用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) ...
樓主: 十月媽咪
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 fyeung 於 09-10-8 13:56 發表
SumSumBB,

優才唔太難入,放心!!
有好消息上黎報料呀!!

唔太難入都要10選1...加上阿仔面試當天有少少唔舒服,所以,都無乜信心!

醒目開學勳章

pkt               K2數4AEFL 6A
easonkinkiK23A英 7A
30316K33A2AERP 3A
wachaK33A4AERP 4A
sumsumbbK3A中2AERP 2A
princesshk2K32A200中4A160 ERP 3A100
raycarbbK3A30 ERP AI190
lingchulingK32A605A150 
小豆媽P.15A90EFL 2A
nataliemamaP.12A60  
5354G2B170AIIERP AII'40
fyeungP.1數B  
十月媽咪P.1數D中BIIEFL"G"
JasmineP.1 3A85 
scarecrowP.2  ERP BI
Yau_CheungY2 中AIERP BI
(=P1)
wasabbP2 B120 EFL'D'110
AnsonrubbyP2DcutAcutEFL'I'
迪迪洛洛媽媽P2 AI 200ERP AII 20
迪迪洛洛媽媽P4 AII 190ERP BI 190
LittlehipoP2EAIIERP BII
200012P3B50  
HeidiP3G100  
wasabbP5  EFL'F'180

醒目開學勳章

原帖由 Yau_Cheung 於 09-10-9 17:38 發表
班主任最近有2日比左"Good behaviour" & "You well behaved today" stickers 比阿囝;今日 assembly 阿囝又成為 star of week , 我同囝囝都好開心呀!

醒目開學勳章

原帖由 MIHO.WAH 於 09-10-9 20:38 發表

DEAR 各位

1/ 之前我致電播道說不能改
2/ 今天真是問題來了...我囡囡一早在哭說頸部不能動 ..我立即放假帶她看醫生如我所想 "份 lai 頸" 都不知道是不是...醫生都說未見過這麼小的小朋友出現...唉 麻麻來了 ...

MIHO.WAH ,

可能囡囡真的只是瞓厲頸,通常第二朝起床便已經無事,我小時都試過,不用太擔心,希望你囡囡明天面試順利!

醒目開學勳章

MIHO.WAH ,

囡囡今日點呀?

醒目開學勳章

今日好開心收到優才的取錄信!

醒目開學勳章

多謝大家!我和阿仔都很喜歡優才,所以會放棄以20分抽自行了!

醒目開學勳章

原帖由 NLa 於 09-10-12 16:32 發表
請問超學年會唔會在公文website公佈?如會,大概幾時? thanks.

超學年應該唔會在公文website公佈,但個别教室會貼出超學年名單,大概11月尾至12月會有cert.。

醒目開學勳章

原帖由 Yau_Cheung 於 09-10-17 21:44 發表
Sorry I haven't writing board at home.

Apply first (SFA) and make decision after acceptance.

講開SFA, 本來我阿仔都有報,今個Sat去面試,但現决定唔去了!

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 09-10-21 17:58 發表
SumSumBB,

YW有無好消息呀?!

十月媽咪,

阿仔in校長那part幾好,科學題幾個小朋友中得佢和另一個小朋友答啱,而佢就答得較詳細。揾夾仔阿仔亦話佢揾得最多,校長又同佢說笑...!但in老師那part就衰晒:阿仔興之所至,畫左幅超現實後現代抽像bb畫、10多分鐘內睇左30本書、唔識答迪士尼樂園位於那個島...所以,當然無好消息啦!

醒目開學勳章

原帖由 fyeung 於 09-10-21 18:26 發表
SumSumBB,

點解唔考喎,私校,試下嘛!!
你第一輪唔使諗住唔參加架,11月尾有消息,到時再決定.
有好消息快D報料呀!

fyeung,

多謝你一直以來的幫忙,經常覆我email,過咁多料俾我!
阿仔已經考左入最想讀的學校,我地又覺得平衡各方面,這所學校對他來說是最理想和最適合佢 ,所以,都無謂再去面試了!其實除左SFA,還有高主教,都是Sat 面試,我地都唔去了,决定改去Disneyland的黑色世界!

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 09-10-21 21:58 發表
SumSumBB,

你阿仔唔玩野嗰陣, 真係好鬼醒的, 但佢一玩野就.....頭都痕埋呀!

既然已經考到間最適合阿仔既, 咁就一心一意去馬喇...去迪士尼玩黑色世界, 玩得開心D啦!

...

咪係,阿仔如果入讀好傳统的學校想必難以生存,我就係鍾意優才小班教學,上課形式較輕鬆活潑,和較包容阿仔這類的小朋友。

醒目開學勳章

原帖由 Yau_Cheung 於 09-10-22 13:53 發表
恭喜曬你揾到一間適合你囝囝既學校!

多謝!

