用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 見完CAC醫生
樓主: cindychui
go

見完CAC醫生 [複製鏈接]

引用:綜合我囝囝及部份同路人仔女既經歷,如果在

原帖由 fandd 於 15-05-31 發表
綜合我囝囝及部份同路人仔女既經歷,如果在2歲做評估,所出結果的準確性可能有好大的偏差:跟住同樣都有參 ...
我都有咁嘅想法,我仔15m去睇私人醫生,佢冇做哂成個評估因我仔太細,但特徵明徵冇手指指唔望人唔識講野唔識俾野我地唔識揾人幫開野唔識聽指令,話好大機會自傾,肯寫信我去排CAC評估同E位,我好緊張想快點有得上密集班(私人S),我請咗上門幼兒導師教,佢話我仔咁早發現唔會係唔嚴重要排S排i怕佢冇幼稚園收,但出去上ST話未必係自閉,話遲緩同自閉似,由15m到而家19m都有出去針灸,到18m就上密集班,剛上一個月。喺呢幾個月入面佢識得hi bye俾野我地幫佢開,眼神多咗,遊戲技巧就一直都幾好,識聽簡單指令理解都唔差。問題就係經過咗訓練同治療,如果真係令佢好咗點,咁到CAC評估,可能評只排E,咁其實佢要S先有成效,咁咪評輕咗,進步唔到囉?
我都好希望我小朋友大點可以好似你地小朋友咁入返主流同同正常小朋友無異。

引用:Quote:原帖由+bubibubibuuu+於+15-10-01+發

原帖由 daibolam 於 15-10-01 發表
你點發現小朋友15個月就需要評估見醫生? 請問邊間機構18個月收密集班?
特徵明顯冇手指指唔望人唔識講野唔識俾野我地唔識揾人幫開野唔識聽指令,所以去揾醫生睇。密集就建X同樂X,18個月都收,其他我唔太清楚。

引用:Quote:原帖由+bubibubibuuu+於+15-10-02+發

原帖由 daibolam 於 15-10-02 發表
如果好似你咁早啲知就好了。。。 我囡最初有講野有眼神。後來逐漸無。。
希望大家初評係評衰左。遲啲再評好 ...
唔好咁諗,我仔咁細,特徵就咁明顯都唔係件好事黎,即係佢遲緩得仲早,基本野更多唔識

引用:音樂治療我在牛頭角上的,+上堂聽住音樂拍

原帖由 KCHK 於 15-10-03 發表
音樂治療我在牛頭角上的, 上堂聽住音樂拍拍子玩下手噹噹個d , 因為當時老師發現我小朋友對歌有興趣

...
可否pm我資料呀?因我仔超鍾意音樂,但又冇話有咩天份嘅

回覆:KCHK 的帖子

Thanks

‹ 上一主題|下一主題