用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 農圃道官立小學 農圃道官小家長請進
go

農圃道官小家長請進 [複製鏈接]

超級版主

Re: 農圃道官小家長請進

我又黎推下先,等多d媽咪睇到可以入黎交流。

超級版主

TTMA 寫道:
請問你幾多點 ?

ttma

星期六下午2:00-4:00。

超級版主

我個仔入左D班,唔知係random定係因幼稚園程度而編班。
星期六就要俾錢買書,嘩~乜d書咁貴!音樂書要七十幾蚊一本,未計下學期書呢!書商真好搵! :evil:

超級版主

乖乖 寫道:
Hi 召藥師

我個仔入左B班呀,唔同班添!

想八下妳囝囝讀邊間幼稚園呢?
我個仔讀家維'村'間保記,程度同農圃道附近間美雅、太陽島淺d,唔知係唔係咁偏佢入D班。

超級版主

今日去左家長會,校長最後補充ge內容係我全日最欣賞ge,開門見山講明家教好重要,唔好等家長以為學校乜都搞掂就唔駛理d細路,良好生活習慣、基本禮貌同待人接物都係要靠父母自小教育同培養。

超級版主

或者我有另一番體會,就係而家同以前的確係唔同左,唔同在以前家長可以唔駛點理d小朋友家課成績,但而家就個個都會好緊張小朋友成績,會俾小朋友學好多野,考試又會好緊張成績高低。

我係以前學生,我可以話俾大家聽,十幾廿年前d先生,至少有1/3都係教得好求其,好似共產主意ge'做又36唔做又36',當然都有好多好有heart教學生ge老師,而且當年物質生活比而家唔算好豐富,小朋友係屋企都會自發溫習,所以成績唔會太過差。現在新校長上任,我覺得係某程度ge革新,教得好有成績而又能承擔到壓力ge有得留低,我諗有唔少都怕工作量可能會大大增加或工作理念同金校長有唔同而離開。(以上只係個人推測)

上個星期去家長會,校長個番話我係好認同。而家唔同以前,想升格想超前其他人,唔可以單靠學校,家長都有責任,就好似家教咁,家長唔教等學校教就遲。而家好多新移民,唔係我歧視佢地,而係佢地的確同好多bk媽咪對小朋友ge教育方式有好大分歧,我個仔讀緊ge幼稚園有至少3-4成新移民家長,有d媽咪口音唔正,同一般家長溝通都有問題,而且有部份學識水平低,連小朋友簡單英文功課都看不懂,竟然等小朋友第二日返到學校先做。金校長個番說話某程度上係提醒所有唔同家庭ge家長:第一,小朋友ge家庭教育係非常重要,個人生活習慣、待人接物等係要家長自小教育,學校只係將之提升及教化;第二,學術成績想好,都要靠家長平時在家給予良好溫習氣氛同支持,如果家長係屋企唔理佢地,功課唔理,唔叫佢地執拾書包,唔督束佢地溫習及盡早休息而係陪自己睇電視及打機,放假又唔會帶佢地四圍走走見識,咁小朋友返到學又點會有良心學習氣氛?學生唔受教,成績唔好時,教師士氣同樣低落,學校更唔可望更上一層樓。(以前農圃道成績係同區數一數二,不過近十多年差了好多,原因是甚麼,相信金校長會很清楚)

超級版主

乖乖 寫道:

其實我老公係畢業生,所以 round 1 已經入咗!

農圃道官小不及同區另一所小學那麽多人談及,最初我也有小許担心,不知撰擇是否正確,但上周六開咗家長會,發現校長好重視學生嘅德育,校長本身都好 smart ,  我在想學校有個 smart 嘅校長,應該唔會差得去邊掛。

有冇其他家長交流下心得呀........

我個仔都係round1入左。

超級版主

TTMA 寫道:
有無其他家長對農圃有其他意見, 本來想囡囡入讀小一, 但現在有小許擔心 ? 點好 ? 是否選擇獻主會較好 ? 是否2間都好多新移民 ?

ttma

我覺得邊度都多新移民,所有官學同津校都冇走雞,不過向來獻主會都係有精英班,功課量多,睇妳想唔想催谷小朋友。

超級版主

TTMA 寫道:
請問知唔知農圃道官小有無校車OR 褓姆車到將軍澳坑口 ?

ttma

我唔知坑口係邊,我打校車路線俾妳啦~
開車時間 6:40
1.欣明苑
2.英明苑
3.將軍澳中心
4.新都城一期
5.茵怡花園
6.叠翠軒
7.富寧花園
8.裕明苑
9.和明苑
10.東港城
11.尚德村
12.富康花園
13.唐明苑
到校時間 7:55

超級版主

wendyw 寫道:
乖乖:
  多謝你的回應,金校長我不覺得她有問題,說真的,每天早上都能在門口見到她已讓我感動非常.只是教小朋友的是老師,不是金校長一個.唉,一年換了三個班主任已讓我失望透頂.還有記得樓上有位媽咪說過,有位看似校工的凶女人經常坐在門口的,我也在納悶:一間好的學校,一位好的校長,怎能容忍一位校工這樣地對待小朋友和家長呢![我也經常見到該位校工的,并受到她的不禮貌對待].
  最後,再次謝謝你的理解!

