用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV好??HKPS好??
樓主: jcmchan
go

KV好??HKPS好?? [複製鏈接]

小朋友性格好定,看書,寫字,都好喜歡,記性又好,唔係跳上跳下個類小朋友,總之比一個"定"字佢!!不過又好開朗成日唱歌,唔怕陌生人,9個月時已經講出成句句字.有語言天份,現時已經兩文三語好OK,無問題!!
由於佢語言天份好,所以在佢考N班時,我都一定選擇重兩文三語的學校,在HKPS已經返了幾個月,見佢又開心又OK,老師都說佢語言天份好高,現時KV又收,我地應該如何選擇???比佢返KV,日後爸爸可教英文,爸爸在外國大,媽媽可教普通話,媽媽在台灣大,不過擔心佢的開朗性格及唔怕陌生人的性格會減少!!!???(因為我深信是HKPS教出來的),如果比佢返HKPS....小朋友是否又學少左D咩野而父母在家又唔懂得去教的呢????請問如果係你地,你地會選擇KV OR HKPS??家人及我都好擔心選擇錯.........影響個B一生!!將來找小學一定會偏名校,私校,直資! THANKS !

0    0    0    0

原帖由 karen55407 於 10-12-15 10:59 發表
我會揀KV,啲人多數担心KV比較嚴、功課壓力大、英文唔夠好,但偏偏你小朋友夠定、唔怕做功課,而且父母又能提供兩文三語的環境,Perfect Match,KV考名校亦有優勢。
...

THANKS A LOT !!仲有無多D其他人意見啊???

呵呵~~真係一樣米養百樣人,無唸到有些人的反應是...........,不過我都好多謝大家的意見!!
我回答大家以上一些問題:
1.小學......考佢十間八間名校,同佢死過!!如果多一間考入,我可選擇!!
2.如果有人覺得我用字"好痛苦"不對,在此講句唔好意思!我馬上改標題.
3.如果有人覺得我SHOW 野......甘你真係太過..........,叻過我小朋友多的是,有人考十間十間都收,間間都勁野.手上都留3 , 4 間慢慢唸啦!!你可以話佢地自私,但如果係你,真係目標未清楚時,為了小朋友小心再考慮都是好正常的,不是偷又不是搶,考慮多陣都不可以嗎???我好體諒佢地!!
4.當日為什麼去考KV , 就是有朋友建議我考多間100%唔同的,收了,再考慮是否自己及家人教回兩文三語..........現在收了.我想看看有經驗的家人如何給"有心"的建議.
**********最後我想講的是為何我甘"煩",因為我明白有些家長好心急在等位,加上我本身都是急性的人,所以我好想在今星期內決定,讓一個學位出去*********

好多謝大家有心人的建議!
‹ 上一主題|下一主題