用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) ...
樓主: 十月媽咪
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 10-3-1 07:28 發表
我都係咁話呀, 真係去迪士尼去到悶喇...上年去完, 又心思思走去UPGRADE個最平既全年證, 點知平日去...跟本無乜日子可以去到, 就算去到又多內地人, 排到忟啊!

至於確實表演日期, 我都唔清楚, 佢好似仲未CONFIRM到確 ...

我就係上年表演完走左去UPGRADE個全年證,第4次做pass了,這次到期應該3年內都唔會再做,所以唔想再為表演買票入去!

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 10-3-1 18:30 發表
下? 第四次做PASS拿? 嘩....勁呀! 我係第2次, 都唔多頂得順啊!

其實我地都係一年只去幾次,通常節日附近先去,以前阿仔好鍾意去ga,但最近連佢都話無嘢玩!

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 10-3-1 21:17 發表
阿女都嫌悶喇, 而家每次去, 都多數係星期五學校放早OR唔駛返學至有機會去, 不過就算去到, 佢唻唻去去都係玩果五六樣野, 都無乜特別喇.....反而佢會記掛住小小世界門外既雪糕...同埋荷里活酒店既BUFFET....嗯...YUMMY ...

荷里活酒店既BUFFET有甚麼好味的東西?我只試過翠樂庭,未試過荷里活酒店既BUFFET,都想試下!

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 10-3-2 22:38 發表
其實FOR大人呢, 就無乜特別, 不過TT就鍾意佢地果D細細個既米奇頭薄PIZZA, 米奇曲奇, 意粉, 湯粉, 印度薄餅, 印尼蝦片, 甜品, 雪糕等等....翠樂庭我淨係去過兩次, 兩次TT都唔太食, 反而荷里活米奇餐廳佢就起勢食, 所 ...

咁吸引,我要帶阿仔去食下啦,你通常食午餐還是晚餐?

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 10-3-2 22:42 發表
SUMSUMBB,

丫, 頭先講漏左一樣野, MISS CHUNG話個表演暫定係8月29日 (星期日), 我同佢講左, 如果係星期日, 咁TT唔參加表演喇, 因為我地上年UPGRADE既全年證只係FOR平日, 著實無理由未到期又走去額外買三張假日票入場啊, 仲係算罷LU!

如果你要參加, 都留意下綵排OR練習既日期會唔會同阿仔學校D迎新活動撞期啊, 我諗你仔學校會有較多呢D迎新活動OR小一適應周之類既活動啊!

8月29日 (星期日)...我都唔參加表演喇, 因為我地上年UPGRADE既全年證都只係FOR平日!
阿仔上星期六都開始返小學攪的小一適應班了,返去學下英文、音樂、做下實驗...十分開心,家長就聽講座,暫時一個月左右返一次,唔知暑假有無小一適應周呢?

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 10-3-3 15:33 發表
係? 老師無提過喎, 咁係全部level都轉左新課程, 定由低轉起呀?!

我都想知,轉課程關唔關我地事?

醒目開學勳章

原帖由 bb86 於 10-3-4 16:24 發表
4A -A轉左, 你地高級無轉.由3月份開始.

唉,啱啱讀完先話轉,教室又高要求,限定時間內做哂90分都無得升班!:;pppp:

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 10-3-4 20:25 發表
真係大家咁話, TT個LEVEL D升LEVEL E, 足足TEST左三次至過關, 真係.....少D耐力都唔掂啊!

公文唔係訓練我阿仔的耐力,而係訓練我的耐力,我阿仔一d都唔心急,測驗那天佢會同老師講:我唔想測住,過兩星期才測吧,另一次測驗前同老師講:我今日唔想升级住,我想月尾才升...

醒目開學勳章

原帖由 bb86 於 10-3-5 16:57 發表
我一直有睇呢個topic , 我囡也學公文中,英. 她小三, 但無拿獎, 因為拖長來做, just 4-3-3.

你小朋友讀左公文幾耐?

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 10-3-5 22:39 發表
哈哈哈....估唔到阿仔咁玩野啊! 最後老師有無聽佢支笛呀?! 係咪真係應佢要求, 唔測住OR唔升住呀?!

