用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖瑪加利男女英文中小學 小一面試的形式?
go

小一面試的形式? [複製鏈接]

醒目開學勳章

份問題好簡單, 大約10條問題, 大部份係mc, 問你點知佢地呢間學校, 仲有報邊間學校, 覺得小朋友o既邊幾方面重要d, (有幾個choice俾係揀, 例如自信心, 健康, 知識, 正面思想 etc ....), 知唔知佢地收o左就要放棄派位等等, 另外有兩條open question, 問小朋友o既優點同要多加協助o既地方.

面試時間就係o係你交form o既時候安排埋, 我23/8交form, 8/9面試. 我個大仔前兩年都有報smc, 不過就reject o左, reject信係大約面試後一個月內已"掛號信"寄俾我o既. 而另外我有個friend個女就面試後兩個星期度收電話安排second in, second in 完即時confirm offer.

醒目開學勳章

原帖由 gundomwing 於 10-9-10 12:20 發表
Geni,

十分感謝您的分享, 近月來真的感到很大壓力, 經常想如果阿仔一間都考不到怎算? 希望快些捱過啦.

前兩年我幫我大仔搵學校o既時候都好緊張, 又係擔心一間都考唔到, 結果就係真係一間都考唔到.... 咁諗住寄望大抽獎, 點知又抽得唔好..... 嚇死我!! 好彩最後佢叩門成功入到第一志願, 所以我完全明白你o既感受!!

我有一個見議俾你, 就係點都要考一兩間冇咁多人爭o既私校, 就算佢唔係你o既心水都好, 因為如果有間自己覺得都ok o既私校o係手, 萬一(touch wood)抽獎唔理想都唔會咁擔心. 我當年就係太老定, 搞到乜backup都冇....

當然, 最希望你心想事成, 想入邊間就入邊間啦!

醒目開學勳章

原帖由 cpcog 於 10-9-10 22:56 發表
Geni,
Do you mean the teacher will tell us the result once after the 2nd interview??
I am very worried and nervous now. As the other parents, I am worired that my girl would not be accepted by any sc ...

根據前兩年O既經驗, 有2ND IN O既差不多等如收你, 2ND IN 只係學校同你解O下佢地O既教學方式.

我諗大部份家長都擔心考唔到學校或派得唔好, 緊張係難免, 可以O既話盡量唔好影響小朋友, 等佢可以面試O既時候表現好D. 祝大家心想事成!

醒目開學勳章

原帖由 leecandice 於 10-9-11 23:21 發表
My son enjoys his school life very much. I think we made a right choice for him.   

我淨係幫個仔報考O左SMC一間直資, 因為我只考慮報英文+一條龍學校, SMC 係唯一一間合適O既學校. 之不過我諗佢成功O既機會都唔高, 因為太多人爭同佢講O野甩甩CUT CUT~~~ 如果唔得就疊埋心水讀哥哥O個間O勒!

醒目開學勳章

原帖由 cpcog 於 10-9-24 21:55 發表
Thanks!! I  hope she will be accepted at last. I know it is not that easy.
She had her first interview on 13/9 (Mon).

恭喜恭喜!! 希望你成功!! 有好消息一定要通知大家呀!!

醒目開學勳章

原帖由 cpcog 於 10-9-25 23:52 發表
I don't think you can  accept all DSS. You must choose one only. However, private schools have no limitation.

我都希望每人只可accept一間直資offer, 只可惜..... 依家冇人會check邊個學生accept o左邊幾間直資, 只要你肯俾留位費, 你係可以一直到開學都hold住個位..... 反而私校會知道邊d confirm o左 offer o既申請人繼續玩大抽獎, 有權cancel佢個位o家~~~
‹ 上一主題|下一主題