用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 轉唔轉區好.................
go

轉唔轉區好................. [複製鏈接]

引用:回覆+chocolatebean+的帖子 係呀,+我只係

原帖由 cubixluk 於 16-05-13 發表
回覆 chocolatebean 的帖子

係呀, 我只係見派邊間, 無講數字, 所以諗唔掂
轉區升或跌 banding,只發生係邊緣人身上。即弱區B1尾轉去強區,可能會變成B2。或者強區B2頭學生,轉去弱區會變成B1生。葵青區同黃大仙都不是強區,轉唔轉應該無變化。

引用:如果心頭唔高,葵青b1c放乙1應該幾大機會,個

原帖由 oldgamesman 於 16-05-13 發表
如果心頭唔高,葵青b1c放乙1應該幾大機會,個人認為一動不如一靜
如果樓主肯定仔仔係B1,乙一排陳兆民或全完肯定入到。但基真都幾神秘,級三十幾真係唔知係咩banding

引用:全完係我未搬屋企附近,其實麻麻校風,我唔

原帖由 cubixluk 於 16-05-14 發表
全完係我未搬屋企附近,其實麻麻校風,我唔多想
伍~ 我未諗到仔可以點返學,要轉幾倫車,都煩

...
其實全完同伍若瑜啲校風相約,但成績全完比伍校好。伍校可以係荃灣坐238巴士。

oldgamesman  是235吧?  發表於 16-5-14 22:34

引用:回覆+晴晴小B+的帖子 伍係荃灣坐235,+至岩

原帖由 妹妹頭 於 16-05-14 發表
回覆 晴晴小B 的帖子

伍係荃灣坐235, 至岩
我打錯左個8字

引用:Quote:原帖由+cubixluk+於+16-05-16+發表想

原帖由 gracelam 於 16-05-16 發表
葵青區band 1尾有保祿(女校), 陳兆民,全完係band 1尾至band 2頭,band 2頭有伍若瑜,吳祥川。

...
吳祥川肯定不是B2A學校,B2B-C左右

引用:+本帖最後由+chocolatebean+於+16-5-17+20:

原帖由 chocolatebean 於 16-05-17 發表
除非寫明三大或八大學士課程比率,如果唔係得個本地大學率其實無咩意思,SM入U率計埋珠海樹仁呢啲

引用:保祿在升中簡介單張寫:2015畢業生符合升大

原帖由 ichome2002 於 16-05-17 發表
保祿在升中簡介單張寫:
2015畢業生符合升大學門檻...87%
獲學位課程取錄(Jupas)...67%
我比較有興趣知道四個主科L4以上數據

引用:Quote:chocolatebean+發表於+16-5-18+07:26

原帖由 hkpapa852 於 16-05-18 發表
所以,真係唔好只靠人云亦云去評估學校既banding。如果,有更多B1頭或中既學生入PP, 可能葵青區龍頭學校, ...
就算有高既Jupas比率,都要知多數入啲咩先可比較。同樣既比率,如果一間多數入三大,另一間多數入教院,純睇jupas比率根本分辯唔到邊間叻啲。所以睇四主科L4成績反而更能客觀比較。

‹ 上一主題|下一主題