用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

音小好多功課? [複製鏈接]

聽聞音小有好多功課. 有人因為功課太多而轉校. 真的有咁多功課嗎?
   0    0    0    0

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

我女讀小五,功課是比以前多D,亞女練完choir 8點幾做完功課,都唔多。

醒目開學勳章

我女讀小五,功課是比以多D,亞女要練完 choir 做功課,8點幾做完,都唔算多。

醒目開學勳章

我女讀小五,功課是比以多D,亞女要練完 choir 做功課,8點幾做完,都唔算多。

醒目開學勳章

醒目開學勳章

醒目開學勳章

點解頭先食咗新 post ? 宜家出番呢?

請問每科每星期的堂數是否與其他小學相近?  聽聞此校的中文及常識科較淺, 不知是否屬實?

原帖由 I.Lam 於 09-12-31 10:22 發表
請問每科每星期的堂數是否與其他小學相近?  聽聞此校的中文及常識科較淺, 不知是否屬實?
1.其實很難與其他的學校比較的, 間間學校的課節結構不同, 有些學校每日上五至六堂, 而音小唔計早會及導修都要上10.
唯一可以肯定是音小的音樂科比重較大, 那麼其他學科的比重應較少了, 但若以課時計算, 亦未必會比他學校少.

2.至於中文科, 音小現時用「朗文中國語文」,算是大路的選擇。

3.音小把常識科和生命教育課程整合為生命教育科,當中的常識科單元應較一般的學校涵蓋得較少。但卻包含了學生成長的靈德教育, 是好是壞, 自行判斷。

我女兒今年九月就會入讀小一了 , 有朋友問我關於學校的黙書測驗情況, 我都不十分清楚, 請問學校是否每個星期都會黙中文和英文呢? 其他科的測驗或評估幾耐一次呢? 小一數學是用中文還是英文呢多文字題嗎?

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 10-1-9 10:41 發表

默書小一二黎講(其他年級唔清楚,因為大囡讀小二,細囡讀小一),基本上你可以預係一個月各有一次中/英文默書咁上下啦...至於評估就多數係教完一個大單完就評一次....又係大約一個月一次咁上下...

小一數學都已經係英 ...

咁都唔算係好多喎, 我諗我同囡囡都跟得上的, 唔該晒!!
咁每個小朋友學的樂器要測驗嗎?

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 10-1-9 17:21 發表

樂器方面都一樣會有評估架...佢地會係演奏堂時作出演奏(上下學期最少各一次),然後係上下學期尾0既考試都會再考一次....亦會參加皇家0既音樂考試架.. ...

真係唔該晒你呀!

簽名被屏蔽

G1-G3會少D功課, G4開始會多返少少, BUT 我覺得係可以接受既, 佢地既能力足以應付而唔吃力既
默書, 英文係一個module 一次, 中文係一個單元一次, 不過, 都有老師覺得有需要, 一個單元會默2-3次都有, exam 每個學期一次, 即係一年係2次, 不過, 中間有好多test, 每完一個module, 一個單元咁上下, 就會有test, test 就真係幾乎個個week 都有, 唔同科目, 不過個範圍唔多, 可能係幾課, 幾次小test, 就有一個大test covered 一個module 咁既, 小朋友當做worksheet, 唔覺辛苦架

原帖由 jlam 於 10-1-13 00:07 發表
G1-G3會少D功課, G4開始會多返少少, BUT 我覺得係可以接受既, 佢地既能力足以應付而唔吃力既
默書, 英文係一個module 一次, 中文係一個單元一次, 不過, 都有老師覺得有需要, 一個單元會默2-3次都有, exam 每個學期一 ...

唔該晒!! 但係事前小朋友係咪唔知會有test呢? 會唔會好睇小朋友平時吸收幾多, 然後老師會咁上下就叫佢地做評估?
因為有D媽咪同我講, (佢地都係聽人講) 音小好多功課, 尤其D音樂功課, 好深!  係咪真呢? 我本身唔係好識音樂方面, 都唔知搞唔搞得掂!!

簽名被屏蔽

可能那些媽咪是指高小的音樂科。因由小四開始,音樂欣賞科開始改以英語教授,由於涉及很多音樂家生平、樂曲背景及樂理名詞,有些更是意大利文,又有陌生名詞如十二平均律等,學生可能會不適應。所以小四時會重覆小三的樂曲,放便適應。另外高小學生亦會於音樂創作科開始預備5級樂理,亦是以英文教授的。可能有人因此覺得深吧!

深唔深, 見仁見智, 但若說功課量多,平心而論,幾時輪得到音小呀!

‹ 上一主題|下一主題