醒目開學勳章

原帖由 princesshk2 於 09-10-22 16:08 發表
SumsumBB,
既然入到最心儀既小學,就可以盡情地同阿仔去disney玩過痛快!
我今個sat就要同阿女in高主教.

各位靚媽,
我而家開始有d worry 因為我見好多討論區都話唔收細仔細女! 我個仲要係12月...哎...
高主 ...

princesshk2,

高主教講到明8月31日前出生優先,我估高主教真係偏向收大仔大女,不過高主教少女仔,你囡囡就物以罕為貴嘛!
希望你囡囡面試順利,成功考入心儀學校,你最心儀是那所學校呀?

醒目開學勳章

原帖由 fyeung 於 09-10-22 23:14 發表
SumSumBB,

唔好客氣!!
又係架,你係最清楚你囝囝個個,搵到你心儀學校,我都戥你開心!黑夜世界,我月初去左,同囡囡玩左一間鬼屋咋,佢全程dum低頭,咩鬼樣都見唔到

...

我阿仔今年行左兩個鬼屋,大街詭異酒店佢唔算好驚,但就好驚宇宙深寒裡面的怪獸,行完都唔肯去行最後一間鬼屋了,佢話記得去年我地抱住佢行森魔詭域都好驚(去年太多人,我地淨係入了這間鬼屋),今年Disneyland唔俾抱住,一定要自己行所以唔肯去!後來,我地便去玩小小世界、Pooh...開心d的遊戲。不過,阿仔唔知係唔係嚇親,返到屋企便開始病了!

醒目開學勳章

原帖由 princesshk2 於 09-10-29 17:14 發表
SumsumBB,
囡囡去完高主教面試. 雖然佢話識答但我直覺覺得凍過水, 因為全部考academic既野. 而且好似今年只收20個女仔...

不過好開心,剛收到DGJS 2nd interview信,簡直喜出望外! 雖然我估機會好微,但我已覺得囡囡" ...

princesshk2 ,
原來高主教有限收女仔人數?

阿囡好叻呀,入到DGJS 2nd interview好唔簡單 ,繼續努力,等你好消息!

醒目開學勳章

pkt               K2數3AEFL 5A
easonkinkiK23A英 7A
30316K33A2AERP 3A
wachaK33A4AERP 4A
sumsumbbK3A中2AERP A
princesshk2K32A200中4A160 ERP 3A100
raycarbbK3A30 ERP AI190
lingchulingK32A605A150 
小豆媽P.15A90EFL 2A
nataliemamaP.12A60  
5354G2B170AIIERP AII'40
fyeungP.1數B  
十月媽咪P.1數D中BIIEFL"H"
JasmineP.1 3A85 
scarecrowP.2  ERP BI
Yau_CheungY2 中AIERP BI
(=P1)
wasabbP2 B120 EFL 'D'110
AnsonrubbyP2DcutAcutEFL J
迪迪洛洛媽媽P2 AI 200ERP AII 20
迪迪洛洛媽媽P4 AII 190ERP BI 190
LittlehipoP2EAIIERP BII
200012P3B50  
HeidiP3G100  
wasabbP5  EFL'F'180

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 09-11-4 12:38 發表
開學至今, 有時叫你買支票買課外書, 有時就開票買補充練習, 有一次就開票買明愛獎卷, 最近就開左張音樂晚會入場券, 我唔去, 就開張票當捐錢; 另外仲有超貴校服, 我唔係畀CASH, 又係開票....總之乜都係票, 開學至今, D錢好似倒水咁倒!

想問下開票買明愛獎卷即係要買幾多,我記得中學讀書時買明愛獎卷最少每個學生要買3叠,如果買唔晒可以去揾校長幫手,當然最後無人會去揾校長啦!

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 09-11-5 06:59 發表
SumSumBB,
咦, 你係GH校友? 阿女返唻, 無話老師規定要買幾多張OR幾多叠, 最後打去問同學仔媽咪會買幾多, 之後大家都呻, 唻緊唔知仲要買幾多呢類型既"物體" OR 仲要捐幾多錢...所以...一開波, 大家都夾定只買兩張! 後 ...

我唔係GH校友,不過都係天主教女校,廿年前都規定每人年年要買3位數的獎券/遊戲券,睇下現在的學校是否都係咁!

醒目開學勳章

原帖由 Pooh_Pooh 於 09-11-5 00:07 發表
我囡囡依家G1.  
由K2下學期開始先讀kumon數, K3開始英文, 至今年3月加埋中文.  Kumon好適合我囡囡, 因為見成效唔錯, 所以逐科加上去.

依家小一, 學校的功課唔算多. 所以仍然係每科10張紙.  剛剛先cut左數學至5張. ...

Pooh_Pooh,

好高興係這個topic見到你,現在是否仍經常去旅行?
你囡囡學子犀利,G1都可以每科10張紙,是否讀國際學校?
我仔仔K3,但中英數都全部cut到每天5張紙了!
‹ 上一主題|下一主題