用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SPK好神(秘)?
樓主: yellowsugar_WT
go

SPK好神(秘)? [複製鏈接]

yellowsugar_WT 發表於 22-5-24 02:56
戴咗頭盔先,我都係以過來人用家來分享,未必啱晒(資料),但希望打破迷思。
我本身好怕WS 備戰乜乜谷,所 ...

認同樓主所講。

送卡個度,學校prefer 用環保物料自己整既卡,唔好花錢買啦,親手整學校仲開心。

德育培訓好出色,去觀課就知,成班女都非常自動自覺,自發性強亦轉數快。個個家長睇完都wow,magic.

係呀家長唔好show off,因為都無地方比你show off. 送禮送零食都唔好啦,上堂時間好趕無得送,放學個個都走送唔到,正經專心返學就夠。

學校教得淺,但老師好識提問學生啟發思考,所以學生唔會學得少,亦絕對不限於書面上既野。

學校有收special learning needs 既學生,個學生都升到小學部。所以佢真係咩人都收。

回覆樓主:

唔需要執著讀spk需唔需要補習既問題,試問呢家讀幼稚園邊個唔補習?自己覺得有需要咩去補lor.

反而讀龍校,有龍校媽媽會0補習去換3年true happy school 體驗,咁佢地又真係上到小學wo, 小朋友就happy 足6年了。咁呢d小朋友最尾係小學都跟得上,雖然唔係最top, 但又唔係最尾lor, ok la。

至於英文問題,即使學校無net, 普遍屋企都有語景的;無語景就自己諗方法,度度都係咁架啦。

SerenaYuen_FB 發表於 23-1-7 23:56
我反而想問知唔知小學有無net(有幾多個?),同中文係普定粵教?因為我見佢係英小,所以想知係學校 學生係 ...

小學講中文,中學講英文

kitshek 發表於 23-1-10 08:47
讀SPK最緊要聽話,同預咗家長都會俾人鬧,修女最鍾意鬧啲家長唔注重小朋友嘅儀容。
...

校長同老師都好留意學生,最成日聽到係前面頭髮太長,裙太短,口罩鬆緊。家長太忙,無時間同小朋友整理檢查,學校一定會出聲提醒。至於係咪鬧,就好主觀啦。

有機會家長太緊張小朋友在校表現,以致好敏感,收到學校call 都覺得好大件事。
‹ 上一主題|下一主題