用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 7歳小一生想學多d電腦
樓主: Ocean419
go

7歳小一生想學多d電腦 [複製鏈接]

試玩下coding,microbit,有排玩

Ocean419 發表於 19-4-13 19:03
你講果d除左Photoshop 其他我全部未聽過呢d都係初小生興玩嘅?係咪小學階段會做功課時用得著?

...

現在小學生興玩microbit

唔知你學校高小有無教,間間學校唔同

Ocean419 發表於 19-4-13 17:16
已經自學基本Word PPt Excel Scratch,成日話想識多d,請問大家有咩課程識合呢個程度的小一生?
...
學下中文輸入法

IloveJJ 發表於 19-4-14 20:24
我仔學校有學,而家有塊microbit, 咁係咪我响屋企可以俾佢玩架?

可以入一些coding的網站,就可以玩

有本叫microbit的雜誌,classroom出版的

跟住就會不停要求買配件

MrBeast 發表於 19-4-14 19:57
小學課程cover d 野真是得啖笑,要學就programming la, 基本上有部電腦就得,但我冇介紹和唔知小一o5ok,  ...

小學的電腦課本真係得啖笑,仔當年一年級果本書,教開機關機,乜系鍵盤滑鼠,個作者以為香港的小學生系深山出來嗎?

所以學校會自己唔再跟書,再加料如microbit,coding

IloveJJ 發表於 19-4-14 21:58
coding網站有邊啲呢?我真係唔識。
你search scratch,logo 等字就有
‹ 上一主題|下一主題