用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 馬鞍山 June 02 BB 幼稚園 計劃
go

馬鞍山 June 02 BB 幼稚園 計劃 [複製鏈接]

Re: 馬鞍山 June 02 BB 幼稚園 計劃

hi!!我囡囡2002年3月底出身,可以傾下嗎??馬鞍山 有什麼心水??我為此煩到死,暫時, 心水有合一堂,靈量,威寳.....比d意見呀!!!我囡囡現在朗思讀緊playgroup,我覺得好一般,冇實際野玩同學,又冇學習群體的活動,話就話坐係度一齊玩,其實都係各自各....所以想轉威寳playgroup...佢地好似每堂都有個特定topic,實際d咁!! 但純個人意見!!!!

我住海典灣,都諗住想近近地搵間學校比囡囡番,現在番緊LONG SEE playgroup,原來錦泰有kindergarden,太好啦!心目中想讀靈量,但佢地要足36months先收, 如果先比囡囡讀住nursery,到足36months 先入靈量...會唔會好煩??小朋友難唔難適應??合一堂都收生,但都要快!!我都係剛垠填表jar!!

我都諗住讀住nursery,到足36months 先consider 入靈量 or other kindergarden,唔知靈量收唔收挿班生呢??因我囡3 月尾出身,如到出年8 月入學,又好似比同年齡同學大個....

其實MOS的好學校選擇已經少,要由Kindergarden 到中學
一條龍更加......少...啦!!如果諗到升中小學係咪太長遠呢?
我認為如果讀international school,目的都係打算比佢接住升中小學都入international school,否則讀黎冇意思啦!始終international school 同traditional school 係有分別!我想其實讀local kindergarden 都唔差,最低限度有好多 已經有英文teacher註校教English.好似威寶(分全english or mainstream,mainstream 都會有英文堂由外籍教師授課),所以都唔駛擔心小朋友 接觸唔到english!我覺得唔一定要比
小朋友 讀international school 先係叻d law!!最緊要係小朋友 自己鍾意!好似我囡,返左2堂英文playgroup,上堂毫無反應,一D 興趣都冇咁...我就知佢好悶..可能唔明個鬼妹miss 講野...跟住我就轉返中文playgroup比佢.....希望佢會開心d!!佢星期六會返康傑playgroup!$890 10 lessons!! 好平!

上星期剛上完康傑playgroup,囡囡好開心,因老師好好,會每個小朋友都take care  到,又會排隊去toilet時唱歌吹肥皂,1個鍾頭好充實!

另外,剛去個錦泰真善美,佢地校舍好新同潔淨,都幾大!校長話今年9月先開 N1,$1600學費.

Think 我上左4堂就冇上啦!真係好求其!堂堂都做相同野,個miss 又唔理d學生,話說有個mix 鬼妹仔上堂,佢係百厭d,同嘈d,不受控制果隻,佢理都唔理...由得佢嘈啦..唔上就算果隻.一d愛心都冇...

康傑係遠d,我都冇直接車到,要係新港城轉車,但冇法...因只有康傑係星期六有playgroup!如第時真係入讀...可坐校車!

其實之前屬個人意見,只因我親身去了解過間school...
我唔想令人有誤導之成份!Think 校舍係clean過,新過康傑..好唔好見人見智,,你可以親身了解下!!

康傑我會比囡囡坐校車!!囡囡仲好鍾意個度d老師!!我其實只有星期六放假可以陪佢去睇下d 學校...始終親自去睇下會好d!!

好耐冇上黎啦!!
今個星期收到電話,星期四到合一堂interview  呀!!有D緊張TIM!! ..唔知難唔難入呢??有冇媽咪講下呢間學校呀??
我依家心目中打算報 3間學校 1.合一堂 2.靈量 3..威寶.....間間都要搭SCHOOL BUS... 想近D都唔得....
你地又會點幫BB選擇呀??

KWmom,
Your son would also attend the 錦泰kinder??

I 've decided to let my daughter to study at 錦泰kinder for nursery because it was the closest school for me. 去過參觀,  校舍好新同乾淨..課室幾大,有個dancing room tim!!印象not bad !!

Hope to change to 靈量 when K1.

錦泰崇真善美係咪得上午班??因我想報下午班....

合一堂剛收了囡囡讀下午班,我仲諗緊讀唔讀....知唔知校服,雜費貴唔貴呀?

Tara,
幼兒班都要買書ga?唔係唔駛讀書mer?你覺得合一堂好唔好,我覺得校舍好似較陳舊,又好似冇户外地方走動....老師有愛心嗎?因上次我見到個校長...唔肯定係主任..都幾吋咁....

我報左錦泰崇真善美啦!佢地個校長好nice, 同即時收了,學費under $1800,冇雜費,和已有埋書簿!
‹ 上一主題|下一主題