用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 大個囝!大個囡!升班喇~~九龍禮賢幼稚園k3 ...
樓主: glory
go

大個囝!大個囡!升班喇~~九龍禮賢幼稚園k3 [複製鏈接]

glory,

重有一次好好笑: 果次學校專題研習分享完, 接左佢去飲茶, 食食下佢四圍望, 話: 點解我d 朋友仔重未黎ge?  我就覺得好奇怪, 我地都無約過人, 就問佢咩朋友仔呀?  跟住佢就一本正經咁話: 咪饅頭仔同馬拉糕囉!     

原來佢d 朋友仔係攞黎食架!

原文章由 glory 於 07-7-11 12:18 發表
Allie
軒軒真係好有耐性呀, 為左粒糖可以同你傾咁耐..
你兩對答又攪笑, 軒軒都係遺傳左你d攪笑細胞
樂樂宜家問多我兩問, 我同佢講~~你問媽咪可唔可以xxx, 我話唔得, 你又繼續問, 咁樣你不如唔好問我~~跟 ...

glory,
唉, 我都睇得出你好命過我架啦!  點解樂樂可以咁乖咁聽話ge?  照咁樣推斷, 我一定老得快過你!  有左阿仔之後, 我d 皺紋就開始出啦!!!!

原文章由 禧媽媽 於 07-7-11 15:12 發表
allie
最後 ~ 你有冇訂票睇演唱會 ?

咦, glory 又曠工?  真係唔公平, 成日曠工重有人工加!

禧媽,
我留左言想買, 但未有人contact我呀! 好想睇呀!  我諗我會同d 小朋友一樣睇得咁開心!

原文章由 禧媽媽 於 07-7-16 14:02 發表
glory, allie
今日放假呀 ?

你估我係glory咩?  glory 就成日放假!

唔....遲d你放產假咪唔得閒上來囉?  到時就重靜lu!

原文章由 禧媽媽 於 07-7-16 15:32 發表
到時就重靜lu ~ 係呀, 你而家先知我既重要性呢

你個肚咁大, 我緊係知你的 "重"  要性啦!

話時話, 呢排咁熱, 真係替你辛苦!  真要大叫一句 : 母愛真偉大!

禧媽:

今日眼花花, 明明見唔到你有msg, 點知覆完之後, 你又有個msg 係在我之前, 真奇怪!  都話老人家學新野係好難架啦!

原文章由 禧媽媽 於 07-7-17 09:55 發表
allie
我緊係知你的 "重"  要性啦 ~ 你咁樣笑我架
大家咁話啦, 所以我成日覺得生女好, 因為第時有女陪之餘, 又比佢知道亞媽當年幾辛苦 :loveliness:

你呢d係暫時”重”要性,好快就無架啦!
大肚婆,做咩整到自己成個炆姜咁樣 ,嚇親阿b呀!

原文章由 glory 於 07-7-17 09:55 發表
早晨呀))

禧媽, Allie
作c呀..... 人地尋日行開一陣你地就一唱一和

禧媽
運動褲係佐敦有得賣, 學校就有少量同size唔齊..
喂喂, 阿仔k2個名牌都已有英文名咯喎
天氣真係好熱呀, 早兩日帶 ...

glory,

你終於放完假拿?以為你好似阿布薯咁去左大衛營抖暑添!

原文章由 glory 於 07-7-17 10:16 發表
禧媽
日頭唔好游水皆因我要返工
係呀, 去左有滑梯果個泳池, 不過好多人呀, 個訓練池比左康文署上訓練班, 得番個好淺既泳池:-|
阿仔七月尾至返宏福暑期班

使唔使用紅色字咁搶呀!不過你返漏左bk呢份工呢!:D

原文章由 glory 於 07-7-17 10:31 發表
當然啦, 呢份工都好重要, 我會做好呢份工

果然有你大老細的風範喎! 

禧媽,glory,

Hello!

兩位阿太好呀!

禧媽,
因咩事要搵傳統學校呀?

唔知點解, bk而家又同我全部都新的在前喎!  我又無整過d 咩, 真係奇!

glory,

我同意你講: 好似我女女咁, 本身好被動, 怕羞, 但係去活動教學令佢個人主動左!  因為老師多鼓勵, 而且從來唔會錯左就bad comment!

