用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 選校疑問....
go

選校疑問.... [複製鏈接]

仔仔係邊緣人...1尾2頭...
心中想選銘賢...但老師話要SURE有面試先好選...因仔的成績真係拉車邊...有得面試仔都重有機會...如果學校先睇成績再決定有冇面試...我仔就完全冇機會因銘賢向來只收B1學生喎...

老師提意....
聖若瑟英文中學...我仔應該會讀得輕鬆...老師話係B2頭學校
天主教伍華中學....以仔成績都OK...老師話係傳統B1中學...因為附近冇地鐵,所以好少人揀...
聖言....可試,但仔會辛苦...因學校幾嚴
港島民生....我仔既成績係可以一試...今年果區冇咁緊張會機會大D喎...

問題係...我上網CHECK過唔同的排名...好奇怪地...幾間學校係每個LIST的排名都好大出入...
到底依幾間學校邊間最好?我見聖若瑟英文中學同伍華都係中中黎...但寫住有D科目會按能力以英文援課...最大差別係伍華..老師話B1..但我睇LIST係2C.....而聖若瑟英文中學..老師話2A...但我見係2B...而港島民生...有D話係1B,又有D LIST係2A...老師講都係1C/2A的....
另2間我SURE係B1B/C英中...

自行得2個機會...到底我點揀好呢?

謝謝

mabel_yu  加油  發表於 14-12-14 21:26
elbar  你仔仔係1尾2頭點揀好?:question   發表於 14-12-12 19:12
   3    0    0    0

39113911 發表於 14-12-12 14:58
小朋友是那區
西貢....但係今年老師話本區好緊張...出去誇區會好D..港島東係最EASY...

JoeyJoey 發表於 14-12-12 14:59
坊間嘅所謂排名,唔好盡信!
所以咪上黎問囉...
我係咪應該信老師講的?
但係老師講的同坊間果D LIST差距幾大...
而且係中中...

CX111 發表於 14-12-12 15:14
聖言同伍華好極端喎,怎可以相提並論?
所以我好奇囉但老師話伍華係B1...但我睇的係2C...中中...
聖言我仔係越級的...因我仔最多係1C/2A

Marians 發表於 14-12-12 15:23
伍華sure 係 band 2C, 點解你老師甘講-- 好保守, 如果亞仔真是band 1C or 2A, 你要自己再filter 下老師的意 ...
就係聽完老師講...更亂..本來諗定左2間...
一間誇區,一間本區..
但係學校話今年本區好大競爭...唔提意本區...

提意的學校我之前諗都冇諗過...

係港島民生..之前有想去簡介會...但已FULL
老師話B2頭的可試...

聖言...我覺得太嚴同難...一開始就冇諗...
另外2間...地點都唔就腳...我都冇諗過...而且係2B/C的..
我自己再揀...都係睇2A的....

唔知係咪老師太保守...還是我仔真係咁差....

Johnny@Klnbay  觀塘區旅郭碧鳳,寧波第二不錯。   發表於 14-12-12 16:08

JoeyJoey 發表於 14-12-12 15:31
回覆 月希 的帖子

我都係今年小6生家長....
老師提意的都完全唔係我心水

ha8mo 發表於 14-12-12 18:44
啟德明渠果堆野
避得就避啦
點解既?

Maggie3493 發表於 14-12-12 18:17
銘賢我諗就算升到都唔適合。佢係深水埔數一數二嘅學校,因為男仔無咩好揀。你仔仔一尾二頭,入到都係包尾, ...
我就係鍾意佢難...我仔係果D要面子的人..依家叫佢讀書..催10次先郁一郁....因為佢覺得自己唔差...
如果佢知自己弱..佢就會努力D變強

佢好多野都係咁....係學校D運動會就睇到...佢第一年唔練唔練...冇獎..自己唔HAPPY..
第二年自己出聲話練...有獎佢就HAPPY啦..
但係第三年因為佢第二年時有獎...又以為自己會好掂...又唔願練習
到佢第三年乜都冇...第四年一知自己比賽邊項...咪又要我陪佢練囉...

佢個人係咁..成績都係如果放佢係B2...死硬....
插到上B1...佢會自己追...

HaSo 發表於 14-12-12 16:22
若你仔仔是B1C/B2A,那應該進取點,找一些 B1B-B1C 中學,一些收了都不會後悔的。

你可以買由香港專業教育 ...
THX...我要去睇下先....

chrischeung 發表於 14-12-12 16:40
回覆 月希 的帖子

但西貢跳出應跌band,東區吾系弱區
但係東區今年人口少D喎..老師話機會大D...叫我仔依D都應該去果邊試....

