用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無14網區的媽咪入來分享下
樓主: ckckcktina
go

有無14網區的媽咪入來分享下 [複製鏈接]

Re: 有無14網區的媽咪入來分享下

官立/津貼小學應該唔可以擺到明聯繫喎......另都唔關教署接唔接管幼稚園事的呀.....聯繫/一條龍係形容中小學,除非直資/私立學校

anna_gigi 寫道:
Sindy
對[quote]
Sindy 寫道:
[quote]
我間園今年轉左教統局管轄,變左成為有聯繫學校可以直接有優先權利

你指幼稚/兒園跟小學有聯繫?[/quote][/quote]

Sindy
政策又變左啦
[quote]
Sindy 寫道:
官立/津貼小學應該唔可以擺到明聯繫喎......另都唔關教署接唔接管幼稚園事的呀.....聯繫/一條龍係形容中小學,除非直資/私立學校
[/quote]

咁大件事......咁計...即聖心下午....都可以有聯繫啦喎?!........係邊知道架?

大坑係12同14既邊緣黎架,小心第時小一搞珠呀

ckckcktina 寫道:
5月27日北官小學有open day, 早上9:00到下午4:30, 你可以去參觀下架.

thanks ar,等我都返去母校睇睇先..........

我諗住返去懷舊下咋.......畢竟六年時間係呢度過左.......

老實講,我都唔係好知變成點....我諗你仲知得多過我....但我有童年陰影,所以我唔會比我小朋友係呢度讀的呀....
(當年...佢地可以睇住一個中上游學生,放一間BAND5學校係第一志願,都唔同人地家長講/解釋下既學校,我對佢地完全失晒信心架)

sindy,

原來你係北官出來架, 真係失敬失敬,     咁你可以介紹下你既母校俾我地先囉...    

我諗得十分,MM同ST JAMES都無乜機架啦,但後者就未能百份百抺KILL可能既
emiluihk 寫道:
anna_gigi,

我想問吓呢,如果我明知1st round無機會去Marymount (因我得10分) 1st round 應該點做 ?
因net 12 我縮乍咗Marymount 同 St. James ,
咁前者咁多人爭,但我又好想入,唯有等lucky draw,
你話我1st round好唔好去St. James 試吓 ?
又假如1st round St. James 收咗我個女,咁我係
咪就無得再lucky draw架喇 ?

不過都幾十年前既事囉...而家係點,我都唔係好知呀

Sindy,

哎呀! sorry添, liu起你d童年陰影添, 咩佢地咁架. 咁衰既..  :tongue:  :tongue: 搞到我都唔想去參加佢個open day添. 即時扣分啊.  

呀.........諗起有樣野吹下水

我舊年見到有人,點樣去衡量間學校好唔好.....你估佢用乜呀???

佢用間學校要幾錢書簿費多少黎睇,貴既就好,平既就唔好喎........我都覺得有少少道理.....

但當聽下,笑下好啦,唔好咁認真喎.....

要提供3個月(內)既住址證明

emiluihk 寫道:
ckckcktina,

今日係長週定短週呀 ?

Shelley,

我聽講1st round要提供3個月既住址證明喎,如
果係租既仲要提供租約添... 不過都係問吓學校佢地可
能清楚d,hehe ... 如果租間房都得,咁又諗得過喎...

我都有d私人珍藏呀

career times

Job Asia

recruit

gov't job

shelley 寫道:
Sindy

唔該晒, 唔知最遲應何時開始租呢. 我們明年大抽獎什麼時候開始呀. 請真大抽獎的表格都唔知何樣.

我諗係一月前搞好晒應該ok,因為一月開始,就要填搞珠既表格架啦(我未填過...應該係的,不過有遲無早的呀)

我諗最好由十二月租啦,租到交左表咁上下啦,因為我無參加過搞珠,所以流程係點我唔多知,算唔算犯法?我諗你個心有打算去住既話,都唔算犯法架,但去唔去住,同埋幾時去住,九月時係咪住呢度,我諗都無人可以保證架可............

emiluihk
我都唔知個情況係點,但真係有機會發生的呀,但我無乜經驗呀....我兩個女加埋都係參加過一次自行派位........

shelley 寫道:
sindy

是否租工個月就得啦. 即1月至3月. 我想有個預算. 因不打算去住的, 當唔當呢. 算唔算犯法呢.

唔好意思呀, 我真係好多關於小學d問題.

[quote]
Sindy 寫道:
[quote]
shelley 寫道:
Sindy

唔該晒, 唔知最遲應何時開始租呢. 我們明年大抽獎什麼時候開始呀. 請真大抽獎的表格都唔知何樣.

我諗係一月前搞好晒應該ok,因為一月開始,就要填搞珠既表格架啦(我未填過...應該係的,不過有遲無早的呀)[/quote][/quote]

你女係邊間幼稚園呀?我仲以為sh/smm添

emiluihk,

算係忙完啦. 因為上個week係咁請假, 返公司好多手尾要搞, 所以無時間上來囉. 宜家ok啦.

唉.....   咩地產界啊.... 你抬舉我la. 我今次係俾人罰錢啊, 要返去搞返, 交稅啊, 仲要寫悔過書申請罰款減免啊... 好慘架, 而且大陸層樓係我同阿媽聯名架, 之前都知if租俾人要交稅, but唔知佢宜家捉得咁緊囉. 仲諗住有層樓收下租唔使自己功, 點知"拉"屎上身, 銀行加左幾次息, but個租又無得加, 搞到仲要自己嘔突幾百蚊出來填數啊.... 好慘架....     宜家仲要交埋稅添... 唉... 仲要再加重個付擔啊... 已經交俾大陸個agent, 到價就同我放左佢....

參觀聖心係阿女幼稚園安排小學觀課喎, 我上次講過架, 因為阿女幼稚園個校長係聖心出來架麻, 所以佢成日都想人入架, but今次因為我調唔到假, 所以叫左爸爸同佢去啊, 我要返工啊...      跟住我下個星期二就去港大同學會小學參觀囉. 又係阿女幼稚園安排架. 所以覺得佢間幼稚園幾好, 遲d升k3仲有好多安排喎... 你阿女幼稚園仲未開始安排定咩...
‹ 上一主題|下一主題