用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band One生
樓主: yyk1009
go

Band One生   [複製鏈接]

2021S1 發表於 21-4-10 21:11
我都想知
轉區去九龍城 ,b1男仔位好似較女仔少,唔知點填。

九龍城區有很多好的B1男女校,不覺B1男生位不夠,或許只是比女生少dd位而已。

九龍城區是較多B1位的一區,選擇不難。有些要填乙1才入到的中學(如B1A校),就不要填在乙2或之後。

2021S1 發表於 21-4-10 23:27
謝回覆
是不是乙部前面位置不可以盡填所有band 1學校?

不是,你唔會了。

(舉例)如乙1 B1A校;  乙2 B1B校; 乙3 B1B校; 乙4 B1C 校.......

2021S1 發表於 21-4-10 23:44

謝解答!

甲部好少位,主力乙部位比較多。

舉例: 何文田迦密、華英這級數乙1已收晒。

你還要看埋九龍城網借其他校網的B1位放乙部,雖然每間中學得幾個位。

2021S1 發表於 21-4-11 00:03
九龍城雖然多位,但競爭畢竟都係大,亦都唔係所有band1都合心水,仲要夾隨機號碼,大抽獎真心好難玩:think ...

你在好區九龍城校網大抽獎,已是幸福的人。

有些人身處B1位嚴重不足的區大抽獎,真的随時不好彩入到B2中學。在九龍城校網如正正常常填表,真B1生入B2中學機會不大。

2021S1 發表於 21-4-11 00:22
就係有個變數唔知轉區有冇影響banding, 佢成績係更進步咗,但係對大抽獎真係擔心唔知點揀好,始終唔係每一 ...

你在那區(B1A/B/C生)轉去九龍城校網大抽獎?

YmOra 發表於 21-4-11 00:45
個人認為,無論邊區都好,乙部頭3至5必需用心和填些有機會入嘅B1中學,乙6之後就盡填其他未填嘅B1 ...

你的建議和hkpapa852一致。

YmOra 發表於 21-4-11 01:01
我無去查究,每個睇完EDB的教學影片皆會諗到,無乜特別。

其實身邊好多B1生在大抽獎已很早填B2校,有些還是小學叫B1家長咁做(可能小學想派位頭3志願保持9x%的靚數字,不會站在家長的利益建議)。

因你和hkpapa852 是我其中兩個EK偶像,所以我知一致。其實你講的建議不是人人識,絕對不是"無乜特別"!

qqkkChivas 發表於 21-4-11 01:31
請教:九龍城網,除咗迦密同華英會喺乙一收哂外,還有其他學校有同樣情況嗎?如九真、黄笏南、銀禧?謝謝 ...

你可等九龍城網專家YmOra 給你更詳細的建議。

你比的3間中學名,應該都不及旅港開平熱門!

2021S1 發表於 21-4-11 08:48
KL5 估計係B1B

假設KL5轉KL3 跌少少banding,相信keep 到B1C吧! B1A/1B/1C生同一個B1 pool 在KL3大抽獎。

2021S1 發表於 21-4-11 14:12

謝回覆!佢呈一、二係1B, 呈三應該更進步咗,老師好肯定佢係 ...

自行以次弟 (入表自行申請該中學的申請者的排名)。轉不轉區沒有影響。

大抽獎甲部是計全港Banding。

大抽獎乙部則計轉到新校網的Banding。

2021S1 發表於 21-4-11 14:08
謝謝回覆!學生自己唔係間間band1心儀,佢怕大抽獎入咗唔鍾意嘅中學,我以呢度各位JM意見同佢分析,但佢傾 ...

直資邊間收?

九龍城校網最喜歡那一間(即乙1心水)?

2021S1 發表於 21-4-11 15:42
佢心儀旅港,其他都不特別喜歡。

其他人乙1選B1A校,你乙1選旅港(B1B校),機會也大。

旅港只讓自行和大抽獎選過它,才比叩門。

2021S1 發表於 21-4-11 16:04
最慘係佢有啲賭氣,自行唔收佢就唔想叩門,少年人開始好有自己主意
...

見自行正取生多數是高1/3 banding(假設該校看RO為主)。

- B1A校: 收級頭數名
- B1B校: 收B1A生
- B1C校: 收B1B生

你孩子自行由KL5 與KL3人爭一間熱門KL3 B1B中學,單是RO已不夠KL3人叻,自行不是正取生是正常的事。

咁細個少少申請不成功便放棄,是不應該,在EK也有很多人和你仔一樣自行冇正取生。

你仔現在放棄,便失去晒整個好的九龍城校網大抽獎入到好的B1中學的機會。

2021S1 發表於 21-4-11 16:21
謝回覆!
的確,自行玩法好「殘酷」一定係收級頭

自行B1A校正取生的確是這樣。
‹ 上一主題|下一主題