用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) ...
樓主: 十月媽咪
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 10-1-21 19:39 發表
今日去上英文, 唉...又收到要轉換導師喇...楊老師做到二月尾, 三月一日又開始有另一個導師接手喇...唉...唔知換到幾時至唔換啊!

唔知今次的王老師是總公司職員,還是新老板呢?如果又是總公司職員,真係唔知換到幾時至唔換啊!

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 10-1-23 10:18 發表
係啦, 真係好煩啊! 我好鍾意而家呢個楊老師呀, 堂堂有紙仔, 好清楚個女既進度, 仲有最好一樣野, 就係我唔覺得佢DUM波鐘....而家又要轉老師...又要重新適應喇! 不過今次份通告係寫"接管營運", 唔知係咪新老闆呢? 今日TT會去上堂, 陣間順便問問!

嘩, 今日星期六喎, 你咁早起身既?!

昨日有無打聽到甚麼?希望新的王老師好似呢個楊老師咁啦,我地可於懇談會反映一下好欣賞呢個楊老師的德政,盼持續下去!

我咁早起身....其實我自從初中起,很多時都於早上四、五點便起床讀書、做雜務...,晚上又嘈又累,唔係好做到嘢!

醒目開學勳章

原帖由 jcryan 於 10-1-25 12:00 發表
HI

現在P2,做完BII,下堂Test.  因收到通告,小朋友P1時,ERP有語文科獎,8月前唔知係未做緊AII,都要返去望望。

Thanks

P1 8月尾要做到BI 200 才有銅獎,語文科獎...又真係未聽過!

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 10-1-24 11:50 發表
SUMSUMBB,

噚日有打聽到最新消息, 亦有少少愕然...原來新老師係TT學校(已辭職)的老師頂手做....即係真係接管營運, 而唔係總公司派來的啊!

十月媽咪,

真巧!原來新老師係TT學校(已辭職)的老師頂手做....即係TT幼稚園的老師,還是小學的老師?之前係教甚麼科的?

醒目開學勳章

原帖由 Yau_Cheung 於 10-1-25 23:39 發表
When my boy was year 1(=K3), he got a certificate as he studied AI in Feb.  After half year, he got bronze metal with certificate as he studied BI in Aug.

So I think your child can get a certificate  ...

當年你的教室是否當你的仔仔係K3/Y1,唔係P1?

醒目開學勳章

恭喜恭喜!

kenzoK1ERP 7A200
pkt                K2數3AEFL 4A
easonkinkiK2數3A英 7A
030316K3數3A中2AERP 3A
wachaK3數3A中4AERP 4A
sumsumbbK3數 A中2AERP A II
princesshk2K3數2A200中4A160 ERP 3A100
raycarbbK3數A30ERP AI190
lingchulingK3數2A60中5A150
小豆媽P.15A90EFL 2A
nataliemamaP.1數2A60
5354G2數B170中AIIERP AII'40
fyeungP.1數B
十月媽咪P.1數E中CIEFL"I"
JasmineP.1中3A85
scarecrowP.2ERP BI
Yau_CheungY2中AIERP BII
(=P1)
wasabbP2數 B120EFL 'D'110
AnsonrubbyP2數Dcut中AcutEFL J
迪迪洛洛媽媽P2中AI 200ERP AII 20
迪迪洛洛媽媽P4中AII 190ERP BI 190
LittlehipoP2數E中AIIERP BII
200012P3數B50
Heidi媽P3數G100
wasabbP5EFL'F'180

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 10-2-10 17:05 發表
以我女中文CI為例, 佢剛做新功課, 第一個星期係做1-20既工作紙, 而我女做既數量係每日433433(共六日), 之後就上堂, 上堂會做1-4既工作紙, 然後就畀第二個星期既功課, 會重複5-20既工作紙, 另外加21-24畀佢, 同樣係43 ...

