用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 唉!派了成績表好唔開心呀!!
go

唉!派了成績表好唔開心呀!! [複製鏈接]

唉!派了成績表好唔開心呀!!

唉!小女今天派了成績表考第19名,全班28個人,比我預期差好多,我真係好驚佢下次考尾幾!

佢只是中文差d ,6x幾分,中作唔合格得50分,英文89分,數學90,常識89,佢平均分有80.xx,唔知點算!

佢平時默書都溫得好辛苦先得7,80分,成日都唔記得d 字,閱讀理解又唔明,重組句子又唔多識,看圖說故事我諗佢都唔係好,因得6x分,係聆聽方面好d有80分 ,以上全部都係考試得分!

佢由小我已時常同佢睇圖書,佢細時就我口語化講給她聽,到佢3,4歲時我就一句解一句給她聽,而家就佢讀完自己解,但好多時佢都讀唔同解唔到!
請問大家有乜方法可増強她的中文能力?
我家有對雙子公主

Re: 唉!派了成績表好唔開心呀!!

我個女小一,六歲~
我家有對雙子公主

Re: 唉!派了成績表好唔開心呀!!

hello ,大家,
而家我已好好多了,只是今朝唔係幾接受名次考咁後,差d 就尾幾,同埋我覺得佢冇理由中下掛,一時真的難以接受!
而且我也有同她溫習,心想冇理由咁差掛,可能佢班中的對手比較強啦,其實我女女都唔算細女來,在班中算中等掛,不過就真的比較多大仔大女,其中有些7,8歲我諗都唔會差好遠!

其實我女上次考試真係乜都錯一餐,標點符號(這個是我疏忽,冇同佢溫過)差不多錯哂!
填充,照抄都抄錯,人地寫彎彎的,圓圓的,...佢只是寫彎的X ,圓的X ...咁又扣分!
不過作文我就唔知佢作成點,唔合格,看圖說故事我都唔知,希望下次可再考好D啦,不過真的唔想考尾幾!
我家有對雙子公主
‹ 上一主題|下一主題