用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才之我見....
樓主: c4ceci
go

優才之我見....   [複製鏈接]

醒目開學勳章

照樓主描述,校長似乎有點失言。但再细想,我們不在場,就憑單方面的一點資料,卻判决一個人,繼而不斷評擊,又有點欠公道。

去安慰別人的那個孩子是好,但當他不斷說話,就連校長的指示也聽不到,叫他顧掂自己先也情有可原。如果哭的孩子愈安慰愈哭得大聲,叫暫時不理他,讓化cool down也合情理吧!(這是我的設想,我當天不在場)

安慰別人、幫别人是好,但也要學習顧全大局,如果考試期間因别人不懂,好心去安慰,去幫人(如分享答案)的話,就是作弊、好心做壞事了!明辨是非、作適當的行為也是求學需要學習的一環。

我很欣賞安慰別人那個孩子的一顆心,但他有沒有在最適合的時間做最適當的事,我就不敢評論了,因我實在沒有在場。

cmvfamily  我很欣賞安慰別人那個孩子的一顆心,至於校長,Haha,我真的不敢評論  發表於 12-7-17 23:36
iamderek  在適當的時候放手也是一種美德。  發表於 12-7-17 11:58
yhn  非常非常同意!雖然我也不在場,但若然陳校長有此反應,我相信你的假設與事實不遠矣!  發表於 12-7-17 08:58
HaYi  very good comment !  發表於 12-7-17 08:29

醒目開學勳章

giben1231 發表於 12-7-18 07:28
其實小朋友有愛心當然係好事,但係咪應該
教識小朋友睇下係咩環境呢?
不如企係哭既小朋友去諗,可能無人理佢,好快就會可以收聲加入,就係因為有呢位有愛心既小朋友,但全部人都注視係一個咁細既小朋友身上,我諗咁細個既小朋友一定好驚囉。咁幫佢咪等於害佢,
...

giben1231 ,
同意你所講啊!

樓主:
我IN當日....
小朋友準備小火車離開父母.....
有一位小朋友哭......
排佢之前的小朋友 :"唔好哭".....
小朋友哭得更勵害..(不如企係哭既小朋友去諗,可能無人理佢,好快就會可以收聲加入...)
排佢之前的小朋友  : "你冷靜D...你唔好哭".....(好多家長大笑)(就係因為有呢位有愛心既小朋友,但全部人都注視係一個咁細既小朋友身上,我諗咁細個既小朋友一定好驚囉。)
小朋友一路哭.....
校長繼續點人數......
排佢之前的小朋友繼續 :"你冷靜D...去玩炸"...(幫佢咪等於害佢...)

如果我係哭既小朋友的媽媽,都好想好想好想叫排佢之前的小朋友唔好再理我個小朋友,叫佢顧掂自己先!

yhn    發表於 12-7-18 16:07

醒目開學勳章

Freeb 發表於 12-7-18 10:11
回復 SumSumBB 的帖子

我認同你講! 我係哭的小朋友家長, 希望正在給安慰的小朋友不要理佢, 這樣真的好像凸 ...
Freeb,

你簽名相中的孩子十分可愛!最後你的小朋友有否跟着上去面試?記得早幾年,試過有個小朋友在排隊時哭得很厲害,不願上去,校長指示了其他小朋友上去後,便叫那個小朋友(仍在哭)的父母暫不要勉強他上去,並建議他們先帶小朋友去小小動物閣睇下魚仔龜仔先,待心情平伏了,才在下一輪上去面試。無記錯的話,當時這個小朋友最後是有offer的!
加油!

醒目開學勳章

引用:我出post純粹想分享自己所見到的,我只是看

原帖由 c4ceci 於 12-07-19 發表
我出post純粹想分享自己所見到的,我只是看見小朋友的表現有感而發,那小朋友那份真,那份愛,和拖著手,給 ...
其實你是否就是安慰別人那小孩的家長?

‹ 上一主題|下一主題