用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

音小好多功課? [複製鏈接]

原帖由 I.Lam 於 09-12-31 10:22 發表
請問每科每星期的堂數是否與其他小學相近?  聽聞此校的中文及常識科較淺, 不知是否屬實?
1.其實很難與其他的學校比較的, 間間學校的課節結構不同, 有些學校每日上五至六堂, 而音小唔計早會及導修都要上10.
唯一可以肯定是音小的音樂科比重較大, 那麼其他學科的比重應較少了, 但若以課時計算, 亦未必會比他學校少.

2.至於中文科, 音小現時用「朗文中國語文」,算是大路的選擇。

3.音小把常識科和生命教育課程整合為生命教育科,當中的常識科單元應較一般的學校涵蓋得較少。但卻包含了學生成長的靈德教育, 是好是壞, 自行判斷。

可能那些媽咪是指高小的音樂科。因由小四開始,音樂欣賞科開始改以英語教授,由於涉及很多音樂家生平、樂曲背景及樂理名詞,有些更是意大利文,又有陌生名詞如十二平均律等,學生可能會不適應。所以小四時會重覆小三的樂曲,放便適應。另外高小學生亦會於音樂創作科開始預備5級樂理,亦是以英文教授的。可能有人因此覺得深吧!

深唔深, 見仁見智, 但若說功課量多,平心而論,幾時輪得到音小呀!

咁我諗又唔係個個音小學生都可以咁輕鬆去面對考試的,可能你的小朋友本身真係好自律,同埋平日訓練有素(包括你的家庭常規,同埋唔知係咪女仔真係好教d)。

以我的小朋友為例,今次考試我為小朋友停了一堂課外活動(外面學的),其他活動如常。我諗特別為考試而加強溫習也無不妥的,最重要是讓孩知道不是單為分數而考試,而是要良善忠心地把所學的於試卷上反映出來。

原帖由 ming2 於 10-1-21 19:56 發表

唔洗客氣 ...我覺得小朋友讀書最緊要開心得黎又學到野...適當時候學適當0既野就一定唔會覺得辛苦...好似0岩0岩呢個學期0既考試,阿囡都係自己攪點...(they are P1 and P2)..考試對佢地黎講係冇壓力,只知道可 ...
‹ 上一主題|下一主題