楊老師話好肯定阿仔玩嘢,因為佢交卷前計到自己錯幾多題、今次攞幾多分、仲未升到班...等。老師後來改卷後,個分數同阿仔講的真係一樣,而錯的題目全部都係加多左一,叫佢改正就一改便啱晒,幾次都係咁,c未!  
最攪嘢的係教室聽佢支笛,唔測住&唔升住,真係到阿仔預期當天才升!

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 10-3-6 09:22 發表
哈哈哈哈...阿仔真係超勁玩野喎, 竟然知道咩分數用咩時間完成, 就會升唔到....犀利呀! 你有無丙佢呀?!

佢之前有問過楊老師咩分數用咩時間完成才可升班,我當然有丙佢,我月頭同佢講俾佢的期限是月尾,佢就同老師講要到月尾才好升班!mouth:" />

醒目開學勳章

原帖由 mamacpy 於 10-3-9 16:54 發表

K3, 中文邊個level叫做超學年呀?

K3~2月尾做到2A 200便是超半學年、讀到BI 200是超2學年...
今年8月尾會再結算:K3做到AI 200超半學年、BII 200是超2學年...

醒目開學勳章

原帖由 mamacpy 於 10-3-10 09:54 發表

咁如果K2呢?
係咪超學年會有cert攞架?  超半學年又有無架?

K2~2月尾做到3A 200便是超半學年、讀到A100是超2學年...
今年8月尾會再結算:K2做到2A 100超半學年、A 200是超2學年...
超半學年或以上會有cert攞。

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 10-3-12 21:53 發表
嘩, 中文K3, 如果無記錯, 去到今年8月, 好似係要做到AII至開始超學年啊! (SUMSUMBB, 我有無搞錯到? OR AI已經開始超學年呢? 請更正!)

不過我見我女K3 (09年8月) 做到BII60, 都係銅牌, 所以...我都NOT SURE呢!
...

K3~2月尾做到2A 200便是超半學年、讀到BI 200是超2學年...
今年8月尾會再結算:K3做到AI 200超半學年、BII 200是超2學年...

醒目開學勳章

十,

我阿仔現在上課要自備耳筒,因老師話阿仔個頭太大,教室的唔啱佢戴,吓!咁d中、小學生點算呀?

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 10-3-12 23:49 發表
那麼, 阿女今年P.1, 要超兩個學年, 即係一定要響今年8月尾做到CII200了, 對嗎? 若然係....睇怕都真係...有難度, 有難度!

是啊,語文科要攞銀, 金...真係有難度!
你囡囡目標要取3金,咁其中一科難d都係一件好事!

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 10-3-12 23:51 發表
下? 唔係嘛? 你個仔個頭太大???????????????? 有幾大呀? 大得過D中學生咩? 又會咁奇怪既?

不過自備耳筒都好架, 始終共用耳筒唔衛生, 若然上手有中耳炎之類又要唻上堂, 佢用完唔好彩你又用, 都唔太好吧!

我都想自 ...

我都R晒頭! 但我好似你咁諗,自備耳筒更衛生,所以都無追問老師,帶就帶啦!只是覺得有點奇,因我覺得阿仔個頭都唔算好大....

醒目開學勳章

十,
check pm pls!

醒目開學勳章

原帖由 sababy 於 10-3-27 05:11 發表
P.3 先開始KUMON(中,英,數)OK嗎???

P.3係一個幾適合開始的時間,可為小學打好基礎,反而太早開始會讀得較吃力、進度又慢!

醒目開學勳章

講開ERP, 我想問下讀國際學校的學生,是否G1/G2學的東西已經好似ERP 的AII咁深?最近見阿仔的功課,我兩公要都嚇親,我老公話有些用字佢一世人都未見過(可能我地才疏學淺,但佢其實都係英國讀左7年書),我就覺得有些文章程度比本地一般中學的中一英文課本文章還要深!奇怪阿仔又算OK,好彩佢頂得住,我覺得A比2A深好多,唔知B比A是否同樣又深好多?
‹ 上一主題|下一主題