用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基法小學(油塘) 油塘基法嘉獎站- Part 4
樓主: 雪文
go

油塘基法嘉獎站- Part 4 [複製鏈接]

本來想參加,但我見成400人都係咪攪
原帖由 lkv945 於 10-11-10 21:25 發表
hihi#^_^#
親子旅行有人參加嗎??
我家有對雙子公主

雪文,
而家不斷有學校派表參觀la,
不過我有d唔去了,
因為有d都參觀左(上年)
有d就唔係好岩心水,
有d就直資,都唔知參唔參觀好,雖然學費都不是太貴,而且仲有得申請資助,同埋又有中學體驗日,即好似小一的適應日咁,我未報名,11月16日開始報,
學校12月15日夜晚又有教署唔知同咩合辦升中講座,通告話因為改左新高中學制,所以呢個講座是第一年攪的,就借我地學校禮堂用,所以老師話我地有地點優勢,不過我又唔去,因為是夜晚7:00-9:00 第二日又要返學,你近近地就ok ,
我家有對雙子公主

而家我日日都接送我女,
經我咁多個月的觀察,
呢間學校90%學生都是ok的,
同埋而家我女話佢而家讀書的氣氛仲好過小六時,佢而家起碼成日扲住本書,
原來測驗默書同學的成績都ok,個個真係有比心機溫習,只是佢地成班語文底好弱,
原來A班係中文好,B班就英文,C即係我女就數學,佢班同學個個都好高分,我女而家最好變左科學同數學,尋日又教亞妹做數了, 仲教埋我 不過中英文就僅僅合格
我家有對雙子公主

雪文,
原來聖道迦南又係11月20號下午
參觀唔到添,蒙X偉又係20號
所以我話你都睇定就咁解
分分鐘心水幾間同一日就 而家我都放棄睇蒙架,呢間都是心水之一,不過我鐘意順利果兩間多D !
我尋日睇番張中學巡禮路線,得兩間BAND 1 呂郭同,蒙,我所以唔參加囉,因為費事waste時間
我家有對雙子公主

原來我大女好多同學都係第一揀呂郭,第二基孝,有d仲第一輪有in基孝,所以都唔知邊次收佢,而家入左精英班!
同學大部份基法,基顯,兆強,而家佢同基顯的女仔好fd ,又成日照顧佢
我家有對雙子公主

你地會唔會買學校果日派的單張的電腦軟件呀?有一個office $599你地覺得抵嗎?因為出面就好似要$12xx 不過就可以裝三部機,我想買好耐,因為做功課文書方便d,又唔洗上網成日搵試用版黎用
我家有對雙子公主

暫時黎講都OK,始終仲係中一生,
到遲下關鍵係中二,三,好多呢個時間好反叛!我仔中二先開始學壞,不過我都對我女有信心的,因為係一直以黎我湊開,大仔果時因為要返工,而妹妹又細...加上學校朋輩都好有關係,希望一直KEEP住啦,尋日又要背木蘭詞,佢話好長好難記,我咪同佢一齊背囉,我讀書時都有背過下,好多都唔記得
原帖由 sara11 於 10-11-11 11:15 發表
kitty,
聽見你女升中後有咁好既改變真係好開心!因為我之前都聽過有D升中後唔鐘意學校又加上反叛,搞到好麻煩!希望你細女都順利搵到間鐘意既中學!

...
我家有對雙子公主

基孝又係20號下午升中開放日,
本來我好想去,因為上年我去左5MINS都唔夠頭痛走左(就係參觀中學巡禮)佢放到基孝最尾參觀,結果果日在福建中學吹親風(果日都幾涷)在高雷食LUNCH時已好涷,(因為安排家庭在出面空地食)變左睇不到,一心諗住今年亞妹我可以睇番,而家又撞

係呀,上年我都有同一,兩個家長約埋一齊睇學校,係自己中去門口睇,因為參觀不到
我家有對雙子公主

默書唔合格中文定英文?佢係溫唔夠定唔記得點寫?
如果溫唔夠比多D時間溫啦,我大女都用左好多時間溫默書,因為佢冇人地記性咁好,亞妹睇一,兩次就可以好高分,佢溫到死死下先剛合格,直到而家咁大個如果唔夠時間溫又或者同一日有兩科默,佢多數有一科肥佬!
我覺得如果你做全日咪仲小時間教佢,話就話請人補習,但我覺得自己跟會好D
原帖由 LOKLOK89 於 10-11-12 17:43 發表

除了常識科,其他都抄晒.都唔知係唔係題目深咗.

