用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學琴問題
樓主: Sweet321
go

學琴問題 [複製鏈接]

原帖由 tomoyama 於 10-8-16 10:54 發表
如果要彈10-20本先可升Grade,唔通要學成30年琴先考到8級?

無可能吧?

可能只係d老師招生技倆je, or 家長誤會, d人招生同埋宣傳方法層出不窮

我見到有個唔知教咩既女仔寫埋自己樣子甜美, 能琴善舞

原帖由 音樂人長老 於 10-8-16 23:53 發表

有無話要有埋「事業線」先可以教,笑死我 。其實會唔會個老師自己都賣埋琴書,所以叫學生彈多啲書呢?

大家分享真係千奇百趣,我開始都有啲語無倫次啦,請見諒。 ...

唔記得lu~~ 好似有寫埋height 同 weight

umm~呢個老師既廣告, 我有印象...我諗係個家長誤會。呢個老師都係學果個老師教小朋友手腕轉

原帖由 tomoyama 於 10-8-17 09:59 發表

我之前學琴就係咁比個老師拖左成2年都無得考琴試,之後睇住其他人個個都追過我…搞到無咩心機學。(但係我唔係特別差,無試過唔合格架之後考)

雖然話學琴唔係剩係計佢考左幾多級,不過我覺得呢個係動力。所以唔好聽D老師講 ...

呢樣野係好多人都既動力, 不過本人初級到依加就最討厭人迫我, 所以我exam 分數唔係高。如果個老師教既野滿足到我對"美"既要求, 我就彈得無咁慘同鐘意彈得多d

有d如果想跟出名鋼琴家學都係, 我睇過一個news話佢地點收學生。佢地都唔會想教一個為exam而彈琴既人, 最緊要唔係睇你琴技, 係睇你對自己要求

原帖由 音樂人長老 於 10-8-17 15:07 發表
講得好好,考試係人哋對你要求,彈得好係自己對自己要求。

每一級考試其實係俾你知道嗰一級應有水平,而家好多學生係報完考試先去練嗰一級彈奏技巧。我形容呢啲做「速食文化」,但家長buy呀。

有時學生本應彈得好 ...

最大問題係有時d家長唔知人地付出幾多先3年有8級, 比賽冠軍...亦唔知自己仔女同人地差幾遠( 我意思放既心機同時間)

原帖由 曲曲 於 10-8-18 13:01 發表
我女喺琴行學了年半
老師成日請假, 遇上長假期就請假
最近一個月不斷改時間
只用一本書, 差不多學完才開新書
最後我決定學埋7月就停
最後一堂, 老師都要同我講請假

由今個星期開始我女喺新地方學琴
雖然坐車來回屋 ...

咩都假, 老師的口碑最重要。

我覺得我老師好, 我幾鐘意佢架, cv 都好勁架, 不過佢無waiting list, 學費都唔貴, 都無揀學生教

搵到個好老師仲要人地有心教你呢

我自己的話交足學費無講價, 仲要等佢地 (因為會遲到15-60分鐘), 幫佢搬椅, 私人祕書有時都做埋, 病左的話問候小不免...

真心想學好鋼琴的話俾錢唔係大哂

‹ 上一主題|下一主題