用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 大個囝!大個囡!升班喇~~九龍禮賢幼稚園k3 ...
樓主: glory
go

大個囝!大個囡!升班喇~~九龍禮賢幼稚園k3 [複製鏈接]

原文章由 禧媽媽 於 07-12-28 11:14 發表

個個都入到心儀小學 ~ 呢排 ~ 呢句最啱聽

啱聽呀?  咁我私人送多句比你:  
祝禧禧入到心儀小學, 佢阿媽就安安樂樂!

原文章由 禧媽媽 於 07-12-28 17:26 發表

作C你呀 ~ 我家下好唔安樂咩
唔通, 真係做到咁出面

嘩, 祝你安安樂樂都比你鬧, 好寃柱呀!
咁祝你 心想事成, 青春常註, 仔仔聽教聽話啦!  (呢d 咁娘ge 恭喜說話啱哂你啦! )

早晨呀!  好耐無傾啦, 專登上來打個招呼架~

yy,

anson真係好叻仔喎!  cky 曾經係我以前的1st choice來架.  不過後來有個cky 媽咪計過條數比我睇之後, 就唔敢再諗lu!  你知啦, 我又無津貼!!!  

原文章由 yykid 於 08-1-10 20:20 發表
祖安
At first I thought CKY also DSS so I must choose between CKY and PLKCTSL but the truth is CKY is private so I
think I will pay the registration fee first and see...
Hoo... going to Shangha ...

原文章由 禧媽媽 於 08-1-11 09:51 發表
祖安, glory
唸唸下~打算帶埋2個囝新年上船玩, 你地有冇平平地的推介 :)

禧媽,
我都諗過帶佢地上船玩, 不過d 房好細, 四個人一定要book間大房 (即唔要上下架床), 咁就好貴lu!  而且你重要係新年添!  不過我只係住過雙魚同獅子星號, 其他果d 可能唔一樣ge.

yy,

阿女果個年代問架啦, 唔係太記得清楚.  只知道加埋哂每個月要8千幾9千囉.  好似淨係音樂費都要成千, 重要買好貴的樂器..... 不過佢個小朋友係校隊, 唔知有無關係.  

我下次見到佢再幫你問下佢啦~!

原文章由 yykid 於 08-1-11 12:51 發表
Allie
條數点計姐 可以計黎睇下嗎

原文章由 yykid 於 08-1-11 14:17 發表
下學期行事曆,請記下特別日子:

二月
1/2      派上學期報告(面談)
5-13    新年假期
22       運動會:time:

三月
17-25  復活假:D

四月
16        生日會

五月
3-4       高班親子營
9 ...

十分十分有用, thank you!

原文章由 glory 於 08-1-11 11:52 發表
Allie,
Nice to meet you!!

meet 極都meet 唔到你喎!  緣慳一面添!

原文章由 glory 於 08-1-11 14:35 發表
無得慳, 今次咪meet到囉

好彩我返轉頭, 終於見到你啦!  

既然佢地今年最後一年, 有無諗過暑假時同佢地去個勁trip呢?

原文章由 yykid 於 08-1-11 14:40 發表
Allie

喂喂, 我成面口水啦!

原文章由 yykid 於 08-1-11 14:56 發表

Allie,
Yeah, I plan to Australia (Perth) due I used to be studying
in Perth and my ex-boss (I worked as a part-time
waitress while I were in Perth) came to HKG last month
and asked me to bring my ...

yy, glory,

我之前都諗過summer 去gold coast, 不過而家d 澳元好貴呀!  而且一家四口去, 真係好金!  就算redeem 到機票, 但食同住都係要大出血, 果邊咩都貴!  

我諗去好遠的地方就未必啦, 話哂搭長途機, 如果果兩個細佬唔聽話, 就好難捱 (其他乘客重慘!)  而家有d 心思思帶佢地去d 牧場住幾日, 好似幾好玩, 不過對於我家老爺就肯定係等同去難民營.

原文章由 glory 於 08-1-11 15:02 發表
好想去玩呀, 不過plan左今年暑假會整屋, 所以遠行就唔會啦
你呢? 去邊樹玩呀?

glory,

其實你裝修咪重適合你出門?  唔使係間屋度聞埋d 有害氣體

原文章由 glory 於 08-1-15 12:42 發表
我地諗過裝修都好難住番係樹, 好可能短租, 喂, 有無地方介紹呀?

Glory,

我哥上次住過汀蘭居兩個月, 都ok!  果時都幫佢搵過好多地方, 青衣果個藍澄灣隔離間酒店都問過, 不過重貴過汀蘭居.  而荃灣熊貓酒店最平, 不過我哥話果度環境最差, 又多大陸人, 點平都唔好住喎.  青衣果個最近你而家屋企, 你要去睇裝修都方便, 不過你要有心理準備又係勁多自由行.

補充:  有時有d 業主都會短租個單位出來, 不過租金會貴少少, 你差不多時候, 可以問下屋企附近d 地產.

其實你係咪大執呀?  可能都要一兩個月時間喎!  今年樓市暢旺, 搵裝修要早d 搵啦!  我之前裝修時搵過一間夠膽死叫我等三個月後先有空檔同我開工呀!

原文章由 禧媽媽 於 08-1-15 15:52 發表
allie
汀蘭居 ~ 係咪汀九果間酒店

係呀!  佢有色費穿梭巴士去荃灣MTR 架!  而且房SIZE係我問咁多間中最大的.  重可以去參觀左先決定.

原文章由 禧媽媽 於 08-1-15 15:48 發表
glory
唸住點搞呀 ?
間3房

咦, 禧媽, 你而家係細B同工人訓, 定係禧仔同工人訓呀?  工人攪得掂嗎?

原文章由 禧媽媽 於 08-1-15 16:19 發表
allie
第時, 想轉行可以唸唸佢

轉行?  想呀!
諗諗佢?  邊個佢呀?

原文章由 禧媽媽 於 08-1-15 16:23 發表
搞唔掂都冇辦法
由其亞禧放假, 屋企好嘈, 細佬難以入睡, 咪成日扭計囉
+上亞禧又唔自動自覺做功課

禧仔係咪似媽咪?  ----> 一樣咁嘈!
我個阿軒雖然有個文靜內向的媽媽, 但佢一樣係好嘈!  上次X'MAS 我送左佢入CAMP, 嘩, 原來間屋無左佢, 係咁寧靜!  原來淨係得番阿女時, 我地個家係可以咁詳和, 個分別係咁大!

原文章由 禧媽媽 於 08-1-15 16:24 發表
allie
軒軒打算讀邊間小學 ?
有冇機會入番黃xx

好大機會都係乜乜輝啦!

你同禧仔大抽獎會CHOOSE邊間呀?

原文章由 glory 於 08-1-15 16:40 發表
Allie
資料好詳細呀, 汀蘭居都諗過, 但可能裝修期由八月中至九月中, 有機會阿仔開左學, 所以藍澄灣隔離間酒店會較為理想~~有校車到 多謝提醒, 過多幾個月真係問定師傅同搵地方, 唔係裝修唔成唔知又要等幾時; ...

如果你講禮賢校車呢, 咁汀蘭居佢都應該經的. 因之前問過校車, 佢話最遠去到恆麗苑的, 所以校車應該都唔係問題.  不過我會建議你早D 裝修, 因為開左學你會忙D, 到時重要跟果D 裝修同送傢私電器會好煩!  禮賢幼稚園都係返到6月尾, 7月即刻裝修的話, 開學前就可以入伙了!  阿仔又有新新書椅做功課會好開心架!
‹ 上一主題|下一主題