~
若要勞氣學校,我自己交左份模擬志願表,老師只同阿女講,因為我地轉左校網(由九龍城轉左SSP),幫唔到,無意見!! 咁我都係自己攪掂,,,
若果你個朋友個case,只少個家長頭腦清晰,早早知唔可以單靠學校咪好囉! 喺BK呢度都有好多熱人心幫到手!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

原帖由 chumamma 於 11-9-14 14:27 發表
有些小學為求做靚個升中網址, 真係咩到肯做。
恕不公開, 我亦相信不止一間小學係咁做。

雖然唔知係邊間學校,但個家長自己知唔知係犯法o架??咁誤導家長,佢重覺得間學校好好??唉~
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

原帖由 chumamma 於 11-9-14 18:18 發表
【一隻手掌拍唔响】, 家長又想咁做, 學校又想畢業生升讀出名中學, 老師講少少, 家長繼續問, ......... 雙方便講得越來越詳盡。

事先利益申報, 我唔係該校家長。

...

我從來覺得借地址都好多灰色位/偷雞位!! 但呢D絕對唔可以出自老師把口卦?? 一間學校用方法去令派位結果更理想係合理,但為求目的去教唆家長做犯法o既事,坦白講,,佢讀咁多書讀XX ??? 其身不正,手法亦低劣!
做家長為兒女舖路係人之常情,但都要衡量對方說話目的卦?? 教你朋友借地址係犯法o架,不如教個小朋友呈分試出貓啦,搏到又可以升banding,搏唔到頂多犯校規啫,,,,,,,,,
‹ 上一主題|下一主題