用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基法小學(油塘) 油塘基法嘉獎站- Part 4
樓主: 雪文
go

油塘基法嘉獎站- Part 4 [複製鏈接]

我一直都冇理佢地呢科,因為成日見大女唔洗點溫都ok,而細女以前雖然慢d,但都明白,而家唯有努力d !我對數學真係
原帖由 sara11 於 10-10-6 11:14 發表
Kitty,
數學係要操,要操時間同準確。所以真係要多做,而家唯有叫囡囡做多D練習,仲要計時。新學制數學要讀到中六,而且個範圍深左好多,所以唔可以鬆懈!努力!

...
我家有對雙子公主

咁又係,但上左小六成日都小小野就喊,有一次仲離譜,我同佢地去食野,哥哥同緊我講野我聽唔到佢叫我,之後佢冇啦啦喊,家姐同亞哥同我都唔知佢做乜,原來話我唔聽佢講野,所以喊!上次又在學校喊,為左一張貼紙 因為佢地果班的同學成績幾勁,我感到佢好大壓力!!
原帖由 雪文 於 10-10-6 11:48 發表
kitty : 我睇到都好無奈.  佢自己識喊都係好, 好過困在心里面.

昨晚我仔成11點半先瞓, 我今日都好眼訓
我家有對雙子公主

上集都好睇,你趕得切睇咩?唔洗煮飯嗎?
原帖由 雪文 於 10-10-6 13:23 發表
今晚七點無線有個, 講本港疏忽照顧兒童個案改編成家庭實況劇.今晚我會睇
我家有對雙子公主

細女樣樣野都睇得太重,所以成日喊,諗野又負面,希望家姐可以比番d樂觀佢
佢唔合格就會話邊個好高分,
家姐就會話,車!亞邊個仲低過我啦....

大家都唔合格,一個就 另一個就
我就
其實佢地只差小小,幾分或1分就合格
我家有對雙子公主

我都係上網睇番!
邊個幫你接仔女呀?
原帖由 雪文 於 10-10-6 14:11 發表
上集無睇呀, 係今日睇報紙講我先睇.
應該趕得切掛, 我唔使去接仔女, 放工去街市買條魚同菜, 咁可以睇囉.
我家有對雙子公主

我女話佢果班有同學成績低左小小咋都已經好唔開心,驚自己追不上..之前有同學又係咁,得6x 佢就冇喊,不過好唔開心,返屋企狂操,今次有97
我女咪上網搵數學做,做左成粒鐘我叫佢抖下,佢先停,佢話驚唔明同唔識,又驚慢....其實之前佢都有問家姐,又睇例題...都係唔多明(有d)數學好麻煩,錯一小小就全部錯哂,我都最差數學
原帖由 雪文 於 10-10-6 14:13 發表
Kitty , 我身同感受.

精英班都話唔合格, 我都好難接受

真係唔知亞仔咩feeling
我家有對雙子公主

家姐有時放學好夜,佢自己都要狂溫中英,因為佢果班係最弱語文的一班,所以好多中英要做同默測...尋日小測就係爭一分要留堂補默測...同埋家姐教佢我都唔知佢明唔明,見佢個樣好迷咁!家姐表達又唔叻果下先煩!同埋最主要唔夠時間,日日得咁小時間,教一題要佢明白哂又要佢做多幾題同類都好花時間,我又要煮飯(已經求其簡單一餐),家姐又要做功課溫書,佢本身又係
原帖由 雪文 於 10-10-6 14:15 發表
我都係.  個日yanma話教女成語, 我話我無教過我仔加, 咩都係佢自己.

而家換咗個女, 唔得囉.  

