用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節有感
樓主: bb630
go

[音樂] 校際音樂節有感   [複製鏈接]

伴奏同參賽者唔夾,或甚至似無夾過,有時係因為個家長唔捨得花錢夾琴,諗住求其搵個人彈琴就得,所以要求伴奏當日先出現,咁就可以慳錢,呢啲case聽唔少

有人到比賽都無搵伴奏都不少啦....可能佢地不求名次,只求comment吧

Jasminema2012 發表於 18-3-15 09:34
係這個金髮四眼,不過唔係北角區,我見其他好多都係50丶60分,好得人驚。
...

鋼琴?

回覆樓主

我相信大部分的評判都是專業的,但大會其實可唔可以正視吓評判的安排?唔好再求其搵啲唔相關樂器嘅評判去做某樂器嘅評審?例如明明是直笛就揾個小號手去做評判?莫非諗住都係wind instrutment就得(搵木管都近啲吖,但小號是銅管喎)?.......大會可考慮過評判其實唔識直笛當中的技巧?又還是大會好睇小直笛呢種樂器呢?

呻完!

lovecupid 發表於 18-3-26 14:37
話說呢…..考英國皇家試呢…..考鋼琴..考咩樂器…都唔係個個考官都識嗰科……所以呢….校際這樣安排也是正 ...

我反而覺得考試同比賽是兩回事⋯⋯考試只是一個考核,因有清晰的考核範圍,所以能做出該等級的要求就足夠了,因此考官是否該樂器的專家就不太重要.....

而比賽是要與人比併誰奏得較出色,當中要求高很多,一個細微位的差誤已經可分出勝負了,所以我才覺得大會對評判的安排要有所改善呢!
‹ 上一主題|下一主題