用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園是否一定有2nd in 先有offer?
樓主: liubabyliu
go

學之園是否一定有2nd in 先有offer?   [複製鏈接]

Sumika_san 發表於 17-11-20 09:29
唔知你係讚定又曲線話我,又唔需要刻意追住人回應什麼操練行為舉止。以我理解,LH只有印製有關禮貎書籍派 ...

每個人都應該要為自己講過既野負責,既然佢有個咁既負評,提供具體原因都係理所當然。否則對學校好唔公平,唔知你同唔同意呢

我地要提供資訊去rebut佢的負評,先至係理性討論啊有d人對人要求咁高,咁對自己呢

希望你全面得黎再全面d否則人地都會認為你double standard對LH用家同負評者。

我係度都睇過個post,話某名幼會鎖唔聽話的學生去黑房添啦,呢間名幼咪個個仆住去。想帶出一點,百貨應百客,你地覺得嚴,fine,但請提供真實具體原因去support自己的負評,俾其他人睇清楚,覺得中我所需咪go ahead,唔適合自己咪唔好考。而唔係留個負評就拍拍屁股走人,被負評者唔提供資訊rebut就躺著中槍。提供資訊又可能係die hard喇唔俾人話喇。咁樣公平咩

我見你都仲有少少理性,我先至同你長篇大論

jenurbabe 發表於 17-11-20 09:41
我覺得自己好似有d儍豬豬,不過算啦,佢已經得到佢最想要的答案了 :)
我都想知點解佢咁想知LH個運作,唔通 ...

我懷疑係曲線想人知道LH更多賣點,內裡可能係die hard fans, 不過鍾意用曲線同激將法

(ps擺明吹水)

jenurbabe 發表於 17-11-20 09:49
其實你d 字眼可以多少少禮貌,反覆睇咗幾次都覺得你似質問多於發問用家..... ...

律己以嚴,待人以寬。佢完美演譯了相反的情況

我都係第一次見人插人時,要對方提供原因去證明自己唔應俾人插,否則就唔係理性討論。真係無咩人可以如此「理性」。

好彩法庭唔係咁,唔係排期都排到去2046

jenurbabe    發表於 17-11-20 11:08

企鵝丫丫 發表於 17-11-20 10:00
我都係咁諗,要知得咁detail
我就只會想知我仔女將入讀個學校嘅details only
...

喂!人地話只係想verify自己的認知咋!唔係向你地拎料

不過我又好想知佢的認知係點得返黎,又既然咁唔鍾意LH,又好似對人咁撩如指掌,真係非常特別(中性詞黎架!)。

開不了口 發表於 17-11-20 10:03
最後我都幾同意,校長叫小朋友要望住佢果下都有啲嚴肅同惡,interview嘅時候小朋友怕陌生同望禮物真係好正 ...

我小朋友面試時都有俾校長叫望住佢,結果正取

開不了口 發表於 17-11-20 10:05
其實點解負評要提供証據,感覺係咁就係咁架bor

我話你犀利見解獨到,我都係覺得咁就咁

你去openrice俾喊喊時,記住咩都唔好寫,剩係寫我覺得係喊喊就喊喊。

開不了口 發表於 17-11-20 10:19

你真係幾霸道,而家好多jm 有寫原因點解覺得感覺唔好,人 ...

有寫原因。我睇到都覺得肚痛,應該係食物不潔,所以俾喊喊。呢個的確係原因黎

s字頭果位有打左長篇解釋喎,okay架,我都話無問題,百貨應百客,人地睇到詳細資料,如有真實的話咪自行決定。

插完人要人俾原因rebut,否則唔係理性討論。唔知邊個霸道d

開不了口 發表於 17-11-20 10:19
其實你去一間食肆係包含好多個步驟,包括行埋去,問攞位,等位,被帶位,叫餐,等餐....之後先食,每個步 ...

