用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國物理治療系 (更新) ***7/2020***
樓主: bp123
go

[英國] 英國物理治療系 (更新) ***7/2020***   [複製鏈接]

Happymichelle 發表於 22-5-6 23:05
回覆 Activehealth 的帖子

唔會嘥時間/金錢讀MSci Physiotherapy (4 year), 因為:

1)依家全世大多數Physio degree (就算HKPU)都已經係4年制;只係英國仲有啲degree 仍然3年制,讀多年就可以有個所謂Master degree,所以呢個4-year Master program一啲唔矜貴。

2)Physio 工作係以實用為主,唔可以空談理論;畢咗業做過Physio 幾年後,才會真正知道自己的興趣、所長、career path, 從而揀合適碩士課程増值自己,仲可以一路讀一路在工作上實踐。唔係一開始就讀Master,盲頭烏蠅一樣,只是為讀而讀,完全唔知為乜。

3)家長應鼓勵年輕人要自力更生,如果願意犠牲私人時間作工餘進修,咁証明佢真係對果科好有興趣,唔係只想dum波鐘hea讀多年。

Taimum 發表於 22-6-21 11:12
細仔剛返到香港,話今個假期要跟我們傾下讀唔讀master,讀的話會繼續讀物理治療或是其他?他9月升Year 3。 ...

咁即係話佢想留低讀Master, 你要有心理準備!

Lofty 發表於 22-6-21 12:49
以我所知,英國PT master course 好似好多都係讀兩年,你個degree唔一定係PT,係個別大學列出相關科目都可 ...

Master PT 有兩類,第一類係俾undergrad 個bachelor degree 已經係PT 嘅畢業生讀,即係已經讀咗3年(大部分英國)或4年(香港、澳洲)嘅畢業生讀,佢地本身已經係物理治療師大多已經註冊。Master degree 係揀專科深造。呢啲Master PT 通常full time 一年,part time 兩年搞掂。

第二類Master PT, 則俾undergrad bachelor degree 唔係PT ,但與PT 有相關如science 主修解剖、生理、體育、kinesiology 等畢業生報,佢地本身唔係物理治療師,要讀完呢個Master degree 才可有物理治療師資格去註冊。呢啲Master 一般最少full time 讀兩年。

因為兩類都係 Physio Master, 好多人(包括其他醫療專業如醫生、護士等),都以為第二類PT 一定比一般bachelor degree grad 嘅PT 高級/有經驗,咁就大錯特錯!

lee2046 發表於 22-6-21 15:58
不好意思
是否報大學的時候就要決定Bsc or Msci?
Thks

如果係我以上講第一類Master PT 唔係。

第二類因為已經有一個Science degree 才可以報,除非再由頭讀過3年/4年physio bachelor; 否則會揀兩年Physio Master 正可攞到專業資格申請註冊。

Lofty 發表於 22-6-21 20:46

非常詳細,謝謝你!

英國唔知,澳洲大把。

https://www.mastersportal.com/studies/329650/clinical-physiotherapy-musculoskeletal-physiotherapy.html

connie3803 發表於 23-2-1 09:53
回覆 bp123 的帖子

之前check 過, 學校係 list 內,

有無同大學香港師兄師姐可以問吓?

或者直接聯絡實習果間醫院問?

一定會有辦法嘅!

connie3803 發表於 23-2-1 15:36

同期畢業既, 大部份留UK, 返HK的幾個又未申請,

我本身係物理治療師,都係多年前外國畢業香港註冊。

你不如post HK Physiotherapists Board 要求clinical supervisor qualifications 段野或相關文件上嚟大家研究吓,睇吓係咪真係咁。

可能有機會搵到人幫你個女,但要有圖有真相。

connie3803 發表於 23-2-2 16:43
PT sent by email

搵緊physio 行家幫你睇睇,有消息會盡快上嚟報告。

connie3803 發表於 23-2-2 17:09
回覆 rks321 的帖子

有朋友個女都喺UWE 讀physio, 佢問過幫佢個囡搞手續個香港agent,話無聽過搞唔到HK registration, 佢知道果啲香港畢業生,已經攞咗license 喺香港做緊嘢。
你囡個case 會唔會係個別例子?

connie3803 發表於 23-2-3 09:53

唔該晒, 麻煩妳 !

啱啱同坐PT Board 個PT朋友傾完,佢話有唔同人都同佢反映過你個女嘅相同問題。

佢話PTBoard 已經做緊野,個問題係之前HK 本地Physio schools 有規定clinical supervisors 自己要有最少五年執業經驗,所以HK Supplementary Medical Professions Council (政府負責簽physio registration 個機構)要求overseas 畢業嘅physio 申請香港註冊時都要符合以上規定。

雖然PT Board 有啲members 已經解釋咗俾Council 知呢個規矩唔係必要嘅,但PT Board 亦有members 堅持一定要繼續。

有啲大學肯出面寫信俾HK PT Board 同Council fight 就有得搞。但如果大學唔肯fight 暫時就好麻煩。

朋友好強調佢哋已經做緊野但要啲時間!

ing2004 發表於 23-2-3 22:24
甘會否是大學嘅問題?阿仔都有報呢間大學,如果攞牌搞到甘麻煩,都要再唸下
...

