用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SSC面試
樓主: foxli
go

SSC面試   [複製鏈接]

回覆 foxli 的帖子

我仔讀了一年,玩 & Hea 夠一年。同學們經常到我家玩,討論中,我會感覺教低年級的老師們死板懶惰,缺乏愛心和引導。我仔成績退步好快,寄宿唔自覺唔自律,唔怪老師。但12.13歲男仔,老師們主要就是罰、責備、以及冷漠。尤其英文科,是一位後生男老師,一學期結束家長會時甚至不記得許多學生姓名,言談反饋自然講得千篇一律;當時我仔班主任初畢業,人情世故自己尚在摸索中,當然唔知點去引導青春期同學仔。於是,走讀靠補課,寄宿靠自己。我印象中女校長的唯一作用,就是每次開會出來呼籲大家捐款,捐款,再捐款。雖然有兩位副校長感覺真是不錯,但可惜和我們低年級無關。低年級最需要引導、鼓舞、關心、細節輔導等等,完全無!而且,學校最大的操場,從來未用過,從來衹是一個擺设。
Anyway,
依家仔仔去了英國私立中學,開心懂事好多,老師們反饋好快,每週有心理交談,師兄們有幫助和引導,對比之下,SSC 給予我個人感受的,除了寄宿體驗,就是金錢世界的冷漠和現實,毫無溫情。Sorry to express my personal feelings like this, might not be fair to those who like SSC. I used to like it too but not any longer due to their selfishness & profit-oriented pursuit. They only care the top 10% students, others are purely 用來被割韭菜 如果用內地流行語形容。希望我的小小個人牢騷,不影響各位家長的自我判斷和選擇。

Otea    發表於 21-3-14 22:24

各有所愛。衹是分享,大家隨心就好。
我仔當年精英班,S1班主任後生女教英數但英文麻麻數學也麻麻,換一種方法非標準答案都話錯,解釋後認同但唔認錯。還有印度女老師也教英文,更加後生,雖然nice但發音可想而知。其他不一一道來。但對於我仔當時而言,最需要老師有愛心,明白同學們新入中學階段發表自我,表達唔同思路的多元化,願意卑一些時間和真心。可能女仔唔需要,但男仔貪玩唔多自覺,絕對需要一個有耐心去引導的老師。個個老師唔得閑,公務員態度,表面nice實則never really helpful,我們當時系幾個家長一起決定走人。建議睇下SSC低年級每年離開人數可能也indicate something

回覆 b3410 的帖子

You are right。當年優先錄取,面試當场見校長即時錄取。其實沒發生乜,就系宿舍整層都hea,打機,iPad睇小說。有問題老師也好唔得閒,官方回答,官方回應,久而久之整班友就費事問。好多細節返屋企後我方知曉,覺得老師有好多方法處理班級內每天發生的各種事,但偏偏總是用最專制最快捷的方式去壓制學生。
主要原因其實就係老師們整體令我失望,校長每次表現我個人又唔中意。女仔可能真會好很多,但反叛獨立,唔夠自律男仔,可能需要唔同環境。總之,大仔之前王錦輝中學,我好喜歡老師們和校長。細仔SSC,最後放棄唔後悔,也是一段值得經歷。

Childhoodpapa 發表於 21-3-17 23:16
回覆 RiboMM 的帖子

其實唔滿意學校離開,絕對係啱的事。小學到中學亦都是一個新階段,師生各自也要適應, ...
社工應該有,我未遇到。但大仔係王錦輝中學就因為老師們社工們非常負責加多談心交流,又好多鼓勵,令大仔越來越自覺努力,因為當時對比明顯,令到我決定細仔必須轉學一個因素吧

Childhoodpapa 發表於 21-3-17 23:16
回覆 RiboMM 的帖子

其實唔滿意學校離開,絕對係啱的事。小學到中學亦都是一個新階段,師生各自也要適應, ...
另外,當年發生一件事,有廣州愛國學生被淋濕床褥,家長投訴。學校表示錄影帶太多,沒時間查,學生自己查到就查,查唔到無辦法。最終幾位熱心同學一起睇兩日錄影帶後不了了之。這件事我聽到后有求證這位廣州同學家長,她表示無奈又氣惱。我們驚訝於學校態度,聯想之前更衣室偷拍事件,也同好多家長一起擔心黃藍陣營對峙,影響同學正常學業。總之,走讀應該好很多,宿舍太多日常細節,需要多些自律,醒目,成熟。
‹ 上一主題|下一主題