用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2022年DSE, 冇乜把握入大學嘅家長一齊傾下。 ...
樓主: DearSunny
go

2022年DSE, 冇乜把握入大學嘅家長一齊傾下。   [複製鏈接]

我個仔都係2022年DSE, 本來想報理大職業治療, 但係好似差DD分, 就萛加權之後都可能比人地少, 人地多一,兩個5**已經有距離

呀仔話想報東華學院, 去過東華參觀, 好似比較舊, 學費批左最高資助後係$70,000左右, 理大係4萬幾, 相差好遠,

呀仔話如果入到, 讀一, 兩年到時再試轉回理大, 雖然我一早都幫佢儲定錢讀書, 不過個心都係好銀, 可能知道兩間學費相差太遠

機電工程佢都話可以試下, 不過我自己諗, 你平時都無研究過個電制係咩結構, 仲話去試下讀, 我都有D O咀

最後都留左一手報ASSO / HD

呻完, 平時都唔知同邊個講好

洋蔥頭媽咪 發表於 21-11-30 18:33
職業治療係 poly 三寶之一,收分高唔係咁易入,讀1-2年想轉U插入去絕對唔易。有時都唔擔心得太多,最重要 ...
今日個朋友都係咁講, 有得讀就讀左先, 錢唔好諗, 再搵過咁話
唯有係咁啦, 希望呀仔再發下力

peggy 發表於 21-11-30 19:58
阿女同學今年DSE16分入左理大職業治療

我睇左幾次, 都係最底30分, 佢INFO DAY個講座教授都講唔會少過30分, 如果16分都收左, 真係奇蹟

Charlotte_mom 發表於 22-6-24 15:49
只是「假設有院校肯破例收、無3322都收」的話
一樣拎到SSSDP資助

個D 資助我好亂啊

我睇申請SSSDP資助, 好似好嚴格咁, 有買儲蓄保險,基金之類, 都唔係咁易申請
一般大學學費係$50,000內, 而東華學院學費要$72,000左右
申請唔到SSSDP資助, 就得返一條路, 要申請低息貸款

請問有無人有申請資助經驗?

YuYuMother 發表於 22-6-24 16:40

申請免入息審查資助計劃咪得,點解關有冇買保險事?你喺 ...
我係政府網站睇架, 佢有個計萛機, 話要入埋保險利息, 基金,收入去計萛

Charlotte_mom 發表於 22-6-24 18:42
大學資助/申請好多款㗎
你應該睇錯了
SSSDP/NMTSS都係不用入息審查的。只要係本地生(NMTSS要3322),註冊 ...
真係唔該晒大家

請問放榜日灣仔有個教育面試咨詢會,係唔係比冇Jupas Offer嘅學生去㗎?定係面試海外大學㗎?

手上有高級文憑Offer,而到時Jupas有派到唔係心儀科目,係唔係都可以係放榜日去想讀個間大學科目嗰度叩門?謝謝

Charlotte_mom 發表於 22-7-16 16:03

明白了,唔該晒你
成日聽到話放榜攞住成績單去即場面試,我以為dse 學生就係咁
‹ 上一主題|下一主題