用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 保良局慧姸雅集幼兒園&幼稚園 ...
樓主: cecilau
go

保良局慧姸雅集幼兒園&幼稚園 [複製鏈接]

Re: 保良局慧硏雅集幼兒園&幼稚園

其實學校個套share reading"我自己會讀系列"是不錯的課外讀物,非常適合n1-n4,d字又淺,又易明白.阿囝自從由陳老師給他看"我的氣球呢"之後,非常喜歡這系列的書,每星期都要去圖書館借不同的回家,包括他從未睇過的,連臨訓前都要睇兩本先肯訓,真是意料之外,我本來打算買套書反來唔駛借,但又覺得既然這套書可以吸引他去圖書館,都係一件好事,好過去冒險樂園呀   

alienova,

你想去邊到開過新topic傾下呀  

alienova 寫道:
babycan,
想不到你係早過我的畢業!好5好另開個pos去傾下呢 ?

理念都好好,但希望真係可以實行.事關我報讀時都係講得好好.一年來都未能實踐.我都不存厚望.
英文真係太少,以前阿囝睇碟唔會選中文聽架,而家就要選中文聽英文就"柳"計,真無他辦法.

Ceci,

我睇開now disney channel 英文,有日他daddy比左他聽中文後就唔肯再聰反英文,他睇開vcd 同dvd我就唔理他喊我都要他聽英文,希望他快d唔記得有中文聽就好啦.

cecilau 寫道:
babycancan,
我估都可以實踐到呀. 我已經聽到我仔仔MEMORIZE到詩, 同好多歌仔, 不過我都覺得英文係少左D呀. 所以一定要出面再上堂呀.

你有無試過俾D 只係得英文的VCD佢睇呀?

我仔仔都好肯睇英文的VCD呀. 可能我屋企都有同仔仔講英文呀.

Ceci,

你阿仔打完流感針有無發燒呀? 因為我無同阿仔打過呀.

thanks

Ceci,

由上星期起,仔仔對眼不停貶,睇第一個醫生話他敏感,滴左眼藥水好左d,跟住又唔得,睇第二個醫生話他可能眼毛太長,吉反轉頭,滴左眼藥水好左d,跟住又係唔得,左眼貶完到右眼,完全失控,有無眼科醫生介紹??

hi艾美,

我無睇眼科呀,第一次係聖保綠睇急症,醫生話敏感,係鼻水令到眼敏感,食左藥水同滴眼藥水都唔得,跟住再睇樓下個醫生話他眼毛太長,但食左3日及滴左3日都係一樣所以先諗住睇眼科,請問你大約幾錢同有無電話呀.  

many thanks

babycancan

ceci,

你都見阿仔今朝勁"留"計,唔知係唔係唔舒服,特別"留"

cecilau 寫道:
candy,
你仔仔有乜唔舒服呀? 係唔係隻眼仲未好呀?

禽晚我聽到我仔仔唱普通話歌啦......真係好開心呀.    

我無聽到阿仔唱,唔通無教他個班 他成日就係到吟詩,可惜他出世得遲,如果唔係,可能同李白好friend都唔定   

hi ceci,

昨日好忙呀,睇完醫生話係鼻敏感引致呀,而家食藥好左好多啦.thanks

發生咩事 又改?真係唔知,因為今日遲左反,等我放學去打聽下先.

hi 艾美,

說來都奇怪,一個我在旺角睇開的醫生,曾經阿仔肺炎都無一個醫生睇得出,祗有他一睇就話要入醫院,否則祗有50%好反,祗此之後,有什麼特別野,去睇完他就放心晒,好似今次一樣,他話係鼻膜問題,叫阿仔嘖反野就無事,又真係神奇,阿仔嘖到第三日已經好反啦.真係太好.

hi ceci,

我見個仔個班好似無改到,都係同一班一齊食飯呀.

babycancan

hi Leungchai & sanlocama,

sorry i'm very busy yesterday, the name of doctor is Mr. Poon Kam Fai, Tel : 2390 4887 , address Rm 2011, Argyle Centre Phase 1, 688 Nathan Road, MongKok and they need make a appointment first instead of walk in.

Thanks

babycancan

hi alienova,

上星期雪玲做happy channel 呀,我見他好開心. 我個醫生d藥唔算重,我真係覺得幾好.他會同你講埋點樣調理及預防架.尤其咳可能與氣管有關,聞氣令她氣管可以舒服就唔會咳好似我個仔咁,最近都係夜晚同日頭起身咳,醫生都話關氣管及轉天氣事,這幾天開始聞氣,好左好多啦.

hi 艾美

阿仔如果傷風再食其他醫生的藥都唔好,我就會同他去睇潘醫生,跟住他就會講解他的起因同是否要聞氣及嘖氣(一支好似水質的東西,每晚嘖每邊鼻孔一次,約兩星期,可加強鼻膜的厚度,令無咁容易傷風,我有個朋友都係仔仔傷風了數星期,去睇潘醫生,跟住嘖氣好反架),我諗鼻敏感係香港就無辦法,因為空氣唔好,但可以令他舒服d可以不妨一試.他的費用約$3xx,但如果加埋聞氣,嘖氣兩樣就要$6xx.

thanks

各位:

中秋節快樂!今日學校開party,有無著華服 阿仔今日好開心,又著華服及帶燈籠   

ceci,

你仔仔好反未呀?

Ceci,

最近真係冬左好多,尤其一早同晚,但學校即刻熄泠氣兼唔開大個窗,令到學校好焗,我這兩天幫阿仔著長袖衫,他猛話學校熱兼出晒汗,令他焗傷風,我今日都係同他著反短袖,寧願他加外套,學校應該盡量令空氣流通呀!

All,

你地去唔去旅行呀,我祗join16號個日,另外個唔去啦

Candy

Ceci,

我本"黃葉"收左好耐啦,跟住我覺得奇怪,問老師原來轉左讀英文"FUN AT SCHOOL",所以讀左兩星期了.還有一個旅行係星期六(唔記得邊日)要比$72/位架.

唔係家長義工都得架

hi leungchai,

你睇學校校率幾高,見完我地post出來,就即刻有通告.證明校方有睇我地d post 啦.其實我都唔贊成開咁多泠氣,但有時一入學校或接放學時都覺得校好"谷",明明反學時無傷風放學就成鼻都係鼻涕,衣衫又經常不整齊,反學時就好整齊,放親學接他好多時都底褲外露(他唔係著CK )個口又"烏糟"鼻虫虫係鼻門口,都幾肉酸,我次次都執反好先再離開學校,如果唔係人地已為阿仔去完邊到玩添.

cecilau 寫道:
CANDY,
你12月的旅行係家長小組先有份的.

唔係呀, 如果唔係家長小組收貴dd,其他唔係的都有去呀.我都唔係家長小組但都有收到通告呀.
‹ 上一主題|下一主題