用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 大個囝!大個囡!升班喇~~九龍禮賢幼稚園k3 ...
樓主: glory
go

大個囝!大個囡!升班喇~~九龍禮賢幼稚園k3 [複製鏈接]

原文章由 glory 於 08-1-25 10:02 發表
禧媽
yes, 最後一年生日會真係好唔捨得:cry:
禧仔去左迪迪迪拿??

glory,

me too!
今年生日會好似好玩過之前,多左d互動,同埋唔使睇電影!

glory,

我幫你問過我以前個工人啦,原來佢2/8完約.不過佢話如果唔係返我度,佢就會同而家個僱主續約喎!

其實如果你個工人麻麻地,係咪唔好續第三個約呢,一來要比長期服務金,二來佢會以為自己做得好好,你無左佢唔得囉.

原文章由 glory 於 08-1-25 13:06 發表
唔該晒你呀))
我都將呢件事同我老公傾過, 佢話: 又比佢講中
呢個工人真令我又想要又想唔要, 想換過個新, 一來唔使比長期服務金, 二來真係想搵個識少少英文既, 好似你話齋, 同佢續約可能會以為自己做得好好, 但 ...

嘩,你老公咁叻ge? 其實呢個工人我都唔敢保証佢100%好,佢初來我度時就真係好純好乖,不過過左兩年,佢重係咪keep到都唔知. 不過佢英文好好,發音又準,對小朋友來說係好事!

我都開始搵工人了,都有點掙扎,我而家呢個唔好極,佢都唔會面黑黑同駁咀.驚請過一個重衰. 係家傭版見果d真係嚇死人! 不過一諗到又要對多兩年,我又唔係好想. 今次搵番個年紀大d,有經驗的,希望唔使點教同自動波啦!

其實你唔使驚你仔唔跟工人,只要個工人肯同佢地玩,佢地就好快好熟架啦!

原文章由 禧媽媽 於 08-1-25 14:01 發表
allie
果日返學校, 我見到你 honey 呀
因為咁 arm 搵子軒模型時候, 聽到一個爸爸同囝講, 呢個咪你果個囉, 點解會"跌左"架? 跟住亞囝就"旁"住第2d模型, 希望企番隱.
跟住一望, 原來果個模型就係子軒 :surpr ...

禧媽,
咩互動呀?

咦,咁都比你撞到!  我就傻下傻下, 唔知原來佢地會表演, 所以都無請假返去添!  好彩老公有錄低, 睇返阿仔扮馴獸師真係笑死我!

原文章由 glory 於 08-1-25 15:28 發表
Allie
聽完你講後, 我又加強左搵工人既信心

glory,
其實你工人份工好好打啦, 得一個細佬, 遲d重返全日添! 我諗好多完約的都會肯做.  你不妨出動搵下, 再諗下比較下先啦!  如果你想keep而家個工人, 你都要同佢講清楚有咩要改善, 最好同佢講, 要見到佢有改善先會renew佢!  如有心做, 點都會努力埋呢幾個月啦!  

我今次選工人會重點在煮食度.  因佢地返左全日, 其實對工人的依賴會減少, 佢地就算放學返來, 都要做功課, 唔係太需要個工人同佢玩啦.  反而佢地發育年齡, 食物對佢地緊要d! (我個人認為)

原文章由 glory 於 08-1-25 15:52 發表
Allie,
你分析得好好呀, 有時想用番呢個工人都係覺得佢老實(或者我唔知), 手腳都乾淨, 平時都唔使防佢, 或者睇多呢一兩個月先, 再睇下表現如何, 另外又放下聲氣睇下出面有無夾時間的工人又係咁岩係識人唔用既, 我請 ...

glory,
如果你唔介意請無oversea 經驗的, 我有間agent都幾好, 佢真係會train埋d工人的manner, 所以工人一來我家, 都好有規矩, 又會自動自覺, 識分大細, 唔會手腳唔乾淨.  我經佢請過兩次, 又介紹過比朋友, 都ok!  不過佢地就要教囉, 睇你有無時間教!  以前我兩個小朋友細, 所以覺得搵呢d會純d, 同聽話d, 而家就唔想再由頭教起了!

原文章由 glory 於 08-1-25 16:34 發表
Allie,
咁麻煩你pm 間agent資料黎, 到咁上下時間去睇睇有無撞岩合眼緣既, 些些你
今日軒軒係屋企做乜野呀? 樂樂就耐不耐打比我, 3點打黎果次話驚做唔切公民(尋晚講定佢聽要做一份中一份英), 我叫佢比d信心, ...

間agent無得上網搵工人, 不過係中環, 你可以打去問左佢有新file先上去睇.  等我找找個tel no. 先pm你!

阿仔咪係屋企發毛囉.  不過今朝都打左一陣機, 又落左會所玩一陣.
我而家好少跟佢d 公民, 不過昨晚一睇, d 字真係好肉酸! 難怪我老公成日都鬧佢求其啦!