請問那位校工係唔係身材肥胖,頭髮半白的女人?
去年替大仔註冊時見佢板起塊面,成個黑面神咁,一d笑容都冇,令我望而生畏
會唔會係佢做得耐,易請難送?今時今日咁ge態度......

現在大家坐同一條船,大家都要同舟共濟,上下一心,希望來年更好,大家多d上黎bk交流,學校透明度再高d,等家長可提出改善建議。

超級版主

唔係人,想請教你,平時返學可唔可以係合一道入口番?放學又得唔得?而家小一放學係唔係要家長入學校操場接呢?

另想問,小一男孩要唔要一定穿皮帶?小朋友上堂係唔係一定要穿冷外套?冷氣好凍?

超級版主

唔係人 寫道:
學期初學校會問定各學生的放學安排–可以指定在農圃道或合一道放學。我仔仔在農圃道放學,太太要入操場接。
是,男孩要穿皮帶(part of uniform)。
凍是可以穿白色的冷外套,不是一定的。

唔該哂!

超級版主

clymama 寫道:
Hi 召藥師,

看過你的言論, 簡直是說出我的心底話啊!我的小朋友也在此校就讀, 頗愉快呢!每天回家都會很長氣地告訴我在學校上課、小息......等每個細節。
1.返學必需在農圃道入, 放學可選擇合一道接。
2.男生必需穿皮帶
p.s. 請收 pm

原來要係正門先得!我仲諗住合一道近屋企可以返學!(我細個係返合一道)
pm已回。

超級版主

相比起同區某些小學校長(之前參觀過一些小學開放日),金校長說話非常有說服力,直接了當不會帶家長遊花園,從她講話中明白到她對自己、學校、學生及家長都有好高的期望及要求,但同時對人又親切有禮,相信學校前途是光明及正面的。

另外想請問各位有孩子就讀中的家長,學校的課外活動多嗎?是否有限制參加數目?價錢如何呢?是不是和其他學校一樣有'一生一體藝'嗎?

超級版主

原文章由 櫻田恭子 於 07-7-4 07:09 PM 發表
想問各位小一家長知唔知25/8小一學習日小朋友駛唔駛着校服?家長要唔要陪小朋友上堂?謝謝

要穿校服,當日可10蚊影學生相。

家長要唔要陪小朋友上堂就唔肯定,不過可能會教埋家長有關返學放學接送安排。

另8月16同17日早上10點-12點(時間唔係好確定)分別有兩間校服商黎學校賣校服,兩間價錢有d差別,妳可以留意下。

超級版主

原文章由 櫻田恭子 於 07-7-4 09:37 PM 發表
Thank you.
因為小女是叩門生,今日去註冊老師無講.
多謝提醒買校服日期,因為老師給的FILE無講幾時有校服買

Sorry報錯價錢,影相係12蚊。

另外16日10:00-12:00黎賣校服個間係金唐,係馬頭圍道德信商場有舖頭,唔駛特登個日返去買。
另一間叩豐昌順(17日同時間),係禾輋等新界地區先有分店,價錢較平(件件平幾蚊)。

超級版主

原文章由 諾姨薯薯 於 07-7-4 10:35 PM 發表
唔係掛@0@
大家好~
我係02年的畢業生~~~
幾年冇回去喇@@
真想不到變化這麼大呢
好多老師真的很好呢:cry:

咁妳咪好後生?!
我90年就畢左業,乜都唔同哂。

超級版主

而家bk好奇怪,明明出面睇到最後發言係諾姨薯薯(8:11am),但入到黎又睇唔到。

超級版主

原文章由 諾姨薯薯 於 07-7-5 05:15 PM 發表

我睇到喎@@
你睇唔到咩???

而家又得,我睇bk有排搞。

超級版主

原文章由 pctools 於 07-8-18 11:25 PM 發表
對於農小(農圃道官小),綜合5頁的意見,好壞差半,
我個人認為農小有三個要改善之處:
1.辭退惡校工
2.重金禮聘各區名校老師坐鎮
3.對校內或過去有功的老師加官進爵(尤其劉老師要委以重任,起碼做主任,進行挖角. ...

星期五個朝早返黎買校服又唔見個位惡校工,我諗金校長已經做緊野。

咁你覺得學校有邊方面係你欣賞ge呢?
‹ 上一主題|下一主題