自己諗,我唔敢comment。

save 發表於 23-2-5 07:44
您好。我女兒現係英國讀ot y2,想問英國ot畢業生在香港易搵工嗎?介唔介意講下點解沒有選擇入HA?現時在ng ...

依家HA OT/PT 大把空缺,咁多OT/PT 走咗搵唔到人。

坐PT Board 朋友話HA 嗌晒救命唔夠人,想快啲多啲海外new grads 香港註到冊返嚟幫手。

save 發表於 23-2-5 18:39
多謝你回覆,聽了你講心定一點,因女兒想讀埋master(但未諗到讀邊科),但agent話驚女兒再遲一年畢業先返 ...

真心覆:
PT/OT重經驗多過理論。
絕對唔贊成一畢業未正式執過業就讀Master, 盲頭烏蠅,為讀而讀!
英國undergrad PT/OT 大部分讀三年,香港/澳洲/加拿大/美國等全部最少四年。
英國3+1就話有Master,行內人一望就知乜事!

BATIKA 發表於 23-2-7 17:10

但一啲英國大學轉咗提供4年master course,冇咗3年course. HA是否承認,還是唔好 ...

即係邊間?

香港註到冊HA -定承認,香港註冊由HK PT Board 同Supplementary Medical Professions Council 決定。

回覆樓主:

SMP 有個list of quotable qualifications上有都係香港政府認可的。

https://www.smp-council.org.hk/pt/file/pdf/List of Quotable Qualifications.pdf

要升PT1要有「相關」工作經驗及同Master , 之後再過interview, interview 一定會問點解會讀果科master 及讀咗master 對工作有乜幫助。

如果未有相關工作經驗, 都唔知自己真正長處興趣就讀master,就會好似盲頭烏蠅。好多new grad 以為自己鍾意某科,但做落後其實唔係果回事;或際遇關係,搵到份工根本唔係做當初想果科, 讀咗個master 根本同做果份工風馬牛不相及,或者做落根本唔鍾意唔想果方面發展。

咁你叫佢interview 點會有好表現?

倒不如佢畢咗業後累積咗經驗,搵到自己嘅興趣同career path 再作相關進修。

仲有,其實好多人入咗HA 後正知HA唔係佢杯茶,升PT1 唔係唯一發展出路。出面大把世界,唔係淨係讀Master 正有好發展。病人最care 唔係你有無master, 而係你係咪真係幫到佢!

我唔係反對人讀Master, 我本身已讀咗Master, 但係畢業後十幾年才讀(之前進修咗咗好多不同的certificates 同diplomas)。讀因為我對果科有興趣,作自我增值及臨床上可用到,與升職絕無關係。

jnwchan 發表於 23-4-14 01:24
例如Birmingham,Keele
我Agent話UK很多大學都開始轉4年master
如果入HA,對升職有冇優勢

俾少少時間我,等我喺HA physio 行家果邊收吓風先!

jackylai333 發表於 24-5-31 06:53
回覆 Taimum 的帖子

Rejected

今年香港300+本地物理治療PT畢業生,HA只收咗100人。

依家香港咁多PT schools, 個market 已經開始flooded

connie3803 發表於 24-5-31 09:50
Sorry , 我好耐無上EK, 覆妳先, 阿女已在英國醫院做左一年,  6月尾會返港,  佢上星期三上午 HA interview , ...

叫阿囡唔好擔心,有英國醫院經驗,返嚟香港搵私家醫院/private practice 工唔難。

當年我有海外醫院工作經驗,返嚟HA 請都唔揀HA工,出面大把世界!

外國PT畢業,最好留外國攞咗工作經驗先返港搵工。

Taimum 發表於 24-5-31 11:21
多謝你好多資訊分享比大家,HA始終覺得海外唔及本地培訓好,但我地在英培訓嘅在英好吃香,所以班年青人在 ...

收到內幕消息,話HA 之前請咗班英國PT new grads,覺得佢哋knowledge base 唔掂。依家咁多new grads 揀,唔咁傾向請英國PT grads.

香港PT畢業生,全部出過HA clinical placement實習。如果表現好,啲clinical supervisors 會自動叫佢哋報所屬HA 空缺,in果時啲supervisors 自然會識做。

Taimum 發表於 24-5-31 15:32

即是如果依家Oversea入到就中六合彩一樣

消息指淨係英國畢業,唔係全部overseas.

Sorry!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