用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 不如分享吓3-4歲識d乜呀!
go

不如分享吓3-4歲識d乜呀! [複製鏈接]

Re: 不如分享吓3-4歲識d乜呀!

3歲識加減乘除,4歲識分數加減, 咁叻既? 點教架?

睡覺 寫道:
3歲識加減乘除,4歲識分數加減;不過....

其實阿仔1-5歲最叻ge係...
donedonedonedone...
就係佢ge唱功........................

唱乜野?

就係﹕
[size=large]反調

同埋成日say....

仲有明明自己做錯事,罵佢佢就﹕

對住佢....

:cry:  :cry:

伊言咁叻, 點解咁講呀?

palmchristy 寫道:
3-4歲如果識得食、玩、睡覺就已經好好。

Hi palmchristy,

家姐可能妒忌細妹, 要吸引你哋注意喎! 我細仔出世後幾日, 我大女無端端經常隨地大便.  我哋於是經常送d小禮物俾家姐, 然後同佢講係細佬送俾佢架! 我成日用呢招, 佢哋一直好friend架!

我其實一直好欣賞你哋架! 我真係無咁好心機教我大女, 她現在5歲嘞. 我係佢3歲左右先試過吓用flash cards教大女, 但好快就放棄嘞! 你睇我幾唔掂! 不過我好相信早期教育, 我都用咗好多心機去教我兩個小朋友.  我看過哈佛女孩劉亦婷, 學咗少少, 再自行改變一下方法:

1) 我經常看到甚麼便教她甚麼, 亦利用上下課途中教她常識.  
2) 我以前每天放工用錄音機錄低我要教我大女的東西, 讓工人在我上班時播給她聽. 我亦要求工人錄低她們的閱讀過程, 讓我回來聽, 再糾正錯誤.  我主要用這方法教我女兒讀書的, 成績很顯著.
3) 當我太忙沒時間教她閱讀後做summary, 我會叫她講出來, 同時訓練她的表達能力, 不過她現在這方面仍很弱.  她是英文較好, 中文比較弱, 亦未識寫太多中文字, 我會叫她口頭做中文作文.

至於我細仔, 我初初只教大女無乜時間理佢, 但係我知道唔可以咁落去.  我就係佢1歲9個月左右, 開始經常口頭將d英文字拆開晒d音讀俾佢聽, 再拼俾佢聽. 可能佢係呢個年紀"聽講"比較成熟, 佢居然聽一二次就識好快咁答我, 叫佢睇就唔係幾理我.  

我係早幾個月開始, 即未夠3歲, 先開始自製小字咭認真教他phonics. 可能他已知點樣blend sound, 只係未識睇, 所以一教就識, 好快好快.  我再俾佢睇咗100張左右的sight cards教佢英文常用字, 個幾兩個星期熟晒, 現在讀書嘞! 現在每次遇到vocab, 教一兩次實記得.

其實我教細仔係遲咗架, 不過我早一兩年又番工又教兩個, 真係好忙好辛苦. 算啦, 整定既!

睡覺,

估唔到妳囝囝都有咁多問題喎! 我想問妳囝囝係咪好生鬼架? 遺傳嘛!

我知妳囝囝對數字比較敏感, 但我都好想知妳點教囝囝計數架? 我係呢方面係"絕對"既白痴, 我都未知點教佢哋!

其實我又係好羡慕妳架! 我兩個小朋友智力一般 (唔使check都知), 我每次入這個討論區都係帶住羡慕眼光去睇其他小朋友既.  

睡覺,

俾妳笑死, 我諗我都唔長命得妳好多咋!    

Re: 不如分享

stccmc,

識讀唔算好難,但要完全理解真不容易.妳小朋友咁叻,妳點教佢英文架?

我個女都可以讀到ORT頗高level, 但係明唔晒, 所以我一有時間就要佢解書俾我聽,順便train吓佢既表達能力,佢呢方面好鬼弱!

stccmc 寫道:
四歲半左右自己可以讀和明白 ORT stage 7 stories 的字....

Re: 不如分享

stccmc,

妳都花咗唔少心機嘞!

‹ 上一主題|下一主題