不過,現在煩緊我已經沒有做下午,教他做功課同溫習,但默書成績退步晒仲唔合格,妳們話我應否搵全日,請人同佢補習好呢? ...
我家有對雙子公主

請人上門都唔平
原帖由 雪文 於 10-11-15 15:21 發表
如果問我, 我會話自己跟心中有數多D.
但係如果小朋友係要俾人教先听的, 咁又試下.  
不如你又唔好返全日先, 先請人返來教, 上咗手你先揾全日.
我家有對雙子公主

以前的人就話可以食慳d啦,行路返工慳車費,而家個個做成1x粒鐘以上仲行路咩,而且慳到食同車都唔夠比費用 而家跟本冇得慳!個個都追不上通脹,我地都細食啦,而家出去食冇150都唔得!
原帖由 雪文 於 10-11-15 16:54 發表
大家都一樣啦.
咁你而家快D揾家教試下, 可以放手自己都安心D去工作.
我家有對雙子公主

$40 一餐食哂!
我果日在吉之島買一包$12  食左兩日仲有一半,因為得細女一個食!
原帖由 雪文 於 10-11-16 11:53 發表
kitty : 我個日先諗, 你哋細食都話, 我哋一家真係好大食, 特別食肉.   周末我去觀塘買叉燒, 一條成40元, 一餐食晒.
我家有對雙子公主

http://store.taobao.com/shop/vie ... 73133d546e09746.htm
毛巾
我家有對雙子公主

我訂左未送到黎呀,送完我睇下D貨OK先話比你知,
我今次訂左小量試下,你訂話我比知一齊冇問題呀!
原帖由 雪文 於 10-11-16 16:56 發表
kitty : 我用開係上海百花牌毛巾, 我上去淘x睇無.   你呢個店賣係洁麗雅, 應該牌子都OK, 等我又留意下.

你仲可唔可以加order, 我想訂
我家有對雙子公主

以我記得係呈分試小六放早,其他班級照常!
原帖由 LOKLOK89 於 10-11-17 18:54 發表

有無人知星期五或一,有那日係放假
我家有對雙子公主

我下次訂開叫埋你!今次都仲未收貨 唔知質量如何,順天果度你有冇打電話去問加人呀?
唔知得唔得呢,因為佢地校舍都唔係大,我驚佢編好哂坐位呀!
原帖由 雪文 於 10-11-18 13:13 發表
kitty : 你指意我搭你單好啦, 我唔會上淘x訂嘢加, 我都唔識點玩.

我又想問, 如果星期六去順天, 我佬又去唔知得唔得呢, 但我未知佢要否返工
我家有對雙子公主

你咁講令我又記起以前我地三個約去基顯參觀,果日你仲遲黎,你話晾衫...果次是我第一次見你,估不到而家又一起約去參觀中學,時間過得真係快!希望我地大家一直KEEP下去友誼
原帖由 雪文 於 10-11-19 13:33 發表
忙咗成朝

Kitty : 蒙我仲未報到名. Hinbb啱打俾我約一齊去蒙, 我等陣決定咗話你哋听去邊間
我家有對雙子公主

本校將於十一月二十五日 (星期四) 上午九時正至十一時五十五分舉行開放日,歡迎家長及各屆人士蒞臨參觀,與我們的師生會面,增加對本校的了解。

都唔知帶唔帶我女去好,又要返學
如果請上午假去參觀好似唔係幾好咁!唯有帶佢去門口望下

我家有對雙子公主

http://forum.baby-kingdom.com/vi ... 0987&extra=page%3D2
中一比幾多零用錢,你地睇下,有D都幾多下

我就每次入$50百達通比佢,有時買下野飲,野食...
佢好慳,我有時比$10佢都話唔洗,我話中學有個錢係身先得,有時買下野都要

我家有對雙子公主

係呀,忘記打學校名,
ST. CAT
原帖由 sara11 於 10-11-22 10:03 發表
Good morning!
Kitty,
你呢度講緊邊間中學?
我家有對雙子公主
‹ 上一主題|下一主題