我數學仲差你多多啦, 你可以叫家姐教嘛.
我家有對雙子公主

我好怕涷 由其我地藍田山上,仲要涷油塘幾度,次次一行到基孝下小小消防局果度最明顯!
不過佢地肯著羽絨嗎?我女成日唔肯著了
原帖由 雪文 於 10-10-7 14:41 發表
你哋話我哋要唔要買學校指定顏色的羽絨衫, 如果今年冬天特別涷.

http://hk.news.yahoo.com/article/101005/4/kkeg.html
我家有對雙子公主

中學都要做,大女一早交左了
原帖由 雪文 於 10-10-7 16:41 發表
正字大行動, 大家俾D 荅案來抄下, 唔該.
我家有對雙子公主

一隻波鞋
8達通學生個人果隻呀?入面有幾多錢呀?我細女都唔見一次,仲要剛剛增值,不過我多數增$50 除左交費用之外,剛開學時成日要有幾百交野,我都好驚唔見,交補充費都$49x ,課外活動又$350 我又冇支票 好煩 我家姐個bb開學又係成日要開票,我家姐仲話而家咁out ,好小人用支票,好彩佢都有
我冇就要成日走落樓下唱散d錢,又話冇得找,有時屋企唔夠散紙
原帖由 雪文 於 10-10-7 21:39 發表
前日唔見咗一隻波鞋, 今日唔見咗八逹通. 係唔係佢亞媽我好有錢呀
我家有對雙子公主

尋日我女又唔識數學增值冊果本野,入面有幾題打左星,問我,我同佢睇左好耐都唔明,叫家姐幫下手佢又溫緊history ,因為佢今日又小測,最後佢走過來一陣,諗一陣就教左我同亞妹,我覺得好深,佢地溫習做功課又好,我唔識或好累我就坐在佢地身邊,精神上支持佢地
我家有對雙子公主

雪文,
而家我地好耐都冇準時9:30上床了,而家下下起碼11點先訓
我家有對雙子公主

好辛苦先捱完一個星期,行到腳都軟埋
我家有對雙子公主

sara,
係囉,其實佢地幼稚園時都成日要用,不過我冇申請,因為人地話好難申請,真係好唔方便,成日叫c6同個仔唱埋錢返黎,又冇得找喎!
而家有咩一定要用支票咪搵人開囉,冇計!
原帖由 sara11 於 10-10-8 09:29 發表
Good morning!

kitty,
我之前個支票戶口完全無用過連支票都唔見埋,點知到呀仔小學就要拎返本支票簿,仲用得好快添!學校成日要交費,仲要無得找續,無支票真係好唔方便!

...
我家有對雙子公主

係呀,我就係想佢唔好覺得得自己一個咁孤單!我以前細個成日做到喊,係真係喊果隻,因為佢性格都似我,成日做數好鈍! 我又死都要做到識為止,所以我成日好辛苦,但我覺得數唔識就真係唔識,尋日家姐一黎教我地,我地開頭都唔明,家姐後黎用一d簡單小小的例子,我同細女先話係喎,真係唔係數學果皮就唔係 我同細女死諗都唔識,數學又好衰,一part諗唔到就成題都唔岩,唔明點解我地咁差囉,真係死蠢
原帖由 sara11 於 10-10-8 09:32 發表
kitty,
你處理得好好,就算唔識教佢,你都俾到關懷佢地,感覺到條路係有媽媽伴住一齊走!
我家有對雙子公主

雖然由今日開始細女有老師幫佢做哂數先走,
老師話主要keep番佢速度,有咩唔明可以即刻問,但我細女驚個個都識,得佢一個成日問好似唔知點咁,因為佢地果班的同學好叻!
我家有對雙子公主

雪文,
尋日星島換左親子王未呀?
入面有一本今期岩你細佬睇呀,我尋日即刻換左一本比我家姐
我家有對雙子公主

我一陣去同我細妹試婚紗
我家有對雙子公主

雪文,
我問左我女,佢話中英數老師一樣,其他科可能會唔同老師!
我真 一路以黎都唔知
我家有對雙子公主

我覺得學校太多濕碎野要跟,我女成日都唔見野
原帖由 sara11 於 10-10-12 09:00 發表
Good morning!

雪文,
唉!我尋晚都搞到十一點,點知今朝個仔落到街先話俾我知尋日搵唔到張旅行通告,今日要交。又話我唔好好整理佢D通告,將D責任推晒俾人。總之激C我,最後俾我鬧完佢一輪先知C。好勞氣!
:ange ...
我家有對雙子公主
‹ 上一主題|下一主題