原文章由 glory 於 08-1-25 17:19 發表
無得上網搵都無問題, 唔該定你先
講開寫公民d字, 阿仔又係寫得好醜, 跟灰字寫果d就離晒線, 自己寫果d就字大字細, 講左好多次記得就寫靚d, 唔記得就又求求其其

...

一模一樣啦!  重要加多幾句: 我隻手好累呀!  點解要寫咁多!  我跟唔到D 線架......... :;pppp:  我又唔想迫得佢太緊, 萬一佢話唔想讀重C!

原文章由 glory 於 08-1-25 17:22 發表
Allie,
兩姊弟星期六仲有無玩溜冰呀, 樂樂近來好唔專心, 比教練建議佢停一停先再學, 跟住阿仔又唔肯想繼續, 話會改善, 尋日就見佢專心d, 不過開始難, 阿仔好難達到要求

...

剛剛先見到你呢個post.  
係呀, 佢兩個重有學呀.  阿sir 成日都話阿仔唔認真, 反而阿女學得幾好.   佢兩個都好鐘意阿sir, 上完堂都痴住佢!  呀, 我上個星期先知, 原來可以改時間, 上午改下午 OR 星期五改星期六都得.  早知我以前就唔使成日同佢CANCEL 啦!

原文章由 glory 於 08-1-28 15:56 發表
係呀, 呢個阿sir都好易改時間, 本來阿仔學開星期四, 今個星期改星期一, 不過今日阿仔狀態不佳, 先頭打比阿sir cancel左

係呀, 可能好多人都改來改去.  我上次改下午, 佢話1.30啦.  點知當日打比我話3.30 原來比星期五對小朋友改左, 問我可唔可以改1.30喎!  我即刻話, 我咪就係改左1.30囉.  佢先知自己記錯時間.  可想而知其實好多人都改來改去!

原文章由 glory 於 08-1-28 15:57 發表
Allie,
呢幾日咁 , 你地d小朋友返上晝班真係幾辛苦

係呀, 我呢d 要返上晝工一樣好辛苦呀!
今個星期六返去見老師, 乘機請日假, 可以訓晏d!

原文章由 glory 於 08-1-28 17:15 發表
me too , 睇天文台預告, 下星期都係持續寒冷

星期六幾點要見老師?

glory,

好似係11.30am.  你呢?

原文章由 禧媽媽 於 08-1-29 09:22 發表
glory, allie
你地講開公文, 係呢
家下樂樂/軒軒讀到邊級呀?

我要返屋企睇下先再話你知.   (我除了比錢, 好耐無理過佢d 公文了)

原文章由 禧媽媽 於 08-1-29 09:24 發表
glory
講下你點樣經bk請工人呀
唔洗見面就請了
以你都頂唔住一星期, 睇黎真係差d啵

係喎, glory, 連你都頂唔順, 咁佢又真係勁勁勁唔掂啦!

唉, 我今朝又諗好唔好同工人續約了!  佢衰極都叫左上哂軌道, 我可以唔使煩.  不過佢又有好多野唔達標喎!

原文章由 禧媽媽 於 08-1-29 09:26 發表
呢排係咪學校冇功課 ?
今年有冇叫我地訂"新年作業"呀?
我好似冇咩印象添 :-| 係咪唔洗做呢

今個星期聖經週, 應該無功課.   新年作業都好似無喎!

係呢, 知唔知佢地幾時放年假?  係咪星期四唔使返學, 星期五要返, 咁下星期呢??

原文章由 禧媽媽 於 08-1-29 10:42 發表

你係咪搞錯呀
星期4 ~ 31/01/2008 派新書啵, 要帶"吉"書包及茶點
星期5 ~ 放假 (派成長冊)

有錯請更正

幣, 一早同阿仔講左星期四唔使返學添!  我諗我算錯日子了.

咁, 你知唔知下星期要唔要返學?

原文章由 禧媽媽 於 08-1-29 10:50 發表
allie
唔係啵 ~ 你唔洗跟佢d公文咩?
嘩....咁好野, 2個"自動波"

星期一行年宵咩?  即係任你返唔返去果種?

公文佢地每日都會在我回家前攪掂哂, 不過你一定要好似我咁無要求先得囉!  佢地d 字好鬼"靘"架!

禧媽,
你最後選了邊間小學?

原文章由 glory 於 08-1-29 11:01 發表
好開心咁早見到你地

你咁遲架?!

原文章由 袓安 於 08-1-29 11:53 發表
今朝睇新聞,上海因為太大雪機場要暫停
星期六都唔知可唔可以如期出發

祖安,

睇新聞好似好大件事喎!  上海機場有無關閉呀?  買齊哂"預"寒衣物未?

你要有心理準備好d!  有無買旅遊保險?  問清楚delay幾多個鐘有得賠喎!   當然最好就順順利利起飛啦!   預祝你有個愉快假期!
‹ 上一主題|下一主題