用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 2008K1王子公主小天地
樓主: jk923
go

2008K1王子公主小天地 [複製鏈接]

八月尾, 我拎左成個星期假, 諗住陪囡囡返學放學。頭兩日可以陪上堂, 所以無問題, 第三日開始, 就自己一個返, 但我而家諗緊, 我自己湊囡囡返學放學好, 定等佢自己搭校車適應一下? 又或者等囡囡自己搭一程, 等我可以接佢放學, 順便問下老師囡囡學校生活如何呢?

原文章由 jk923 於 08-6-25 10:54 發表

需然我都想知車上情形,但我重驚坐完第一次後佢第二日都要我上去陪佢就幣。我而家諗緊第一次上車我唔比佢搭,等佢放學先搭校車車佢返黎,等佢多左信心知到我係校車站等佢放學,到等二朝先搭車返學。 ...

我囡囡兩歲半既時候都已經原全介哂片。至於夜奶, 囡囡每晚都仍然要飲8安士, 介完咁耐都無試過失手。開始介既時候, 都幾辛苦下, 頭一兩個星期我都係半夜叫醒佢去toilet, 話俾佢聽, 媽咪帶你去尿尿la! 稍遲左少少時間就會瀨濕左, 整家人起身同佢換衫換床單, 後來放棄左, 諗住囡囡都未ready。再過兩星期又再重新黎過, 今次總算無白費過, 頭幾日叫醒囡囡去toilet, 佢都話唔去, 咁我都由得佢, 但自己就要間唔中起身睇下佢有無尿床。試過整星期後, 囡囡到第二朝都無尿床, 而且間唔中佢半夜想去尿尿時, 亦都會拍醒我帶佢去廁所, 所以就係咁介夜片就成功左!!!

原文章由 Chickee 於 08-6-30 17:02 發表
其實有無話幾多歲要介夜片呢? 因我囝屬於un瘦型, 我唔想咁快同佢介睡前奶, 起碼可吸收多d。

佢地d碼又真係怪怪的, 之前佢地俾我囡囡著中碼, 試完之後就發覺個袖勁長, 之後就換返細碼, 但條褲就要著大碼, 囡囡試穿過中碼同大碼既褲都係差唔多大, 咁我緊係幫囡囡轉大碼la!

原文章由 angelmeiyee 於 08-7-9 11:26 發表
各位, 我買xs衫的了, 著上身好似穿oversize一樣, 但個頭又真係很難入,  我個人覺得不可接受小朋友穿了大人xs碼衣一樣,所以決定訂製兩件

剛剛去了, 因為上次打電話給他們之後, 老板留了另外一件xs碼, 顯然比 ...

各位,

原本囡囡今年入讀創價上午班, 但點知前幾日收到培正既電話, 話取錄了囡囡, 我同c6經過深思熟慮後, 決定轉去培正幼稚園了! 要我放棄創價學位, 真係萬分捨不得, 創價係我最鐘意既幼稚園, 但我地真係唔想再過2年, 再為囡囡升小學既問題而煩惱, 再加上培正亦係一間好既學校, 所以做左黎個艱辛既決定。

祝大家既小朋友都能開開心心地上學。

[ 本文章最後由 nganga 於 08-7-17 12:31 編輯 ]

出讓校服

由於現在囡囡要轉校, 但上次我已經幫囡囡買左3套運動服了! 2件上身衫是細碼, 1件上身衫是中碼, 而3條下身褲是大碼, 仲有一件外套, 及書包, 全新, 但已洗過, 現半價出讓, 請問媽咪有沒有興趣, 如有的話, 請PM me!

我決定左之後, 已第一時間寫信通知左學校了!

原文章由 ChinChinMammy 於 08-7-18 16:37 發表
Dear nganga,

If you have made deciscion, would you please inform soka about the withdrawal as soon as possible.  Thank you so much !
‹ 上一主題|下一主題