禧媽,

其實活動教學係講個教學模式, 用新動的方法去引導小朋友多想多解難, 而唔係做填鴨仔!  反而傳統教學, 我覺得係適合果d 背誦叻, 好記性的小朋友. 照你一向形容禧仔個style, 我反而覺得活動教學arm佢多d!

原文章由 glory 於 07-7-18 15:45 發表
禧媽
我自己覺得被動型都唔一定要傳統, 好似樂樂佢都好被動, 但係禮幼都係活動, 我覺得又幾好, 如果去了間傳統既幼稚園, 我估阿仔更加被動

原文章由 禧媽媽 於 07-7-18 16:09 發表
allie
我明白, 但係止終都要做project果類, 亞禧一定企得最後

禧媽,

係你先最了解阿仔!  不過你要有心理準備會好辛苦 --->你同佢!  好多功課, 好多默書, 測驗同考試!  不過話時話, 而家都幾難搵傳統學校了!  你有無問過老師有無推介呀?

禧媽,

恭喜哂呀!禧仔真係好有藝術天份喎!咁幾時去攞獎呀?幾時post阿仔得獎作品上來比我地欣賞下呀!

原文章由 禧媽媽 於 07-7-20 13:24 發表
我太開心喇
尋日收到畫廊老師通知, 亞禧係4月1日時, 參加(九龍公園)果次公開繪畫比賽中, 得左個"良好獎", 我心唸係咪豬肉獎黎架 ?
跟住亞sir話~唔係呀, 果次參賽者有8仟多人架, 你仲有"頒獎典禮"門券添 ...

原文章由 angelonki 於 07-7-24 19:12 發表
請問係咪又一村禮賢呀?我個仔下一年讀小1,我想問你們對這學校有何意見?老師質素,課程,環境,學費...係咪容易上禮賢小學?謝謝

點解無人覆? [/quote]

angel,

其實你考禮小前都應該了解清楚學校了吧! 為何現在才問此校如何呢? 而且你個仔讀小一, 我們的小朋友才高班, 怎答你呢?

如你係問禮幼, 我同glory答的一樣 : very good!

原文章由 angelonki 於 07-7-27 14:17 發表
Allie,Thanks you.
我寫得不清楚了,我的細仔下一年讀k1,我的大女讀小一,所以想問一問禮幼如何?我大女現讀學之園幼稚園,我覺得老師常換,不太好,打算細仔轉另一間.我想過他們一個讀禮幼,一個讀禮小.所以想問你 ...

angel,

原來你係小一同k1家長!  

其實禮幼真係好好, 佢的好不在學術上(比起其他名校, 佢d 課程不算深, 甚至有人覺得淺同少功課), 而是在老師身上, 個個老師都好有愛心, 真的關心小朋友, 我很少主動打比老師, 但去年我都收到老師起碼6次以上電話主動來同我傾我小朋友返學同家中情況! 又會主動問我教小朋友有無遇到問題, 又提供教仔心得, 又會在校找我仔仔傾心事引導佢!  (我個小朋友係無咩問題架, 佢地都可以咁關心, 如果有問題果d, 我相信同家長個聯繫會重密切!)  試過老師晚上成十點打來, 都可以同我傾到成近十一時, 我相信一般老師都不會咁有心機吧!

另外, 佢地好著重品德教育, 呢樣亦係我覺得比學術更重要的!
(好長氣添!)

angel,

重有禮小 : 其實不太清楚, 只知道升中派位好好, 而老師也是很有愛心的.  不過聽聞功課測驗考試也不算少!

Glory,

早晨呀!  

呢排都無咩人上來啊!  

唔知禧媽係咪已經生左小禧禧呢?

原文章由 glory 於 07-7-31 10:33 發表
咁快又踏入八月啦, 仲有一個月就開學

禧媽
有消息未呀
尋日返溜冰都無交學費添 下星期真係要記住..

all..
暑假有無去邊樹玩呀? 好多直資/私小九月會收生, 預備好未呀?:)
‹ 上一主題|下一主題