是否即係~
week1: 1-20
week2: 1-4 & 5-24
week3: 5-8 & 9-28....
咁計好似唔止每份做2次喎?!

醒目開學勳章

原帖由 yhk329 於 10-2-11 10:07 發表

跟據你的資料,亞囡4a & 3a都係重溫左兩次,
以每週10張的進度,20週完成做test

因為升上2a時,老師話係著重拼音的聽寫,所以有可能要重溫多1次才可升呢
那即是佢會最少重溫三次了

謝謝你的詳細解釋 ...

yhk329,

亞囡好叻喎,4a & 3a只係重溫左兩次,20週便升了2级,現在2A還可以每日做10張,勁!

醒目開學勳章

阿十:

你昨晚去完迪士尼都重咁好精力上BK覆問題既,真係好人啦!

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 10-2-12 00:17 發表
pkt,

過獎喇, 畢竟阿女響公文都讀左兩年幾, 加上我自問真係跟得都幾足, 所以...心水自然清啊!

你囡囡越做越順, 我都戥你高興呢! 繼續努力, 加油啊!
...

你之前有無諗過頂左樓下間公文做啫?然後由你阿囡做教室代言人!

醒目開學勳章

原帖由 yhk329 於 10-2-11 14:03 發表

係每1級要20weeks,這兩級用了40weeks
而且老師只要係每日寫5頁就得

之前佢讀幾耐一級無咩點理佢
但前兩日唸下
照以前進度,9月前可完成這級
但如果要由頭跟番相同進度做多次
咁要40週先完成,那就超過9月了

因為我怕升小一時要有適應期
到時可能要暫停一段時間
如果完成左這級,停唔停的彈性就大得多

yhk329
Oh ic...我都諗緊幾時淡出公文 ,升小一是一個關口,睇到阿仔過去在公文學到嘢,但又怕將來他太忙,無時間閱讀和玩!

我想問下:你話完成左2A,停唔停的彈性就大得多,是甚麼意思啊?

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 10-2-12 08:27 發表
我估yhk329既意思係...如果暑假前可以complete到2A呢個LEVEL, 咁升左小學之後, LEVEL A都只係剛開始做, 咁到時若然搞得掂就繼續囉, 搞唔掂就放棄喇! 但若然暑假前完成唔到2A, 但又已經做左三至四次, 唔完成埋佢又好似好SIDE, 但想完成佢, 又唔知幾時至完成到...小朋友又要適應小學生活, 到時又要做學校功課, 又要做公文功課, 又有其他課外活動等等...變到食之無味, 棄之又可惜啊! 所以若然暑假前COMPLETE到, 咁升左小學之後, CUT定唔CUT, 彈性咪大D囉?!

我又咁睇,能夠升小一前COMPLETE個課程了解件心事當然好,但未能完成都可能係件好事,因為要適應初升小一的生活,若果加上剛升A要做新功課,可能會更辛苦。
題外話,我朋友仔仔去年小一ERP讀到2A尾因太忙停左,今年小二最近讀返,要由4A再讀起啊!我原先還以為再讀可於2A繼續添。

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 10-2-12 08:23 發表
SUMSUMBB,
唉...我何德何能頂樓下間舖, 況且頂左既話, 阿女D成績肯定一落萬丈啊...眼見舊楊老師晚晚做到九點幾十點至放工, 我女真係...搵阿水教咯! 所以頂舖係唔會諗喇...係頂, 都叫隻佬辭左份工去頂啦, 佢做到夜一 ...

我都見教室經常燈火通明,做公文老師並非想像中咁輕鬆啊!

醒目開學勳章

新年快樂!

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 10-2-24 09:24 發表
HI, 你好, 歡迎加入, 齊齊努力!
哎也, 各位, 我地個TOPIC跌左去第四版呀, 大家得閒就入唻傾下偈啦!

