用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) ...
樓主: 十月媽咪
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 小豆媽 於 09-12-9 21:56 發表

不過公文中係好好, 好有用 (對我個女來講)
因為我個女小一係普教中, 如果冇上公文中, 我就死la.
上學期已經教晒所有聲韻母+拼音, 考試都要考拼音, 9-11月學校教的東西, 等如公文中5A-2A.  
所以公文中打好左個底, 就輕鬆好多.

公文中對學普通話拼音似乎真的可以打好個底,初時我阿仔記拼音好差,寫一個字的拼音都要揭去前面睇3次先寫好個聲韻母+聲調,但現在寫寫下,見佢做功課好多時都唔駛揭向前都寫到個聲韻母+聲調,有時唔記得個字點讀,佢一睇個拼音都讀得返。此外,可能串慣左拼音,現在連串英文生字都快左,學校教的英文字我地都唔駛點同佢温,佢都記得好好。

醒目開學勳章

原帖由 Ansonrubby 於 09-12-16 12:52 發表
haha...奧數深好多呀!希望唔好打沉佢啦!
d數真係好抝口ga, eg:19+199+1999+19999=?
其實好淺,但佢唔識轉彎law.
又eg. 8條6cm的線駁埋,駁口1cm, 咁駁完有幾長?

奧數幾好玩喎,阿仔將來間小學都興係玩奧數的,希望佢得啦!

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 09-12-15 22:28 發表
SUMSUMBB,
今日搵楊老師傾過偈, 順便問佢幾時會派成績....原來...D超學年既成績全部HOLD起晒, 原因係出年二月會響總公司有頒獎禮....到時記得留意通告啊!

...

二月! 咁耐..............

希望唔好二月七日啦,阿仔那天要表演,我那天又好唔得閒...!
去年唔得閒去,我唔想今年都係呀!

醒目開學勳章

pkt               K2數3AEFL 4A
easonkinkiK23A英 7A
30316K33A2AERP 3A
wachaK33A4AERP 4A
sumsumbbK3A中2AERP A
princesshk2K32A200中4A160 ERP 3A100
raycarbbK3A30 ERP AI190
lingchulingK32A605A150 
小豆媽P.15A90EFL 2A
nataliemamaP.12A60  
5354G2B170AIIERP AII'40
fyeungP.1數B  
十月媽咪P.1數D中BIIEFL"H"
JasmineP.1 3A85 
scarecrowP.2  ERP BI
Yau_CheungY2 中AIERP BII
(=P1)
wasabbP2 B120 EFL 'D'110
AnsonrubbyP2DcutAcutEFL J
迪迪洛洛媽媽P2 AI 200ERP AII 20
迪迪洛洛媽媽P4 AII 190ERP BI 190
LittlehipoP2EAIIERP BII
200012P3B50  
HeidiP3G100  
wasabbP5  EFL'F'180

醒目開學勳章

十,

TT學琴你有無跟埋入去一斉學ga?

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 09-12-16 21:56 發表
係呀, 真係等到頸都長埋! 由八月報成績, 十一月出RESULT, 諗住最遲十二月就會有, 點不知....OH...出年二月.....長頸鹿, 我唻喇!

阿生哥仔2月7日要表演, 我就唔希望係2月21, 因為果日我都唔得閒啊! 希望呢兩日都唔係 ...

但2月14係大年初一喎,咁不如2月28日啦! 哇,等到2月尾,真係個個變哂長頸鹿了!

醒目開學勳章

我都唔想再跟入去了,我見miss wu 都治得我阿生幾掂, 但就個人覺得有點「版」,例如阿仔手仔细,以前個Miss教彈某些音會就阿仔手仔,好間中讓佢不用100%跟個譜的手指位指示彈,但Miss Wu就要阿仔100%跟足個譜,無得轉彎,有些學左的歌要重新教過,所以阿仔有點無所適從!

醒目開學勳章

原帖由 kenzo 於 09-12-22 11:30 發表
Hi, 有冇媽咪知ERP咩level同咩班級平學年呀? ERP 5A係未=K1?

K1要去到3A100才算超學年,我估ERP 4A=K1。不過,ERP 4A是比HK的K1深好多!

醒目開學勳章

原帖由 Nokin 於 09-12-23 18:22 發表
各位媽咪
我想問下我個女而家讀緊k2, 想比佢上公文英文。請問可否比d意見應該讀ERP定EFL適合呢?  
THX!

