用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 Deleted
發新帖回覆
go

Deleted [複製鏈接]

其實 , 我小朋友當年讀 YORK , K2 課程好都開始深 , K2開學無耐 , 星期一寫個月 , 星期四已經要寫個 朋 , K3 的功課量 , 每日中英數各一 , 見到都已經唔想做 , 師資同環境係好好 , 但始終時間唔會等小朋友 , 小朋友吸收唔到 , 家長又要搵外補幫小朋友 , 讀左兩年 , 唔想再拉牛上樹 , 讀書學習係小朋友的事 , 唔係媽媽的事 , K3 決定轉校 , 即刻由地獄上左天堂  
另外 , 我小朋友從來都好被動 , 幸好家長願意放低自己執著 , 幫小朋友搵到間合適的小學(私校) , 學校老師好好 , 見到唔太主動的小朋友 , 老師會係明知小朋友識答的情況下 , 主動叫小朋友回答問題 , 等小朋友慢慢建立自信 , 今年剛剛舉行了校運會 , 覺得自己個小朋友 , 交際能力都好好 , 起碼佢面對不同國籍的同學 , 都可以識到自己的好朋友

學習的路是慢長的 , 現在小朋友已經3年級 , 不用急 , 不用快 , 正常程度 , 小朋友跟到應付到就可以了 !!  

回覆 Babykd123 的帖子

其實幼稚園其間 , 小朋友的語言係發展我好快 , 小朋友只要有得玩玩玩 , 就會進步得好快 , 而且我果時俾小朋友讀全日 , 基本0900-1600 都係學校 , 校內有不同國籍的小朋友 , 本地 + 印度 + 日本 + 台灣 + 其他國家 , 但係共通語言用英文 , 由 K3 到現在小三 , 佢都 KEEP 住有不同國家的同學做到朋友 , 就好似佢d印度籍同學開生日會 , 都會邀請佢去 , 所以 , 人際溝通d方面 , 我無理過佢 , 因為只要有得玩 , 佢地就會肯去試 !!  
而且我地學校 , 老師係唔會攞A同學同B同學去比較 , 只會用小朋友自己每一個學期的成績同上一個學期去比較 , KEEP 住有進步就已經可以了 !!

回覆 Babykd123 的帖子

我仔當年 K3 插班間幼稚園 , 面試真係好簡單 , 我仲記得係見校長(現在幼稚園校長已做了小學的校長) , 我仔怕羞都唔點出聲 , 校長大約同佢講下故事 , 問下顏色 + 形狀 , 數量(用全英語) 的問題就完 , 之後校長就用廣東話同家長交流 , 我一心重點 99% 上返佢小學 , 所以我就決定轉校 !!

另外我覺得 , 雖然我仔間學校唔係咩名校 , 但起碼校長每天早上會企係學校門口迎接小朋友 , 亦會叫得出每個小朋友的名

最深刻印象就係幼稚園畢業典禮 , 由校監頒發畢業証書俾小朋友 , 但大人同小朋友的高度有差距 , 校監會就小朋友的高度 , 甚至唔介意跪低 , 就可以同小朋友視線平排 , 去頒發畢業証書俾每個小朋友 , 我覺得係對小朋友的尊重 !!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