你好似唔係好明我講咩。

你當然可以負評。你可以話門面唔靚、侍應唔熱情、野食望落唔好味,但唔會未食就留「d野食唔好味!」,又或者見都未見過個廚房就話「個廚房唔乾淨!」

開不了口 發表於 17-11-20 10:32
不過你個比喻有啲夾硬黎嘛,講到好似未食唔俾評咁

評呢,要言之有物。我的補充希望你睇得明

開不了口 發表於 17-11-20 10:31
話人唔好食果個唔係我,我一直係講緊感覺唔良好係基於開放日同面試日,不過雖然有啲人可能未食過話人唔好 ...

唔明點樣夾硬黎。簡單一句就係評要言之有物,唔係單憑想像

開不了口 發表於 17-11-20 10:35
講真呀,拗黎做乜,你讀過覺得好咪講下幾好囉,我行過覺得唔好咪表達下唔好囉,我又改變唔到你思想,你又 ...

同意架,不過見到有人未食過就話人d野食唔好味,咁我忍唔住講多兩句咁囉。 係我多口

開不了口 發表於 17-11-20 10:37
我見好多jm 嘅負評係有講原因嘅,都係講面試日對職員嘅感覺,點解感覺唔良好,呢啲都係原因黎,正如我頭先 ...

完全可以,言之有物

ylylylyl 發表於 17-11-20 11:09
其實覺得學校要操小朋友行為舉止,我覺得太harsh 失童真,你覺得係好既有禮貎,冇問題,觀點與角度。

Sho ...

//EK既讀者會自己分析判斷。//

非常同意

就住係咪未去過就唔可以寫食評,我都係上面講得好清楚我都唔想再loop

企鵝丫丫 發表於 17-11-20 13:41
或者咁講,個面試真係唔容易, 所以學校先至能夠揀到合適嘅小朋友入讀 ,係咪個個入去都變天才呢唔敢講,  ...

放開,放開所有,彼此更自由

jenurbabe    發表於 17-11-20 23:15

ylylylyl 發表於 17-11-20 14:41
是嗎?我在插人/挑機嗎?你覺得講負面意見就係插人挑機那麼玻璃心的話,咪當係囉。這些話題我都不想浪費時 ...

你都真係唔需要浪費時間同我地爭論架喇。好好支持你既愛校好過啦

chicken9 發表於 17-11-20 18:55
其實好好笑! 你一開始就評論 LH 既 Show and tell 係太谷!但講兩講又發現原來你連人地學校 show and tel ...

仲好意思話質疑佢的人

//咁就可免去好多無謂誤會,講完一大堆負評先發現原來你既了解係0%,全部聽人講,其實都無試過⋯⋯⋯//

其實我懷疑佢連聽人講都唔知有無聽過,不停叫用家提供資訊去「確認」佢既認知喎

一個人覺得奇怪,可能係個別事件
兩個人覺得奇怪,可能係巧合
咁三個呢

仲要多多事實又話人玻璃心呀霸道呀
係佢先咁夠面皮架咋我都真係好佩服佢

佢話唔會浪費時間爭論,希望講得出做得到啦

busydaddy 發表於 17-11-20 21:18
先一句沒有名校氣質,再一句不代表質素家長,仲要補一句什麼玻璃心。

這才是霸氣!

算啦唔好side氣,某人覺得自己最有質素甚麼都是對的,又話咩平衡聲音人唔笑狗都吠佢講出黎又唔笑又真係值得人佩服。又話咩有offer既係讀playgroup有關。我個小朋友就無讀playgroup既!

叫佢話我地知佢愛校係邊間啦。我地一人一讚,以助佢放下LH

放手啦施主!

sweetbride119 發表於 17-11-21 05:26
其實她唔刺激用家點會有人出來詳細說明show & tell, 依家用家全部出來講述了,十分清楚呢!

她用了另類方 ...

用心良苦
‹ 上一主題|下一主題