各有所需,最好自已去教室聽下講解,睇下sample,然後作决定。

醒目開學勳章

阿仔現在做A (P1)功課,但最近佢唔係幾識自己做,要問我地點做,原來多左好多tense, 突然間要識past tense, present tense, future tense, past continues tense...

我想知以上的是小幾會學的呢?

醒目開學勳章

原帖由 fishman10hk 於 09-12-27 11:21 發表
我現在每天都同兒子做數學(5張), 英文(10張)及中文(5張), 但我兒子一定要我在旁才會認真做好功課, 不知其他家長是否一定要在子女身旁督促他們呢?或你們的孩子已經可以"自動波"唔使你提?

除了正式功課外, 家長是否需另外幫孩子溫習? 如: 數學的雙子法? 英文及中文是否需要另外幫他們背默所學習過的生字? 若是無做到這些額外工作, 是否會發揮不到公文的效用?

我仔仔今年升上K3後都可以"自動波"做功課,好多時我地放工返到屋企時已經做哂,但最近中英都深左,佢想我地在旁解釋下,而數學就可自己做。

我們都很忙,無乜做到額外工作如幫他溫習、背默,所以阿仔進展只是一般。

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 10-1-6 18:49 發表
sumsumbb,

confirm左係2月7日下晝頒獎禮呀, 你地唻唔唻到呀?!

我來唔到,阿仔和老公去啦!:cry:

超學年名單貼了出來,TT係全教室唯一一個3科都超學年的學生!

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 10-1-7 15:11 發表
原來係你唻唔到, 咁阿仔去到都好好呀, 起碼佢可以親自領獎丫嘛!

嘿嘿...多謝晒呀! 我仲發覺左一樣野, 原來數學科, 我地個CENTRE, 係得佢一個有三粒星咋!

...

舊年唔得閒去,今年阿仔可以親自領獎一定好開心 ,聽闻去年好遲放,希望今年早d,因阿仔當晚趕住去表演,但還未知幾時集合和綵排。

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 10-1-7 15:11 發表
原來係你唻唔到, 咁阿仔去到都好好呀, 起碼佢可以親自領獎丫嘛!

嘿嘿...多謝晒呀! 我仲發覺左一樣野, 原來數學科, 我地個CENTRE, 係得佢一個有三粒星咋!

...

你囡囡知道自己咁好成績,會否對KUMON更難捨難離?

醒目開學勳章

原帖由 Yau_Cheung 於 10-1-7 19:25 發表
hi 阿十,

"TT係全教室唯一一個3科都超學年的學生!"
" 原來數學科, 我地個CENTRE, 係得佢一個有三粒星咋!"

TT真係好叻女! 這是TT&你努力既成果,恭喜恭喜!!

不過多口問句,係咪只有數學科有三粒星?不過多口問句,係咪只有數學科有三粒星?

...

當然唔止,TT英文有十粒八粒星!

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 10-1-7 20:43 發表
哎 也, 咁係因為EFL比較淺 (比起ERP), 所以至會睇落超好多咋! 但查實EFL既LEVEL H, 究竟有無ERP既LEVEL A程度架? 我有時真係想知架!

EFL既LEVEL H點都深過ERP既LEVEL A卦,揾日交換睇下!

醒目開學勳章

原帖由 Yau_Cheung 於 10-1-13 13:45 發表
囝囝昨晚返屋企好開心話比我聽,佢係學校既reading level 已升到最高級 (silver),佢話全班得佢一個係 silver,另有一個 classmate 係 gold。班主任仲送左本書比佢 & 係gold level 既 classmate 以示獎勵。

PS : ...

醒目開學勳章

十,

楊老師叫阿仔於頒獎禮當天表演,話有幾個小朋友一起以普通話表演的,唔知TT需唔需要表演?

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 10-1-20 15:15 發表
TT無講點解唔想, 佢淨係話: 我唔想!

以前好鍾意表演的, 可能唔識驚, 人大左, 唔知係咪開始識驚, 所以...越唻越唔想表演了!

哈哈,我阿仔又係一聽到楊老師話要表演就say no! 楊老師好似話當天每個教室只浱一隊出場表演,TT和我阿仔能夠入選,其實好榮幸,所以我會盡努力遊說我阿仔的!

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 10-1-20 19:47 發表
個衰妹到而家, 都仲係耍手擰頭, 佢話: 唔得, 我好驚呀!

吹漲, 又唔係叫佢自己一個表, 成班人一齊都話唔滯, 都唔知搞乜!

我說服到阿仔表演啦,佢知道會同TT姐姐一齊表演,重好開心添!
‹ 上一主題|下一主題