AC117 發表於 14-12-12 20:15
以我了解,觀塘網抽獎階段聖約瑟b1仔會做保險,b2生揀都唔易入,但伍華不是黃大仙熱門,廿幾年前可能係b1, ...
係丫...老師都話如果我真係好想仔入銘賢....最後一個呈分考番好D....有面試機會既話我仔應該會掂的...(因為我仔係學校個個老師都讚佢外表年年D老師都讚佢官仔骨骨,有幾靚仔....第一印像分好好..可惜年年老師都話比佢個外表呃左)....咁即係我仔有機會上番B1...只要氹掂阿仔聽話溫習一下...唔係冇機會..

我係西貢校網...

我唔一定要揀男校..係老師提意的都係男校囉...我想仔讀男女架..所以我首選係銘賢....其實老師講完..我都會首選銘賢的...只係次選....唔知點好...

AC117 發表於 14-12-12 21:04
b1尾自行應該揀全in b1,唔想連in 都無浪費了機會,將軍澳可試宣基和景嶺,前者是全in, 後者全in, 再篩選2nd ...
我見中學概覽度寫銘賢都係全IN的..所以我先想試...靠阿仔個LOOK拎分
宣基都係我之前的心水...諗住1.銘賢....2.宣基....但係見老師提意的...打擊好大...有D WORRY...

我仔小五第一次呈分...中英數常都係A的..(上年問話係B1的)...小六第一次中英常A,數B,.總平均都係A...但老師話佢跌左幾多...所以去到2A...原本諗住佢都可以係1C的...就係因為佢話2A...我又怕到時完全入唔到好的中學
又有人話老師多數會保守D...

ha8mo 發表於 14-12-12 21:29
我親戚讀果度其中一間
佢迎新營當中
有3節係差佬講talk
即係唔駛諗...
都好..我本身都唔LIKE附近冇地鐵...
一直都冇諗過果間

elmo123 發表於 14-12-12 22:17
同你幾類似⋯⋯西貢區,囡也是邊緣人,第一次1C+二次2A,都係愁帳中。。。

自行保守報B2,又驚一個唔該收 ...
咁岩丫....重要小朋友唔愁...係我地大人愁....

Maggie3493 發表於 14-12-12 22:59
樓主,銘賢連open day 都唔搞,可想而知有幾自信,自行有晒名次,如果成績無返甘上下都真係好難。。。band  ...
我就係鍾意佢傳統丫....其實我哥2X年前係果度讀過...佢話間學校好好的...不過問佢乜都唔知...
我仔係死要面型丫...遇強越強的...如果佢覺得大圍都差唔多佢就唔願溫書架啦就係要佢墊過底..佢先會發力....

我揀佢...重有個好大原因..係因為太公太婆住果頭....佢入到銘賢就有多D機會放學後去探下2老...DINNER完先走...如果唔係...分唔到身去探2老..我仔依家小學都忙到嘔...中學就更

Maggie3493 發表於 14-12-12 23:03
回覆 elmo123 的帖子

呢d case 最緊要知道兩次拉埋係咩。band 2 頭嘅而又知道小朋友嘅料,就都可以搏一搏 ...
我都有諗過...但係我仔依家咪係精英班入面囉...只係佢係精英班既中游...佢小三升小四開始有精英班...佢咪聽話D...會溫書比你睇囉...
小四升小五雖然都會再分...但係佢已經定過碌竹....叫極唔郁...
小五升小六重衰....因為已係直上...重開始駁嘴...死都唔溫...
今次佢一衰左...溫習上即時有改善...唔係叫極唔郁...但係佢郁2野又唔郁...
又同我講冇所謂啦...邊間都係咁讀之嘛...你咁緊張做乜...

所以..放佢係強敵前會進步多D

khmama 發表於 14-12-12 23:44
你個老師似乎唔熟啲學校。你囝囝兩次呈分級名次係幾多?4A +3A1B 都要去到band1尾band2頭?

...
2次名次都唔知…成績表由小五開始只show頭三名…睇番2至4年級…佢名次由十幾去到三十幾都有…咁平均二十幾左右掛
我仔好多同學全A的…所以一有B就跌好多…

yoshiokelly 發表於 14-12-13 00:09
同意,有咁成績都B2
唔合理?

khmama 發表於 14-12-13 07:39
全級幾多人?
全級大約120人...

mamee 發表於 14-12-13 09:04
A是85分+?
係...
不過我仔中英常都係90+的(但都係91,2左右)
數佢82定3...

往年數都有90左右的
‹ 上一主題|下一主題