吓,跌左去第四版..我update下個table先,今個月阿仔數终於升上B和ERP升至AII,中文就去到2A200,希望5月尾前可以升上A。
遲d可能會停一停,我想問公文最多可以暫停1個月還是3個月?
kenzoK1ERP 7A200
pkt                K2數3AEFL 4A
easonkinkiK2數3A英 7A
030316K3數3A中2AERP 3A
wachaK3數3A中4AERP 4A
sumsumbbK3數 B中2AERP A II
princesshk2K3數2A200中4A160 ERP 3A100
raycarbbK3數A30ERP AI190
lingchulingK3數2A60中5A150
小豆媽P.15A90EFL 2A
nataliemamaP.1數2A60
5354G2數B170中AIIERP AII'40
fyeungP.1數B
十月媽咪P.1數E中CIEFL"I"
JasmineP.1中3A85
scarecrowP.2ERP BI
Yau_CheungY2中AIERP BII
(=P1)
wasabbP2數 B120EFL 'D'110
AnsonrubbyP2數Dcut中AcutEFL J
迪迪洛洛媽媽P2中AI 200ERP AII 20
迪迪洛洛媽媽P4中AII 190ERP BI 190
LittlehipoP2數E中AIIERP BII
200012P3數B50
Heidi媽P3數G100
wasabbP5EFL'F'

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 10-2-25 21:22 發表
SumSumBB,

恭喜阿仔兩科都升班, 中文加油努力, 做到尾升, 好快都可以升班的了!

印象中係停三個月, 超過三個月要再畀多次行政費100蚊!

十月媽咪,

多謝!

7,8月可能会停下...

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 10-2-26 08:05 發表
點解七八月打算停一停既? 放心啦, 如果只係停個零兩個月, 係無問題架, 不過當你同老師講,話要停一停果陣, 肯定又要解釋, 又或者叫你減份量, 但就keep住日日做啊....

不過就真係唔好停太長時間, 我有朋友三年級時qui ...

7月會去旅行2個多星期,我想玩得輕鬆d,唔想帶咁多功課去做,怕做唔到又有內疚感...8月就睇下其他課外活動點安排,可能會報些全日的day camp,驚佢返來太累做唔到功課。
ERP應該會長期keep,數和中可能會讀到6月就cut,又可能於7月只是停一停,到8/9月再讀返...

醒目開學勳章

十,

阿仔拿了教室浱的頒獎典禮表演相片返來,相中見唔到TT的,TT最後都唔想表演?

另外,教室補發了一個獎牌给阿仔,因為阿仔於頒獎禮只獲頒了一個獎牌,我唔在場,老公又唔知道應有兩個獎牌,過後查問原來真的頒少了一個獎牌。

醒目開學勳章

十,

TT今次咁抗拒表演既?佢以前一向表演都表現得好好和有自信ga!?

你真了解我,我真係想阿仔係小一前好好享受下假期,一兩個月都好,自從做了公文就全年無休,即便大年初一都要開工。

頒獎禮後,阿仔一拎個牌俾我睇,我就奇怪點解得一個,但我老公還反問乜會有兩個牌咩?佢於這些方面好多嘢都唔係好知、唔係好理...但就好緊張阿仔食得夠唔夠飽、著得夠唔夠暖、對手乾唔乾淨...。

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 10-2-28 22:31 發表
MISS CHUNG度咪有開始招收學生響暑假&迪士尼表演既? MISS CHUNG有親自問TT參唔參加, 不過TT唔太樂意呢, 佢話: 等我考慮下先啦! (真吹漲)

男人就係咁架喇....算吧啦! 最緊要阿仔收到牌果陣開心唧! 畢竟係努力左成年既成果啊!

我未問阿仔今年想唔想去迪士尼表演,因為我自己未諗惦,去Disneyland去到闷了,我唔想再買pass入去,除非在8月尾前表演啦,係呢,你知唔知確實表演日期?

阿仔分開2次收牌又真係幾開心,可能開心過一次收2個牌。
‹ 上一主題|下一主題