用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) ...
樓主: 十月媽咪
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 mamacpy 於 10-4-30 15:38 發表
各位, 我之前曾經問過k2小朋友公文中讀到邊個level係超學年.  係咪截到8月尾, 讀到2A100就超半學年?  咁超1年同2年又係幾多呀?  之前好似記得你地講過A200就係超2年, 咁A都有分AI同AII, 即係邊個LEVEL呀? ...

K2截到8月尾, 讀到2A100就超半學年;讀到AII 200是超2學年;讀到BII 200是超3學年。無超1學年。

醒目開學勳章

原帖由 Yau_Cheung 於 10-5-5 13:31 發表
hi 阿十, Sumsumbb, 小豆媽 & 其他媽咪,

Hello everybody!  大家去曬邊呀?我哋個版面跌到第3頁啦,大家得閒入黎 chat 啦!

唔知幾時會收到超學年証書 & 獎牌呢?

Have a nice day!! ...

年中只得証書無獎牌喎!你一定好想攞牌喇!

醒目開學勳章

原帖由 小豆媽 於 10-5-5 21:22 發表

10, 你個女, 一各都係10名內, 洗乜驚呀.

咪係!
阿仔今次中文可以有名次我都好開心了!

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 10-5-5 21:39 發表
小豆媽,

09年2月尾果個成績就英文&數學都10名內, 但到09年8月尾既成績, 呢兩科已經跌出10名外喇....反而中文就入左三甲!

升左小學之後, 進度慢左好多呢....你知喇...三科都CUT晒紙, 人地做一科果D, 爬晒佢頭架喇.. ...

同意!三科一齊做的好難同人地做一科果D比,我阿仔現在三科每日各做5張,但朋友仔仔只讀數每日做20張,快4倍!
TT中文好似超學年唔係好耐,但已入三甲,叻女!

醒目開學勳章

原帖由 Yau_Cheung 於 10-5-6 12:58 發表
人哋得1科得益,但 sumbumbb 有3科 wor。大家加油!

咁諗又幾好喎!

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 10-5-6 18:20 發表
YAU_CHEUNG,

絕對同意呀, 超太多學年再繼續10張10張咁做, 恐怕阿女會中途哽C啊! 所以寧願攤長唻做, 最緊要消化得到!

頭先老師寫左字條話預計5月20日做EFL既評估, 順利的話, 就升LEVEL J 喇, 祝阿女好運啦!

...

如果科科10張10張咁做...阿仔咁c我都c!
e+每日5張剛剛好,重有時間玩、睇書和睇電視。
避d升小學又要再cut了!

醒目開學勳章

原帖由 HIN2003 於 10-5-7 17:03 發表
有時真係好想QUIT左數學, 但見就黎暑假又想過埋暑先算. ...

me too!

醒目開學勳章

原帖由 Yau_Cheung 於 10-5-7 22:49 發表
Why?

阿仔其實都無抗拒公文,話想繼續讀落去,但我好想cut數!中英因為有很多故事,佢好有興趣讀,但數就見佢做到打呵欠,教室老師都話明顯見到阿仔對英文科興趣較大,做數佢就無乜心機做。
另外,中英的得著似乎較明顯,以前阿仔於漢語拼音和英文串字上頗弱,但這年的進步好大,拼音和串字都吸收得好快,但數學上就因為粗心大意而停濟,我頭痛緊究意繼續讀落去以訓練佢的準繩、等佢開竅,還是放棄轉做坊間的數學練習?(佢好鐘意做坊間的IQ練習,出街常話我唔記得帶遊戲書俾佢玩。)
現在讀數學讀到我同佢都悶,我驚讀落去會令佢減低對數學的興趣,但唔讀又驚佢d數更差,佢現在雖然公文弱,但學校的測驗成續都唔錯,相信公文都有一定的幫助。
另外,暑假會去個長旅行,每次長旅行返來都要有排追和執!
好予盾,究竞讀定唔讀?

醒目開學勳章

原帖由 cs1673 於 10-5-9 01:43 發表
各位媽咪, 你地好.
岩岩幫囡囡(3.5 Yrs)報左公文數同英, 想請教下,
英文平時你地會聽幾多耐CD?  聽完會同佢溫習至識為止嗎?
因為如果照老師指示, 每天聽2次, 最多都係用10 分鐘. 轉個頭唔記得晒, 咁咪有排都唔駛升.. ...

公文英(ERP)的內容會不斷重覆及加深,故佢地做做下就會入腦。

但有人跟下當然會做d,我阿仔做數多數自己做,我放工同佢對,會經常有careless mistake,但我今日坐係佢身邊望住佢做,無出到聲佢都啱晒,重快左好多,唉,有人跟下真係會唔同!

醒目開學勳章

原帖由 cs1673 於 10-5-9 19:46 發表
HI  SUMSUMBB,
多謝你既回覆.
咁英文你係咪由得佢聽 2 次就算.
我而家盡量要佢早上聽 2 次, 夜晚又聽2 次.

我地幾懶,每日只聽1-2次! 但阿仔算記得幾快,如果聽第3次,佢會無心機,最多每次聽多一兩課!

醒目開學勳章

原帖由 cs1673 於 10-5-9 22:11 發表
你囝囝都勁呀~~~

係咪有英文底架?

