用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 [新手指南分享] DSE 英國 UCAS 升學
樓主: 1998Ruby1998
go

[新手指南分享] DSE 英國 UCAS 升學   [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 17-1-6 18:54
考 DSE 前後,不少家長和學生都會考慮英國升學這條途徑。今日我便以過來人身分去解釋 UCAS 大致運作和解答 ...

樓主,我仔剛收齊5間大學既回覆,咁係咪要盡快回覆firm 同insurance choice? 我見ucas話6月之前要覆,係咪遲覆既話,個conditional offer會無左?

1998Ruby1998 發表於 17-2-27 16:50
回覆 jitjitma 的帖子

只要你係 6 月前回覆,conditional offer 仍然生效,過左就當你放棄。 ...

即係而家決定,同6月先決定係無分別?

1998Ruby1998 發表於 17-2-27 18:12

按你所言,現在回覆同六月回覆係冇分別。只要你係 UCAS Track 限期前回覆就得,早覆 ...

謝謝回覆

manning2014 發表於 17-2-28 10:19

Not affecting your offers, but do affect your other opportunity of choice, for ...

Oh, 多謝提點,真的忘記了hall的問題。不過,唔係話yr 1 保證有hall住的嗎?

1998Ruby1998 發表於 17-1-6 18:54
考 DSE 前後,不少家長和學生都會考慮英國升學這條途徑。今日我便以過來人身分去解釋 UCAS 大致運作和解答 ...

樓主,想問DSE放榜後,如何將DSE的成績submit去大學?經UCAS?還是要自己各自send比firm 同insurance?是不是自己將學校派的成續單scan左,send去就得?
‹ 上一主題|下一主題