用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 係咪好多K小朋友鋼琴小提琴3級? 起碼5級先對考小一先有 ...
樓主: Beazel
go

係咪好多K小朋友鋼琴小提琴3級? 起碼5級先對考小一先有用?   [複製鏈接]

國家 發表於 17-5-15 11:24
其實考小一交portfolio時只係K2, 即4-5歲人仔, 小兒什麼級都冇考,只是叫老師按佢興趣及天份去教。所以考小 ...
一年由五級跳八級,會否skip左某些譜不彈?只集中彈考試歌?
二年級已經考到樂理,好叻仔

系,有小朋友k 2 尾考到四級,媽咪話唔難架,只系練熟三首歌和scale,sightreading唔好擺時間練,aural只系練唱歌,拍拍子,其他學得識就練下,唔明就skip左唔好練,求合格有cert之嘛

媽咪係教琴的

國家 發表於 17-5-24 12:48
回覆 LeeCC 的帖子

十分不贊同為求有cert而學音樂的態度。

以我所知,該小朋友後來都入不到心儀的神校,但叩到地區一線

Dear-Valerie 發表於 17-5-25 02:06
小朋友手仔肌肉~5歲先發展好... 5歲前唔適合操練式學樂器...

唔好為考小學連自己仔女健康都不顧... ...

講開又系啊,仔初學頭一年都係hea 學,四歲幾彈緊3級的歌仔,但老師一直無提考試,到五歲生日後,就問就我想唔想俾阿仔考試,話六歲左右可以考,係的話就開始預備
‹ 上一主題|下一主題