英文底?

由低(7A)讀起算唔算呀?另外,阿仔由nursery到K3都係由NET教英文,我估有d幫助既。

醒目開學勳章

原帖由 cs1673 於 10-5-11 14:22 發表
hi yau_cheung,

下? 唔駛跟住讀架? 咁我係咪用錯方法??
淨係聽記得架啦??
咁考試果陣老師會點考佢呢?

我都係用耳筒俾佢聽, 因為用耳筒聽得清楚D, 準D.

...

cs1673,
我阿仔初時7A-3A係跟住讀,上到A的文章已經好長,無可能句句大聲跟住讀。
我個仔由7A-4A係大聲跟住讀,到3A-2A(细細聲很快地跟住讀),至現在係個心跟住讀(AI-AII),雖然唔係逐句好清楚跟住讀,但佢地都記得到的。
阿仔初初係讀得慢,但好快會被KUMON訓練到讀得快,3A左右有些速讀練習,攪到阿仔現在讀乜都好心急咁讀。
我阿仔上課才用耳筒,係屋企唔用,用佢自己的KUMON專用CD player。

醒目開學勳章

原帖由 cs1673 於 10-5-13 13:30 發表
亞囡今日第一日返公文數, 由 4A100 開始, 每天只有 5張功課, 會唔會太少呢?
其實只係抄寫下數字, 唔係好難之喎?!我好唔好要求老師加返每日 10 張好呢?

...

囡囡可能已讀緊ERP,老師驚加多一科唔適應,如果這星期無問題,下星期可要求多加5張纸。

醒目開學勳章

原帖由 leelee5354 於 10-5-17 18:52 發表
testing
testing

leelee5354....很想念5354!

醒目開學勳章

原帖由 Yau_Cheung 於 10-5-25 22:44 發表
hi Ten,

中文係6/779, 英文EFL係9/1258, 數學係22/2157..... - Congraulation for TT's brilliant results!  Keep on.

TT好叻叻!

阿仔今日都攞齊3張cert.了。 ERP和數的名次都跌左,ERP名次38,數跌左百幾名,無眼睇!中文就首次攞cert. 排41。

醒目開學勳章

原帖由 Yau_Cheung 於 10-5-28 13:00 發表
hi SumSumBB,

恭喜 !! 3科都超學年真係好叻仔!

多謝!

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 10-5-27 21:11 發表
咦? 點解阿仔中文有CERT.攞, 但門口張名單無佢個名既?????!

因為阿仔仍然在TT以前學中文那間學中文,以前楊老師時代,我曾經要求轉過來,但楊老師太忙,又好似話無時間俾阿仔,最後不了了之,我見舊那間好有心機教阿仔,我工人都讚好,加上學生又較少,故一直都仍在那裡學。如果阿仔在樓下學中文,門口貼那張中文超學年名單就唔駛得TT一個咁寂寞了!

不過,阿仔無在樓下學中文,我唔知點解上次的頒獎禮會揾阿仔表演普通話!

醒目開學勳章

姓名年級性別
natnatmaK15A4A6A
KenzoK1 ERP 7A 
小豆媽K1 ERP 7A4A
valenie918K15A 3A
jackiejasonK1  2A
pktK2 EFL 3A2A
hiellenK2 7A2A
easonkinkiK2 7A3A
DONUTBUBBLE K2  4A
DONUTBUBBLE K34AEFL (B) 
wachaK34AERP 4A3A
sumsumbbK3AIERP BIB
Princesshk2K34AERP 3A2A
raycarbbK3 ERP AIA
LingchulingK35A 2A
小豆媽P.1AIIEFL (F)D
nataliemamaP.1  2A
十月媽咪P.1CIEFL ( J )E
JasmineP.13A  
scarecrowP.2 ERP BI 
Yau_CheungY.2(P.1)AIERP CI 
wasabbP.2 EFL DB
AnsonrubbyP.2 EFL J 
迪迪洛洛媽P.2AIERP AII 
迪迪洛洛媽P.4AIIERP BI 
LittlehipoP.2AIIERP BIIE
HeidiP.3  G
wasabbP.5 EFL F 

好開心阿仔今日ERP 一take過以excellent成績升上BI!

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 10-5-28 22:45 發表
原來係咁, 唔怪得啦, 咁你幾時轉返過唻, 等TT唔駛咁寂寞啊!

阿仔現在返的時段唔多人,照顧得幾好,但遲d升P.1要轉星期六上了,如果時間安排唔到,或者太多人,便會轉返過唻!

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 10-5-28 22:43 發表

恭喜恭喜! "口力"仔! 繼續努力!

我問過老師, 如果幫TT轉ERP, 會由邊個LEVEL開始, 如我所料, 要由AI, 甚至乎2A開始....老師話咁樣會無咁辛苦呢! 聽到咁樣, 最後仲係決定COMPLETE EFL再作打算了! ...

如果要由AI, 甚至乎2A開始....TT都會升得好快的,和A開始好多故事,有些故事我阿仔覺得好有趣,好鍾意睇,昨日雖然已經升左B,但佢見我地想收起本AII,佢即刻攞起,打開本書自已係度讀,好唔捨得本書。

你估計TT會幾時COMPLETE EFL?
‹ 上一主題|下一主題